48 yaşındaki İbrahim Uysal, 1990 yılında girdiği üniversite sınavında Gaziantep Üniversitesi İnşaat Teknikerliği bölümünü kazandı. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle okulu bırakarak baba mesleği olan inşaatçılığa başladı.

Eğitim hayatını yarıda bırakmak içinde ukde olan Uysal, kalp rahatsızlığı nedeniyle işini de bırakmak zorunda kalınca vaktini kitap okuyarak geçirdi.

"Öğrenci olmanın heyecanını sürekli yaşadım"

Bu sırada eşi ve çocuğunun desteğiyle yeniden üniversite sınavına hazırlanan Uysal, Kilis 7 Aralık Üniversitesi (KİYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü kazanarak, 28 yıl sonra da olsa okul sıralarına döndü.

Uysal, üniversite eğitimini maddi imkansızlıklar nedeniyle bırakmış olmanın üzüntüsünü yıllarca yaşadığını söyledi.

Üzüntüsünün bu yıl felsefe bölümünü kazanmasıyla sevince dönüştüğünü vurgulayan Uysal, "Bugün 28 yıllık hayalimin gerçekleştiği gün. Maddi imkansızlıklar yüzünden üniversiteyi bırakmak zorunda kalmış olmanın bende yarattığı hayal kırıklığı ve üzüntü hep rüyalarıma girdi. Tekrar üniversite okumanın ve öğrenci olmanın heyecanını sürekli yaşadım" dedi.

Felsefeye özel ilgisi var

Uysal, üniversiteyi bırakınca baba mesleği inşaat ustalığı yaptığından bahsederek, yaklaşık 8 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonrası işini de bırakmak zorunda kaldığını anlattı.

İş hayatının sona ermesiyle zamanının büyük kısmını kitap okuyarak geçirdiğini ve bu durumun yıllarca devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu süreçte en büyük destekçim olan eşim ve o dönem lisede olan çocuğum beni okumam konusunda sürekli destekledi. Özellikle üniversiteye gitmem için yol gösterdiler. Ben de bir karar verdim, hem rüyalarımı gerçekleştirmek hem de kaldığım yerden devam edebilmek adına üniversiteye hazırlandım ve felsefe bölümünü kazandım. Felsefe bölümü bana göre, hayatı daha anlamlı kılmaya dair soruların başlangıcı. Bu anlamda da felsefeye dair özel ilgim var."

"Toplumun felsefeye ihtiyacı var"

Öğrencilerden eğitim gördükleri bölümleri bir meslek aracı olarak görmemelerini, bölümlerini aşkla okumalarını isteyen Uysal, ancak o zaman başarıya ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Son yıllarda felsefe bölümlerinin kapatılmasına yönelik bazı teklifler gündeme geldiğini anlatan Uysal, "Felsefe bölümleri kapatılmasın. Toplumun felsefeye ihtiyacı var. Nasıl ki Farabi, İbni Sina ve İbn Rüşd bu topluma öncülük ettiyse tekrar bu büyüklerin yetişebilmesi için felsefe bölümlerine ihtiyaç var" dedi.