Elazığ Şeker Fabrikası tarafından 67’inci pancar alım ve işleme kampanyası açılış töreni gerçekleştirildi.

Şeker fabrikasında düzenlenen etkinliğe Vali Dr. Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Pirinçci, Yurtbaşı Belde Belediyesi Başkanı Yasin Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Evren, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunması, protokol konuşmaları, halk oyunları gösterisi ve kurdele kesimi ile devam etti.

Bu sene ilk pancar hasadını fabrikaya getiren 5 çiftçiye ise il protokolü tarafından çeşitli hediyeler taktim edildi.

Türk Şeker Genel Müdürü Yardımcısı Şahin Arat’ta 21 yılın ardından özelleştirmeden çıkarılmanın kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

TORAMAN: EMEKLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Çiftçilere kazasız belasız üretim dileyen Vali Dr. Ömer Toraman, “Ben fabrikayı daha önce gezdiğimde bakım sürecindeydi. Orada işçi kardeşlerimiz ve mühendislerimizle görüştük. Güzel bir fabrika bölgemiz ve ilimiz için önemli bir tesis. İnşallah bu kampanya dönemini de kazasız belasız geçer. Yıl boyu ilk tohum attıktan sonra büyük emek ve gayret harcayarak şeker pancarlarını yetiştiren çiftçilerimiz, bugün hasatlarını alıp fabrikaya teslim noktasına geldi. Çiftçi ve pancar eken kardeşlerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

DEMİRBAĞ: KAMPANYA DÖNEMİNİN VERİMLİ BİR ŞEKİLDE GEÇMESİNİ DİLİYORUM

Milletvekili Demirbağ, “Öncelikle özelleştirme kapsamına çıkarılması Elâzığ’ımız için büyük bir önem arz eden usus cumhurbaşkanımıza, emeği geçenlere ben teşekkürlerimi arz ediyorum ve yine Dünyada gerek pandemi gerekse Ukrayna harbi ile birlikte yaşanan temel gıda maddelerindeki sıkıntılar hatta kriz boyutuna varan ulaşımdaki sıkıntıların olduğu bir dönemde bu şeker fabrikalarının kampanya dönemleri özellikle önem arz ediyor. Şeker pancarı ve dolayısıyla şeker üretimi Dünya genelinde büyük önlem arz ediyor. Tabi demin arkadaşımız bahsettiler şeker tamam fiyatları şeker pancarı fiyatları ve gerekse şeker fiyatları konusunda şuan da zaten şeker fabrikalarının bir karı söz konusu değil. Bunu tamamen piyasaya, ihtiyacı karşılamak üzere elde ettiği şekeri olsun yan ürünleri değerlendirmek suretiyle bu fabrikaların işletmesini sağlamak suretiyle bu gıda temini konusunda üzerine düşeni yapıyor şeker fabrikalarımız da. Ben demin genel müdürümüz nezaket gösterdiler epeyi güneş aldık. Ben malumunuz tatil döneminde, önceki dönemlerde de öyle ben tatil yapmış değilim ama bir Antalya’da başka tatil yörelerinde Güneş alınana kadar Güneş aldık bu kısa sürede. Dolayısıyla sizi bu Güneşin anlında bekletmek istemem. Ben öncelikle şeker pancarı üreticisi kardeşlerimize, köylümüze, çiftçimize emeklerinden dolayı saygılarımı sunuyorum. Bende köyüm Gümüşkaynak Köyü ve aşağı yukarı şeker üretilen merkezlerden biri köylerden biri. Dolayısıyla kardeşlerimize candan yürekten teşekkürlerimi arz ediyorum ve kampanya döneminin kazasız, belasız, verimli bir şekilde geçmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyor hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.          

