Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlar, şehrin önemi bir eksikliğine dikkat çekerek, Vali Erkaya Yırık’a çağrıda bulundu.

Çağlar yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar tam ve doğru olarak anlatamadığımız ve tanıtamadığımız bölgemizde geçmişte yaşanmış uygarlıklar ve bu uygarlıklardan bize miras olarak kalan tarihi ve kültürel zenginliğimizi ve kentin hazırlanacak kültürel miras envanterini kent müzesi sayesinde sergileme fırsatı yakalamış olacağız” dedi.

ÇAĞLAR: KENTSEL MİRASIN AYAĞA KALDIRILMASI SAĞLANMIŞ OLACAKTIR

Başkan Çağlar, Anadolu bozkırının ortasında, şehircilikte bir mucize oluşturan ve Türkiye’de eşi ve benzeri olmayan müzeleri ile Eskişehir’ i niye örnek almıyoruz. “Odunpazarı Modern Müze” sini gördüğümüzde, Eskişehir’ in Türkiye’ den yıllarca ileride olduğunu anlamak mümkündür. Keza aynı şekilde 14 müzesi ile Gaziantep öne çıkan başka bir şehirdir. Bu örnekler bizi niye etkilemiyor ve hırslandırmıyor. Onları takdir ve tebrik ediyoruz. Bize gelince, sahip olduğumuz tarihi ve kültür zenginliğimizi yeni bir konseptle “Kent Müzesi” şeklinde neden sergileyemeyelim. Kent müzesi olarak seçilecek yapıların, kent kimliği ile özdeşleşen, tarihi nitelikte binalar olması tercih edilmektedir. Genellikle belediye ve eski hükümet konaklarının bu amaçla seçildiklerini görüyoruz. Böylece kentsel mirasın ayağa kaldırılması sağlanmış olacaktır. Bu nedenle şehirdeki eski hükümet binasının bu seçim için en ideal yapı olduğu görüşündeyiz” ifadelerine yer verdi.

ÇAĞLAR: BU PROJENİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ ARZU EDİYORUZ

Vali Erkaya Yırık’a çağrıda bulunan Başkan Çağlar, “Günümüz dünyasında çoğunluğun katılımı ile gerçekleştirilen projelerin başarılı olduğu görülmektedir. Bu nedenle çeşitli kesimlerin düşünce ve talepleri dikkate alındığında, şehirdeki eski hükümet konağının “kent müzesi” olmasında ortak bir görüş oluştuğu anlaşılmaktadır. Kent müzesinin öncelikle halkın müzesi olduğu anlayışı ile hareket edilmesini bekliyor ve Valimiz Erkaya Yırık’tan bu şehrin de bir “kent müzesi”ni hak ettiğini ve bir an önce bu projenin hayata geçirilmesini arzu ediyoruz” ifadelerine yer verdi.