Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan başkanlığında ekonominin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, 24 Ocak tarihinde meydana gelen depremin ardından zor bir döneme giren iş dünyasının beklentileri masaya yatırıldı.

Toplantıya Elazığ Esnaf Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Fikret Çelik, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Memet Emin Ayaz, Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü Servet Yaşar Özdemir, ETSO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar, Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca ve oda üyeleri ile basın mensupları katıldı.

ARSLAN: BU ZAMAN DİLİMİNDE OLUMLU OLAN OLUMSUZ OLAN GELİŞMELER VAR

Toplantıda konuşan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, 24 Ocak depremi sonrası yürütülen çalışmaları, beklentileri, olumlu ve olumsuz sonuçlanan talepleri sıralayarak, “

24 Ocak depremi sonrası ilimizde çok kritik dönemler yaşıyoruz. Bir yandan da bunun üzerine Bahar Kalkanı Harekatı, geçen hafta itibariyle başladı ve gerek ilimizin gündemi gerekse Türkiye’mizin gündemi gerçekten çok yoğun ve çok kritik süreçler geçiriyoruz. Bizler Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer Elazığ’ımızın ekonomisini temsil eden oda başkanlarımızla birlikte, Ticaret Borsamız, Esnaf odaları Başkanımız, Esnaf Odalarımız, Esnaf Kredi Kooperatiflerimiz ve Esnaf Platformumuz olarak özellikle deprem hadisesi vuku bulduktan sonra birçok çalışmalar yürüttük. Kendi üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirebilme adına, üyelerimizin sesi olma, ilimizin ekonomisini en iyi şekilde yönetebilme adına birçok çalışmalar yürüttük. Bunları sizlerde yakinen takip ettiniz. Aradan 40-45 güne yakın bir zaman geçti ve bu zaman diliminde olumlu olan olumsuz olan gelişmeler var. Biz bunları sizlerle bugün paylaşmak istedik” dedi.

ARSLAN: EKONOMİK TABLONUN VAHAMETİ SİZLERİN DE TAKTİRİNDE

Başkan Arslan, depremin hemen ardından durumun vahametini ortaya koyduklarını, bugün geldikleri noktada da haklı olduklarının ortaya çıktığını kaydederek, “

Geldiğimiz noktada biz o günde 180 bin ile 100 bin evsizimizin olacağını, binin üzerinde yıkılabilecek binanın olduğundan bahsettik ki, yıkılacak bina sayısı şimdi 10 binlere yaklaştı kentsel dönüşüm ile birlikte. Bunun getirdiği ekonomik tablonun vahameti sizlerin de taktirinde” diye kaydetti.

ARSLAN: KREDİ BORÇLARININ BİR SENE ÖTELENMESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORDUK

Başkan Arslan, depremin ardından hükümetten iş dünyası adına taleplerde bulunduklarını belirterek, “İş verenlerimizin çalıştırdıkları personellerin üzerindeki vergi yükünün azaltılması çok önemli dedik. Çünkü esnafımız %70 ciro kaybı yaşıyor. Bu ciro kaybını ciro kaybından kaynaklı gelir gider artışını kaldırması ve bunu 6 ay gibi, 1 sene gibi yüklenmesi mümkün değil. Henüz bu konuda mesafe alabilmiş değiliz. 2 hafta önce Cumhurbaşkanımıza Külliyede bu konuyu tekrar ifade ettik. Bankalar birliğinden kredi borçlarının bir sene ötelenmesini çok önemsiyorduk. Bunu tekrar geçen 2 hafta önce gerek sayın cumhurbaşkanımıza, gerek hazine bakanımıza tekrardan yinelediler” ifadelerini kullandı.

ARSLAN: GELDİĞİMİZ NOKTADA ORAYA GİDİYOR

Geç kalındığını kaydeden Başkan Arslan, üç ay ötelemelerin esnafı rahatlatmayacağını söyleyerek, “Mesafe alabildiğimiz konular var, henüz beklediklerimiz var ama geç kalıyoruz. Net ifade ediyorum geç kalıyoruz. Hayat devam ediyor. Mücbir süre devamı ile birlikte 3 aylık ertelemeler gerek maliye bakımından gerek SGK bakımından gerek bazı bankalar tarafından yapıldı ama bu 3 aylık süreçler bizim esnafımızın önünü görmeye, yükünü hafifletmeye yetmiyor yetemeyecekte. Biz bir şey söyledik. Depremden hemen sonraki hafta. Dedik ki bu şehirde 6 ay hafriyatçı, demirci betoncu iş yapacak başka kimse iş yapamayacak. Geldiğimiz noktada oraya gidiyor zaten” açıklamalarını kaydetti.

