Dolar bugün ne kadar? ABD - Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden henüz bir anlaşma çıkmamasına karşın, ABD ekonomisine ilişkin olumlu büyüme verilerinin etkisiyle güne yükselişle başlayan dolar 5.40 liraya kadar yükseldi. Dolar dün en düşük 5.3354 lirayı ve en yüksek 5.4002 lirayı gördükten sonra 5.38 – 5.39 lira aralığında, euro ise en düşük 6.0664 lirayı ve en yüksek 6.1480 lirayı gördükten sonra 6.13 – 6.14 lira aralığında işlem gördü. Peki, euro ve dolar bugün ne kadar? İşte 2 Mart güncel döviz kuru...

EURO VE DOLAR NE KADAR?

Saat 9.40 itibarıyla dolar ve euro fiyatları şu şekilde;

DOLAR:

ALIŞ: 5,3708

SATIŞ: 5,3752

EURO:

ALIŞ: 6,1076

SATIŞ: 6,1124

Dolar/TL, ABD'de güçlü büyüme trendine işaret eden verilerin doları desteklemesiyle güne yükselişle başladıktan sonra gelişmekte olan ülkeler genelinde görülen riskten kaçışla 16 Ocak'tan beri ilk kez 5.40'ın üzerini test etti.

ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumsuz beklentiler ve zayıf küresel büyüme öngörülerine karşın ABD'de büyümenin dünyanın kalanından olumlu yönde ayrışması dolara destek olurken, bu sürecin ABD faiz artışı tahminlerine etkisi de piyasada yakından takip ediliyor.

ABD'de GSYH dördüncü çeyrekte yıllık bazla ekonomistlerin yüzde 2.3 beklentilerinin üzerine çıkarak yüzde 2.6 arttı.

Dolar endeksi ise dün gördüğü üç haftanın dip seviyesi olan 95.824'den uzaklaştı.

Haftaya 5.30'lu seviyelerde başlayan, dün akşam saatlerinde ise 5.32 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah ise güne 5.34'lü seviyelere yükselerek güne başladı. Kur gün içinde 5.4010 seviyesini test ettikten sonra saat 1754'te 5.3785/5.3819 seviyesinde işlem gördü.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.7515/5.7589 euro/TL 6.1226/6.1350 seviyesindeydi.

Rabobank Gelişmekte olan ülkeler döviz stratejisti Piotr Matys, "TL'deki satış baskısı bir yere kadar gelişmekte olan piyasalara yönelik kötüleşme ile açıklanabilir. Özellikle yüksek getirili para birimlerinin ABD tahvil getirilerindeki yükseliş trendinden dolayı satış baskısı altında olduğunu görüyoruz. Rand, peso ve tabi ki TL ABD getirilerindeki yükselişle birlikte satış baskısı altında" dedi ve ekledi:

"Buna ek olarak bugün KOBİ'lere yönelik bugün açıklanan kredi paketi satış baskısında rol oynamış olabilir. Belki de bu paket piyasalarda yerel seçimler öncesi ekonomiyi canlandırma adımı olarak algılandı. Yapısal reform ajandası konusunda da bildiğimiz kadarı ile yeterli ilerleme olmadı. Ancak bugünkü satış baskısı konusunda dış konjonktür ve artan ABD tahvil getirilerinin ana faktör olduğunu vurgulamak gerekli."

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugünden itibaren ikinci KOBİ değer kredisini devreye aldıklarını, Hazine garantili 25 milyar TL'lik yeni pakete 17 bankanın katıldığını söyledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel büyüme ve küresel ticarete ilişkin endişeler devam ederken ABD ekonomisinin faiz artışlarına izin verebilecek hızda büyüme gösterebilmesi doları destekliyor. Veriler sonrası henüz ABD faiz politikasına ilişkin tahminlerde bir değişikliğe gidilmedi ancak bu olasılık bile dolardaki değerlenmeyi dolayısıyla TL'deki değer kaybını beraberinde getirdi" dedi ve ekledi:

"Seviyelere baktığımızda Şubat'ta kurun 5.1650-5.3450 bandında bir hareket gösterdiğini görüyoruz. Volatilite ciddi şekilde gerilemiş durumda. 5.35'in üzerinde kapanışlar yukarı yönü beraberinde getirebilir ancak tahminleri değiştirecek boyutta bir gelişme olmadığı sürece yukarıda 5.45 üzeri bir seyir öngörmüyoruz."

Bankacılar Avrupa'da büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ABD'de faizlerin sabit tutulacağı hatta indirim ihtimalinin değerlendirilmesinin TL'yi cazip kılmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Analistler Türkiye'nin jeopolitik risklerinin azalması, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı duruşu gibi unsurların TL'deki oynaklığı azalttığını belirtiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün satış baskısının kaynağı ABD getirilerindeki yükselişin Türkiye gibi yüksek getirili para birimlerinde yarattığı baskı. Ancak piyasadaki satış baskısında ABD ile ilişkiler konusunda endişeleri de dile getirmek gerekli. ABD ile Patriot S-400 tercihi sürecinin ABD Türkiye ilişkilerine olası olumsuz etkisini izliyoruz" dedi.

Türkiye Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı.

Türkiye'ye Patriot füze sistemleri konusunda resmi bir teklif sunan ABD ise NATO sistemleri ile uyumlu olmayan S-400'lerin satın alınması halinde Türkiye'nin ABD yaptırımları ile karşılaşabileceğini açıklamıştı.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün valörde bileşik son işlemlerde yüzde 18.79 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 18.92 valörde son işlem yüzde 18.89 seviyesinden gerçekleşti.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise bileşik faiz dün valörde son işlemlerde yüzde 14.98 seviyesinde gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.04'e yükselirken valörde son işlem yüzde 15.28 oldu.