EROL: ELAZIĞ İÇİNDE DEVLETİMİZ İÇİNDE BİR ŞANSTIR

Milletvekili Erol, “Öncelikle sayın genel müdür yardımcımızın verdiği bilgiden dolayı teşekkür ediyoruz buranın özelleştirmek kapsamında çıkarılması hem Türkiye de şeker fabrikalarının Cumhuriyetimizin işte bayraklarda yazıyor yerli öğretimde milli değer yani bu fabrikalar aslında cumhuriyetimizin milli değere milli tarıma değer verdiğinin en somut örneklerindendir onun içindir ki özelleştirilmenin çıkarılması ve yine kamu tarafından çalıştırılıyor olabilmesi Elazığ içinde devletimiz içinde bir şanstır. Ayrıca kamu personelinin burada çalışan işçilerimizin kadroya alınmasıyla ilgilide yine gelen müdür yardımcımız bilgi verdiler şunu da ifada etmek isterim yalnızca şeker fabrikalarıyla ile ilgili değil kamuda çalışan tüm personelin özlük haklarının alınmasıyla ile ilgili verilmesiyle ilgili ve bunlara kadro verilmesiyle ilgili kanun teklifi kanun meclis genel kuruluyla görüşmeye geldiğinde biz cumhuriyet halk partili milletvekili olarak buna destek vereceğiz ve kamuda sözleşmeli geçici personel olmaması için orada mücadele vereceğiz. Niye siz emekçisiniz, emekçi geleceğinden kaygı duymamalı emekçi çocuklarının rızkından nafakasından kaygı duymamalı. Devletin içinde kamuda bir kurumda ayrı bir çalışma statüsü, bir kurumda ayrı bir çalışma statüsü olmamalı ve ayrıca burada tarımı desteklemek çok önemli benden önceki konuşmacılarda ifade ettiler hem pandemi sürecinde hem de Ukranya Rusya savaşında sürecinde gördük ki üretim önemli tarım önemli bunlara destek vermek lazım tarımı desteklerken tabi ki çiftçimizi desteklemek lazım ben ayak üstü sohbetlerimizde sayın valim şunu öğrendim pancar fiyatının artışı 2021-2022 arasında kıyasladığın zaman üç katı ama şeker olarak satıldığı zaman beş katı 2021-2022 maliyetler altı katı artmış yani elektrik gübre işçilik gibi maliyetlerde altı katı artmış bunun dengelenmesi lazım yani üretime destek verirken çiftçiye destek verirken devletin kendi edineceği vergilerden kendi alacağı kazançlardan vazgeçmesi lazım ve çiftçiyi üreticiyi desteklemesi lazım. Bu bölgenin de Türkiye’nin de geleceği tarım eğer milli değerlerimize sahip çıkacaksak önce tarımı geliştirmemiz lazım ve devletin tarım ürünlerine çiftçiye destek vermesi lazım hayırlı bir kampanya diliyorum hayırlı uğurlu olsun diliyorum hepinize en içten dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum teşekkür ederim” diye kaydetti.

ÇELİK: 110 GÜN KAMPANYA YAPACAKTIR

Kampanya hakkında bilgi veren Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik, "2021 yılında 42 bin 535 dekar alana pancar ekimi yapılıp 206 bin ton pancar işledik ve 106 gün boyunca kampanya yapılmıştır.  Bu süre içerisinde 27 bin 890 ton kristal şeker üretimi yapılmış 8 bin 430 ton melas 58 bin 150 ton ise yaş pancar posası elde edilmiştir. Elde edilen posanın 45 bin tonu paketlenmiştir. Buna karşı çiftçilerimize ürün bedeli olarak geçen yıl 95 milyon lira ödeme yapılmıştır. 2022 yılında 3 ilde 87 köyde bin 391 çiftçi ile 41 bin 240 dekar alana 325 bin ton A kotası pancar sözleşmesi yapılmıştır. Yapılan bu sözleşmelerde tesellüm edilecek pancar miktarı 250 bin tondur. 21 Eylül Çarşamba günü başlayacak olan kampanyamız, 200 bin pancar işleyip 110 gün kampanya yapacaktır. İşlenecek pancar da 27 bin ton kristal şeker üretilecekken yan ürün olarak 8 bin ton melas, 60 bin ton da yaş küspe elde edilecektir” ifadelerini kullandı.