Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı olan Alparslan Türkeş kimdir?

Alparslan Türkeş (doğum adı Ali Arslan veya Hüseyin Feyzullah 25 Kasım 1917, Lefkoşa - 4 Nisan 1997, Ankara), Türk asker, siyasetçi, Başbakan eski Yardımcısı, Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı. 

Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917 öğle vaktinde Koyunoğlu ailesinden Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ile Fatma Zehra Hanım'ın çocuğu olarak, Lefkoşa'da Haydarpaşa Mahallesi Kirlizade sokağı 13 numaralı evinde dünyaya geldi.Aslen Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinden Kıbrıs'a göç eden bir ailenin çocuğudur. 1933'te ailesiyle birlikte Lefkoşa'dan ayrılarak Limasol'dan kalkan İtalya bandıralı "Viyana" gemisiyle İstanbul'a geldi. 

1933'te Lefkoşa doğumlu İzmit milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu'nun tavsiyesiyle Kuleli Askeri Lisesine geçici olarak kaydoldu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçince asli kaydı gerçekleşti. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olup 1938'de Harp Okulu'nu bitirdi. 1939'da piyade asteğmeni olarak atış okuluna girerek buradan teğmen rütbesiyle mezun oldu (P.938-348). Refik Yurtsever'in ablasının kızı Muzaffer Hanım ile 5 Eylül 1939'da nişanlandı ve 14 Ocak 1940'ta evlendi. Bu sırada Gelibolu'daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı'na tayin edildi ve Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adasında görev aldı. 

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi dönemi 
Gökhan Evliyaoğlu'nun Adalet Partisi'ne katılma yolundaki teklifini reddeden Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için 2 Mayıs 1963'te Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurdu. Darbe hazırlığı yapan Talat Aydemir - Fethi Gürcan ikilisiyle temas kurdu. Ancak Talat Aydemir'le anlaşamadı. Bunun üzerine darbeyi hükümete haber verdi. Kendisi de darbe girişimi nedeniyle yargılandı, ancak darbeyi hükümete duyurduğu için beraat etti. Alparslan Türkeş, sürgünde olduğu dönemde 14'lerden çoğu ile sık sık bir araya gelerek dönüşten sonraki stratejisini belirleyici toplantılar yapmıştı. Nitekim 31 Mart 1965'te, 14'lerden Dündar Taşer, Ahmet Er, Muzaffer Özdağ, Rıfat Baykal, Mustafa Kaplan gibi eski MBK üyeleri ile birlikte Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) girerek fiilen siyasi hayata atılmış oldu. 

Ailesi ve ölümü 
İlk evliliği, 1940 yılında, Muzaffer Hanım ileydi. Muzaffer Hanım 1974 yılında ölmüştür. Bundan iki yıl sonra, 1976'da Seval Türkeş'le evlendi. 

Çocukları: 
Ayzit, 
Umay, 
Selcen, XXIII. Dönem Bursa milletvekili Hamza Hamit Homriş ile evlidir. 
Sevenbige (Çağrı), Çağrı Saraç Türkeş 
Yıldırım Tuğrul, XIII., XXIV., XXV. ve XXVI. Dönem Ankara milletvekili ve 63. Türkiye Hükûmeti, 64. Türkiye Hükûmeti ve 65. Türkiye Hükûmeti Başbakan Yardımcısı. 
Türkeş'in ikinci evliliği, 1976 yılında, Seval Hanım ileydi. 

Çocukları: 
Ayyüce, 
Ahmet Kutalmış, XXIV. Dönem İstanbul milletvekili 
Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da yaşama veda etti. Kabri, Ankara Beştepe'de bulunmaktadır. 

Eserleri 
Gönül Seferberliğine 
Temel Görüşler 
Türkiyenin Meseleleri 
Bunalımdan Çıkış Yolu 
Kahramanlık Ruhu 
Yeni Ufuklara Doğru 
1944 Milliyetçilik Olayı, Yaylacık Matbaası, İstanbul, 1968 
27 Mayıs ve Gerçekler 
Fırtınalı Yıllar 
MHP ve Bozkurtlar 
Türklük Gururu ve Şuuru 
Her Türlü Emperyalizme Karşı 

Bir Devrin Perde Arkası 
9 Işık ve Türkiye 
9 Işık 
9 Işık / Millî Doktrin 
Milliyetçilik 
Ahlakçılık 
Türk Milliyetçilerinin Zaferi 
Ülkücülük 
Basılan Kervanımız 
Dış Politikamız ve Kıbrıs 

Milliyetçilik-Ülkücülük Üzerine Konuşmalar 
Toplumculuk 
Dış Meseleler 
Savunma 
Sorgu 
Millî Devlet Güçlü İktidar 
Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik 
İlimcilik 
27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler