Son yıllarda Malatya’ya kayan ancak kayısının anavatanı olan Baskil, özel müteşebbisleri bekliyor.

Türkiye’deki kayısı üretiminde ciddi payı olan Baskil Kayısısı, dünya üretiminin ise yaklaşık % 11’ni karşılıyor.

Ciddi bir kayısı potansiyeline sahip olan ilçede işleme ve pazarlama konusunda geçmiş yıllara oranla özel müteşebbisler tarafından gelişme sağlanmış durumda ancak ekonomiye daha fazla katkı sunmak amacıyla tesislerin sayılarının artması gerekiyor.

AKMURAT: BASKİL’DE ÜRETİLEN KAYISININ REKOLTESİ BUNU KARŞILAR

Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, yerel yönetimler olarak, işleme ve pazarlama olanaklarının bölgede daha da arttırılması amacıyla çalışma yaptıklarını söyleyerek, “Özel müteşebbis tarafından, 2 arkadaşımız; biri Elâzığ’da iki tane satış merkezi açtı. Baskil kayısıları gibi. Bir diğer arkadaşımız kırsal kalkınmada hükümetimizin ve bizim destek verdiği kayısı entegre tesisi. Bunlar şuan faal. Çalışıyor. Bunlar Baskil’de üretilen kayısının işletilmesi konusunda veya pazarlaması konusunda yeterli midir? Kesinlikle değil. Bu çapta en az 15-20 tane bu tür işletmecilere ve firmacılara Baskil’de üretilen kayısının işletilmesi ve pazarı konusunda ihtiyaç var. 15-20 kişilik bu alanda bu çaptaki arkadaşlarımızın yaptığı yatırımlara denk gelecek bir 20 yatırıma ihtiyaç var. Çünkü Baskil’de üretilen kayısının rekoltesi bunu karşılar” dedi.

AKMURAT: ÜRETİCİNİN CEBİNE ÇOK CİDDİ BİR GİRDİ SAĞLIYOR

Başkan İhsan Akmurat, “Kayısımız ciddi manada üretiliyor. Dünyanın en kaliteli kayısısı bizde. İşte Malatya’ya kaysının başkenti deniliyor ama Malatya’nın yanında biz kayısının ana vatanıyız. Gerçekten Baskil kayısı üretiminde kayısının ana vatanıdır. Başkenti Malatya’ya kaptırmışız ama ana vatan bizde. Önemli olan ana vatan. Ama tabi ki bunun üretimi yanında işletme ve pazar çok önemli. Dünya kayısı üretiminin %75-80’ini Türkiye üretiyor. Burada Baskil’in payı %16-17. Çok ciddi. Elâzığ’ın Baskil ilçesi dünya kayısı üretiminin %10-11’ini karşılıyor. Türkiye üretiminin de %18’ini. Ciddi bir rakam. Üreticinin cebine çok ciddi bir girdi sağlıyor. Ama biz bunun işletme ve Pazar kısmına da Elazığ ve Baskil coğrafyasında gerçekleştirirsek üreticinin cebine giren girdinin 3 katı bir katma değer sağlamış oluruz” diye kaydetti.