Elazığ Şeker Fabrikasınca 2018-2019 yılı pancar alım kampanyası açıldı.

Kampanyanın açılış programına AK Parti Elazığ Milletvekili Tolga Ağar, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, CHP İl Başkanı Zeki Kaplan, ve pancar üreticileri katıldı.

Elazığ Şeker Fabrikası İşletme Müdürü Mümtaz Çelik geçen yıl fabrikada net 154 bin ton pancardan 20 bin 400 ton şeker, 6 bin 170 ton melas ve 52 bin 625 ton yaş küspe elde edildiğini belirterek, havaların kurak gitmesi nedeniyle bu yıl ki hedefte sapma yaşanacağını söyleyerek “ Havaların kurak gitmesi nedeniyle bu yıl tesellim edilecek pancar miktarı 165 bin ton civarında tahmin edilmektedir. Pancar üreticisine pancarı fabrikaya teslim edene kadar avanslar verilmektedir. Verilen avanslar pancarın fabrikaya tesliminden sonra hazırlanan pancar bedel bordosundan faizi ve bedel farkı uygulanmadan kesilmektedir. 2018 yılı için çiftçilerimize 11 milyon 5 bin tl ödeme yapılmıştır ”dedi.

NURİ MURAT “ KADRO SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI”

Malatya Elazığ Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat, şeker fabrikalarının satışına değindi ve milletvekillerine seslenerek, şeker fabrikası geçici işçilerin kadro sorununu dile getirerek “Bizim en büyük sıkıntımız şeker sendikası olarak işçilerimiz kadro sorunu bu  sene bir nebzede olsa onay çalıştırdık. Ama bu onayın sayın vekillerim sizlerin de aracılığı ile bir kez daha burada seslendiriyoruz. Bu işin çözümü noktasında kanun anlamında bir yere bağlanması gerekiyor. Aksi takdirde iş verenin inisiyatifinde yada bakanlığın onayına bırakıldığı takdirde bizler sıkıntı yaşıyoruz” diye aktardı.

ŞİNASI ÖZDEMİR “PANCAR YETİŞTİRİLDİĞİ BÖLGENİN TARIM ETKİNLİĞİNİ GELİŞTİRMEKTEDİR

Türkiye Ziraat Odası Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir, şeker pancarının yetiştiği bölgenin tarım etkinliğini de geliştirdiğini ifade ederek “ Verimi artan toprak pancardan sonra ekilecek olan üründe ortalama %20 oranında daha faza ürün vermektedir. Pancar yetiştirildiği bölgenin tarım etkinliğini geliştirmektedir. Katma değeri yüksek bir ürün olan pancarın potası hayvancılıkta ucuz havan yemi olarak kullanılması nedeniyle hayvan besiciliğini teşvik etmektedir” şeklinde konuştu.

Stratejik öneme sahip olan şeker pancarının Elazığ’da üretilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, kurumları bünyesinde kurulan şeker dairesinin faaliyet başlamasıyla birlikte şeker pancarının üretiminde bundan sonra sahada olacaklarını söyleyerek “ Yoğun emek gerektiren ve ciddi manada iş gücü oluşturan istihdam oluşturan ve Elazığ ilimiz için sadece değil Türkiye için Dünya için stratejik bir ürün olan şeker pancarı ilimizde üretiliyor. Aynı şekilde 80 yıldır faaliyet gösteren fabrikamızda faaliyet gösteriyor olması ilimizin nu manada çok şanslı olduğunun bir göstergesidir. Dolayısıyla özellik ile yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte bakanlığımız uhdesinde kurulan şeker alanın başlaması ile birlikte dünyada bir ilk. Bizlerde il müdürlüğü olarak bundan sonra şeker pancarının üretiminde birinci derece sahada yer alıp üreticilerimiz ile birlikte bu işin daha da gelişmesi noktasında çalışma ve gayretimiz ortaya koyacağız” ifadelerine yer verdi.

“GÜRSEL EROL TARIM DESTEKLENMELİ”

“ Şeker fabrikası gibi kamunun elinde olan işletmelere değinen CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Bu projeler hayata geçilirken o ilde ki ekonomisine istihdamına ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Bunun en önemlilerinden birisi Elazığ da başlatılan şeker pancarı kampanyası şeker pancarın önemini arkadaşlarımızı ifade etti. Diğer taraftan üreticilerimizin sorunlarını gündeme getirmek lazım. Bugün o ovalarda 120 metrede suyun çıkarıldığı sulamanın hale gelmediği ve çok yüksek bir maliyetle üreticilerin şeker pancarını elde ettiği gübre ve akaryakıtların altından kalkılamadığı üreticilerin üretirken bile harcadığı bedeli alamadığı bir sıkıntı içerisindeyiz. Burada yapılması gereken tarım desteklenmeli gübre fiyatları düşük fiyata verilmeli akaryakıttan ÖTV vergisi alınmamalı üretim maliyeti düşürülmeli ki üretici bu ürünü üreterek ülke ve kendi ekonomisine katkı versin” diye aktardı.

 ZÜLFÜ TOLGA AĞAR "SEKTÖREL BAZDA ÇALIŞMALAR HIZ KAZANACAK" 
AK Parti döneminde tarıma verilen önemin gerçekten ciddi bir seviyede olduğuna dikkat çeken AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, “Bunu göz ardı etmememiz gerekir. İlerleyen dönemlerde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde hızlanacak olan siyasi ekonomik gelişimler bunun önünün açılacağı destekleneceği sektörel bazda çalışmaların hız kazanacağı aşıkardır. Hemşerimiz olan Hadi bey bu konular üzerinde elinden geleni yapmaktadır. Bizim en büyük sorunumuzun şu olduğuna inanıyorum. Bir takım yavaş gelmiş olan politikalardan dolayı sulama projelerimiz biraz sıkışmış olabilir. Tarımın en önemli seyi olan can suyu önümüzdeki sene açmayı planlıyoruz. Bununla ilgi yapacağımız çalışmalarla gönlünüz ferahlayacak. Yapmamız gereken eksik gördüğünüz ne varsa kapımız sizlere açıktır” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından fabrikaya pancar getiren ilk üç üreticiye hediyeleri takdim edildi.