Baskil Akkuşağı köyü sakinleri susuzluktan yakınıyor. Bu durumun nedeni ise köye su gelmemesi.

Köylülerin iddiasına göre Baskil’e inşa edilen gölet, Akkuşağı köyüne su gitmesine engel oluyor. Bu nedenle, ağaçlar ya kuruyor ya da kuruma yolunda ilerliyor. Vatandaşların deyimi ile “ceviz gibi kayısılar miskete döndü”…

Su sıkıntısı sadece sulamada yaşanmıyor. Akkuşağı sakinleri, Temizlik hatta içme suyunu temin etmekte bile büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar.

VATANDAŞLARIN DEYİMİ İLE “CEVİZ GİBİ KAYISILAR MİSKETE DÖNDÜ”

Baskilli Vatandaşlar susuz kalan kayısı ağaçları için, “Bizim ağaçlarımızda kurumaya başlamışlar o kadar ki canlı yani sadece yeşil görünüyor. Çoğu kurudu bu memlekette su sıkıntısı çok. Devletimizden su bekliyoruz. Normalde 10 ton hasılat kaldırıyorduk fakat bu sene 4-5 ton oldu veya olmadı. Hepsi çürüdü, hepsi kurudu. Üstünden toplayamadık o şekilde kaldılar. Kalite çok düştü önceki ceviz gibi kayısılar, misket gibi ve susuz kuru bir kayısı çıktı” ifadelerini kullandılar.

“SU SIKINTISI SADECE SULAMADA YAŞANMIYOR”

Temizlik sıkıntısı çeken Baskil halkı, “Su yok, temizlik yapamıyoruz, çocuklar var, İzmir’den geldik burada çocukları bile yıkayamıyoruz. Haftada bir çocukları su bulup ta banyo yaptıramıyoruz. Temizlik yapamıyoruz, o kadar çok sıkıntı çekiyoruz ki bu anlatılmaz yaşanır. Gelen su ile de bidonlarımızı dolduruyoruz. Çamaşır yıkayamıyoruz, ağaçlarımız susuz, yemek yapamıyoruz. Her şey suya bakıyor ama yok. Olan su ise çok ince akıyor. Çeşmelerden de su almak için komşular birbirine giriyorlar, su yüzünden köylülerinde arası bozuluyor” şeklinde konuştular.

“SUSUZLUĞUN EN MASUM MAĞDURU İSE, ÇOCUKLAR”

Susuz kalan çocuklar, “Su ile oynamak istiyoruz, bazen ıslanmak istiyoruz ama izin vermiyorlar. Banyoyu ise 1 haftada 1 buçuk haftada yapmak zorunda kalıyoruz. Su olsun istiyoruz ama vermiyorlar” diye konuştular.

KARAKAYA BARAJINDAN SU İSTİYORLAR

İsteklerinin yerine getirilmemesinden şikayetçi olan vatandaşlar, “yaklaşık 3 km aşağıda Karakaya barajı vardı. Sırf bu bizim köye mahsus bir şey değil, Baskil’in etrafı sularla kaplı ama yetkililer bir türlü Baskil’e su veremiyorlar. Kısa amaçlı dereye bir can suyu verilmesi yönüyle bir talebimiz söz konusuydu buda karşılık bulmadı, bu talebimizde TEDAŞ yetkililerine takıldı. Köylülerden kendi imkanlarıyla tekrardan hat çekilmesi ve trafo takılması istenildi” ifadelerini kullandılar.