Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) dün geç likidite faizini (GLP) beklentilerin üzerinde 75 baz puan artırmasıyla ilk tepki olarak düşüşün ardından global piyasalardaki bozulmayla tekrar yükselen dolar/TL, güne 4.08 seviyesinde başladı.

Dolar/TL, gün içerisinde en düşük 4.0725 seviyesini görürken, saat 9.31 itibarıyla 4.0809 seviyesindeydi. Euro/TL ise 4.9654 seviyesinde bulunuyor.

PPK kararının ardından piyasada gözler erken seçimin yanı sıra ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin seyri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantısında olacak.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, TCMB kararı sonrasında TL'nin değer kazanımını koruyamamasının nedenlerini ABD tahvil faizlerindeki yükselişin doları destekleyerek, gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında tutması ve döviz talebini TCMB faiz artırımı sonrasına bırakan yatırımcıların kurdaki gerilemeyi bu doğrultuda değerlendirmeleri olarak sıralayarak, "Günün kritik gündem maddesi ECB toplantısının ardından Başkan Draghi'nin yapacağı değerlendirmeler olacak" dedi.

Uslu, "Mevcut koşullar altında dolar/TL 4.05 seviyesinin altına indiğinde döviz talebinin geldiği gözleniyor. Artan petrol fiyatlarının enflasyona ve cari işlemler açığına olası etkileri de değerlendirilmeye başlandı. Bugün kurda hareket bandı olarak 4.05-4.10 bandı söylenebilir. Siyaset haberleri yakından izlenirken, kurun bu bandın dışına çıkmasının küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak:Hürriyet