Elazığ İl Protokolü, STK’lar 24 Ocak Depremi’nin 4. Yıl Dönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, 24 Ocak Depremi’nin 4. Yıl Dönümünde Yayınladığı Mesajında;

“24 Ocak 2020'de aziz şehrimiz Elazığ'ımızda meydana gelen ve tüm Doğu Anadolu Bölgemizi derinden sarsan depremin 4. yıl dönümü… Bu vesileyle, hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yaralanan vatandaşlarımıza uzun ömürler diliyorum. Depremde yıkım ve acıyı yaşayan her aileye sabır ve metanet temenni ediyorum. Bu felaketin izlerini silmek, yaralarını sarmak ve şehrimizi yeniden inşa etmek için devletimiz ve milletimiz el ele verdi. Deprem, sadece binaları değil, yüreklerimizi de sarsmıştı. Ancak, o günden günümüze kadar gösterdiğimiz birlik ve beraberlik, dayanışma ruhu, bu zorlu süreçte hepimize güç verdi , vermeye devam ediyor. Bu acı olay, bize doğal afetler karşısında ne kadar hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Afet yönetimi ve şehircilik alanında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde önemli adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Sivrice depremi sonrası devletimizin refleksiyle 25 bin konut inşası TOKİ eliyle tamamlanmış, hak sahiplerinin güvenle oturacağı şekilde teslim edilmişti. Tabi bu konutların depreme dayanıklı inşası çok önemliydi. Elazığ'ımız, asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı noktasında diğer şehirlerimize nazaran daha az can kaybıyla bu dersi almış olduğunu gösterdi. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın hatırası, aziz şehrimizin her köşesinde yaşamaya devam edecek. Onların anısına layık bir Elazığ inşa etmek, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu duygularla, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet,  yaralanan vatandaşlarımıza uzun ve sağlıklı bir ömür,  depremde maddi zarar gören tüm vatandaşlarımıza sabr-ı cemil diliyorum. Her zaman olduğu gibi,  Elazığ'ımızın ve tüm vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.  Evliyalar, enbiyalar, yiğitler şehri Elazığ'ımızın güzel insanlarını saygıyla selamlıyorum. Rabbim güzel ülkemizi ve aziz şehrimizi her türlü afetten korusun” dedi.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol 24 Ocak depreminin 4. Yılına ilişkin anma mesajında:

“24 Ocak 2020 depreminin üzerinden 4 yıl geçti. 2020 yılında Elazığlı hemşehrilerimizi canlarımızı kaybettik, binalarımız yıkıldı mülkiyet haklarımızla ilgili sorunlar yaşadık, hak mağduriyetleri ile ilgili sorunlar yaşadık ama bu 4 yıl süre içerisinde TOKİ konutlarının 25 bin konutun hızla yapılıp dağıtılmış olması sorunların kısmen de olsa çözümüyle ilgili umut oldu. Bu konutların erken yapılmış olması bizi bir faciadan engelledi. 6 Şubat depremlerinin bu bölgede son derece çok sayıda can kaybı olması ve çok sayıda binanın yıkılması Elazığ’da 2020 depremi sonrası alınan tedbirlerden dolayı bizler bu acıyı ve mal kaybını çok yaşamadık. Sonuç itibariyle hala depremle ilgili gelişen zaman diliminde Elazığ’da mülkiyet sorunlarıyla ilgili genel olarak sorunlar var ama çözümü olmayan sorunlar değil. Biz bu sorunların çözümüyle ilgili Ankara’daki ilişkilerimizi bakanlıklarla görüşerek bu sorunları bir an önce çözülmesi için katkı vereceğiz. 4 yıl önce Elazığ’da yaşanan deprem sonrası canlarını kaybeden hemşehrilerimize Allah’tan rahmet diliyorum, bir daha Allah bizlere böyle bir acı yaşatmasın.” Dedi.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 24 Ocak Depremi’nin 4. Yıl Dönümünde Yayınladığı Mesajında;

“24 Ocak 2020’de merkez üssü Elazığ-Sivrice olan 6.8’lik deprem, şehrimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak hafızalarımızda yerini almıştır. Şehrimizi derinden sarsan 24 Ocak depreminin ardından yaralarımızın hızla sarılması için devletimiz ve milletimiz örnek bir seferberlik ortaya koymuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ilimizdeki yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi için büyük bir seferberlik başlatılmış, halkımız güvenli konutlarda yaşama konforuna ulaşmıştır. 24 Ocak Elazığ depremi ile geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ilimizin de derinden etkilendiği asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler, bizlere ülkemizin deprem gerçeğinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha acı bir şekilde hatırlatmıştır. Ülkemizin deprem gerçeğini göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Bunun için de hep birlikte üzerimize düşen görev ve sorumluluğun bilinciyle gerekli adımları atmak zorundayız. Hedefimiz vatandaşlarımızın güven içinde yaşadığı, minimum riskin bulunduğu modern bir şehir oluşturmaktır. Elazığ’ımızın depreme hazırlıklı bir şehir olması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Böylesi felaketlerin ve acıların bir daha yaşanmamasını temennisiyle, yaşadığımız 24 Ocak depreminde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum.” Dedi.

