Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban yaptığı açıklamada Elazığ’ın Teşvik Yasası kapsamında OSB’de yapılacak olan yatırımların 6. Bölge desteklerinden yararlanmasının önemli olduğunu ancak, OSB dışındaki işletmeler ile İlçelerin mağduriyetinin önlenmesi ve Cazibe Merkezi Programında 5 milyon olan asgari yatırım tutar kriterinin değiştirilmesi için siyasi iradenin çaba göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

"HAKSIZ REKABETİ ÖNLEMEMİZ GEREKİYOR"

HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban, değerlendirmesinde, “2017 yılı Şubat ayı içerisinde Kalkınma Bakanı Sayın Lütfü Elvan’ın Elazığ Akgün Otel’de işdünyası ve STK temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda söz alarak, Teşvik Yasasında Elazığ’ın mağduriyetini ifade etmiş ve bu sorunun çözümünü talep etmiştim. Aynı toplantıda Baskil ilçesinde tekstil konusunda yatırım yapacak bir girimci de almış olduğu olumsuz yanıt üzerine yatırımda vazgeçerek memleketinde dönmüştü.

Bu süreç içerisinde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın İdris Alan’ın çok yoğun girişimleri oldu. Hatta Sayın Başbakanımızın Cazibe Merkezleri Programında canlı yayın esnasında ilin mağduriyetini dile getirerek sorunun çözümü noktasında kilidi açtığına şahit olduk.

“ALAN’I, HAZAR STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ OLARAK KUTLUYORUZ”

İçinde bulunduğumuz Ocak ayı içerisinde Teşvik Yasası ve Cazibe Merkezleriyle ilgili yeni düzenlemeler yapılarak Resmi Gazete’de yayınlandı. 2017 yılı Ocak ayında konuşulan konu bir yıl sonra hayat buldu ve Elazığ OSB’de yapılacak yatırımların 6. Bölge Teşviklerinden istifade etmesi resmiyet kazandı. Elazığ 1.OSB ve kurulacak olan 2. OSB için bu gelişme son derece önemli ve ilimiz açısında sevindiricidir. Bu sürecin baş mimarı olan Elazığ TSO Başkanı Sayın İdris Alan’ı, Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak kutluyoruz.

“ASGARİ YATIRIM TUTARI OLAN 5 MİLYON TL KISITI SORUN YARATMIŞTIR”

Ancak, 2012 yılından beri Teşvik Yasası nedeniyle haksız bir rekabete uğrayan Elazığ bu kez kendi içinde haksız bir rekabetle karşı karşıya kalmıştır. OSB içindeki yatırımlar 6. Bölge teşviklerinden istifade ederken OSB dışında kalanlar 4. Bölgede yer almaktadır. Aynı iş kolunda bulunan iki yatırımcıdan OSB’de olanı devlet iki eliyle desteklerken OSB dışında kalanı bir eliyle desteklemektedir. Bu durum haksız bir rekabet ortamı oluşturduğu gibi, ilçelerin kalkınma ve gelişmesinin de önünde engel olacaktır. Teşvik Yasasından doğan bu boşluğun Cazibe Merkezleri Programı kapatılması hedeflenirken bu kez de asgari yatırım tutarı olan 5 milyon TL kısıtı sorun yaratmıştır.

“5 MİLYON TL’NİN ALTINDAKİ HİÇBİR YATIRIMIN HAYAT BULMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

OSB dışında yer alan yada ilçelerde 5 milyon TL altındaki hiçbir yatırımın 6. Bölge teşviklerinden istifade etmesi mümkün değildir. Siyasi iradenin bu noktada devreye girerek sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile bu konuda bir çalışma ve girişim başlatmasını bekliyoruz. Bu yapılmadığı takdirde OSB dışında kalan mevcut yatırımcılar ile 5 milyon TL’nin altındaki hiçbir yatırımın hayat bulması mümkün değildir.

“YATIRIM VE İSTİHDAM NOKTASINDA HEDEFLENEN BAŞARI İÇİN SİYASİ İRADENİN DEVREYE GİRMESİNİ BEKLİYORUZ”

Bugün Kovancılar, Palu ve Baskil ilçemizde istihdam yoğunluğu olan tekstil sektöründe iki girişimcimiz yatırım yapmıştır. Şimdi bu girişimcilerimiz özellikle SGK noktasında çok önemli bir mağduriyet yaşayacak ve belki de yatırımları sürdürülebilir olmayacaktır. Bu nedenle elde edilen bu önemli kazanımın il geneline yayılarak yatırım ve istihdam noktasında hedeflenen başarı için siyasi iradenin devreye girmesini ve STK’larımızın da desteğini alarak yeni bir girişim başlatmalarını bekliyoruz” dedi.