ERDEM: ELAZIĞ ARTIK ÖLÜ BİR ŞEHİR HALİNE GELDİ

Toplantıda yer alan Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem de, “Elazığ ölü bir şehir haline geldi” diyerek, “Elazığ artık ölü bir şehir haline geldi. Burada sadece zarar gören esnaflar değil bütün esnaflarımız ciddi anlamda zarar gördü. O zarar görmeyenlerde tabi ki depremle ilgili ekonomi ciddi anlamda zarar görüyor. Elazığ’ın esnafı ciddi anlamda bitme noktasına geliyor. 24 Ocaktan bu güne kadar 10 bin 100 kişiye kredi kullanması için belge verilmiş. Ayriyeten 550 kişi de maliye kayıtları var ama Esnaf ve Sanatkârlar birliğine kayıtları yok. Bunlar kredi kullanamıyor. Kayıt yaptılar ama kredi verilmesine uygun görülmüyor. Biz çalışmalar yapıyoruz” dedi.

ÇELİK: SÖYLENENLER ÇOK AMA ORTADA GERÇEK BİR ŞEY YOK

Elazığ Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Fikret Çelik ise konuşmasında, “Söylenenler çok ama ortada gerçek bir şey yok. Biz esnaf Kefaret Kooperatifi olarak Genel Başkanımız bize bir talimat verdi. 50 bin lira faizsiz kredi vereceksiniz. O günden bugüne basın istere gelsin o kalabalığı görsün. Ama diğer konularda söz verilip te yolda kalıyor, yarı yolda kalıyor” diye konuştu.

AYAZ: ESNAFIN ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK

Ticaret Borsası Meclis Başkanı Memet Emin Ayaz da, “Esnafların sigorta ve Bağ-Kur primlerinin en az iki yıl devlet tarafından ödenmesi, borçların daha geniş bir zamana yayılması esnafın elinde sihirli değnek yok.  Yani bir ay sonra, iki ay sonra ödeyecek imkanı yok, ödeyebileceği bir şekilde daha geniş bir zamana yayması” ifadelerini kullandı.

ÖZDEMİR: İŞ YERLERİNİN DURUMLARI YIKILAN İŞ YERLERİN DURUMLARI NET DEĞİL

Esnafın sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü Servet Yaşar Özdemir, “Ekonomik olarak sıkıntılar esnaflarımıza iş adamlarımıza göstermeye başladı. Bunların krediler Esnaf Sanatkarlar Odalarımızın krediler noktasında sıkıntıları var, destek bekliyorlar, iş adamlarımız, iş yerlerimiz büyük sıkıntılar yaşıyorlar yani bu şehrin böyle kısa sürede toparlanması beklenemez. Öte yandan yıkılan binalarda hasarlı binalarda sahadan gözlemliyoruz, orta hasarlı binaların özellikle bu kavramın ortadan kalkmasını isteyen var. Ayrıca iş yerlerinin durumları yıkılan iş yerlerin durumları net değil” açıklamalarını kaydetti.

KOCA: BU ŞEHRİN  ENKAZI YİNE BİZE KALIR

Son olarak konuşan Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca, Elazığ depreminde sınıfta kalındığını savunarak, “Bugün bu şehirde ben 1999  Yalova depreminde görevliydim,  asker görevlisiydim o depremi canlı yaşayan biriydim o depremle Elazığ depremini mukayese ettiğimizde daha ilk gününden sınıfta kaldığımızı ifade etmek istiyorum. Bu şehir bakanların gelip, siyasilerin gelip burada depremin yaralarını sarıyorum diye havalar atıp şehrin dinamiklerini hor görüp hakir göreceği bir şehir değildir arkadaşlar. Bakanlar gelirler siyasiler gelirler burada beklenen bir İstanbul depremi için stajyerliklerini yapıp gidebilirler. Ama bu şehrin  enkazı yine bize kalır” dedi.