MHP Elazığ İl Başkanı Yunus Bal, 24 Ocak Depremi’nin 4. Yıl Dönümünde Yayınladığı Mesajında;

“24 Ocak 2020 tarihinde saat 20:55'te meydana gelen 6.8’lik depremde Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti. Üzücü deprem felaketinin ardından 4 yıl geçmesine rağmen hala acısını ilk günkü gibi hissediyoruz. Geçen bu süreçte devletimiz var gücüyle hemşerilerimizin yanında oldu, yaraları en hızlı şekilde sardı. Ancak, giden canları geri getirmek mümkün olmadığı için, her zaman depreme ve doğal afetlere karşı daha duyarlı ve bilinçli olmamız gerçeğini ortaya koymuştur.  Şüphesiz ki ülkemiz, dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yaşanan depremin günümüzde ve gelecekte de yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Elazığ depreminden çıkarılması gereken en önemli husus, depremle yaşayabilmeyi öğrenmek, yapı stoklarımızı, evlerimizi ve işyerlerimizi depreme dayanıklı hale getirmektir. Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ Belediye Başkan Adayımız ile birlikte 31 Mart’tan sonra Elazığ Belediye’sinin yönetimini aldığımız gün yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojinin imkânlarını kullanarak ilimizi depreme dayanıklı kentler arasında birinci sıraya getireceğimizin ve 2020 depreminden kalan metruk binaların bir an önce yıkımını sağlayacağımızın sözünü aziz hemşehrilerimize veriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; böyle bir felaketin ve acının şehrimizde ve ülkemizde bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden hemşehrilerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı’nın 24 Ocak Depremi’nin 4. Yıl Dönümünde Yayınladığı Mesajında;

“24 Ocak 2020'de saatler 20.55'i gösterdiğinde Elazığ, 6,8 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Merkez üssü Sivrice olan depremde 41 kişiyi hayatını kaybetti, binin üzerinde insan yaralandı. 24 Ocak Elazığ depreminin yaralarının henüz sarılmadığı bir dönemde 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş depremi ile bir kez daha sarsıldık. Elazığ depremi sonrası gerekli tedbirlerin alınmamasıyla Kahramanmaraş depremi sonrası da bazı hemşerilerimizi kaybettik. Deprem fay hattında bulunan ilimizde depreme yönelik gerekli tedbirlerin alınması geciktikçe her zaman bu tür acıları yaşamaya devam edeceğiz. Gelişmiş ülkelerde yaşanan 7 ve üzeri depremlere rağmen hiç can kaybı yaşanmaması; ülkemizde depremlerin değil, ihmallerin can kayıplarını arttırdığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Bu konuda yetkililerin hızlı ve etkili adımlarla çözümler üreterek depremde yaşanabilecek can kayıplarının önüne geçmeleri çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Milletvekili Keleş’ten Elazığlı Sporcu Gizem Özer’e Destek Milletvekili Keleş’ten Elazığlı Sporcu Gizem Özer’e Destek

ASKON Elazığ Şube Başkanı Abdullah Çınar, 24 Ocak Depremi’nin 4. Yıl Dönümünde Yayınladığı Mesajında;

“24 Ocak Elazığ Depremi’nin yıl dönümünde, o süreçte yaşanan hüznü ve acıyı ilk günkü gibi kalbimizde hissediyoruz. Arkasında yıkım, hüzün ve acı bırakan olaylar genellikle hatırlanmak istenmez. Ancak 24 Ocak depremi, depremle yaşamayı öğrenebilmemiz için bize ödev ve sorumluluklarımızı hatırlatan bir tarihtir. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu ve ilimizin deprem üretebilecek aktif fay hatları üzerinde yer aldığı gerçeğiyle birlikte,  Depremin acısını bir daha yaşamamak için bilimsel ve teknolojik verilere uygun yapılaşmayı yaygınlaştırmak ve şehrimizin deprem dirençli kent haline gelmesi gerektiği açıktır.  Bu kapsamda önümüzdeki mahalli idareler seçimlerindeki kıymetli adaylarımızın bu konuyu başlıca gündemleri haline getirmeleri kendilerinden istirhamımızdır. Deprem bölgesinde yer alan ilimizde, bu tür afetlere karşı her zaman hazırlıklı ve teyakkuz halinde olmalıyız. Bu nedenle depremle yaşayabilmeyi öğrenebilmek adına yapı stoklarımız, işyerlerimiz ve evlerimiz depreme dayanıklı hale getirilmelidir. Bu vesile ile, Aziz Şehrimizde karşı karşıya kaldığımız bu büyük afette, yaşamını yitiren hemşehrilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerimize ve şehrimize de sabr-ı cemil diliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi