Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, kadınların pozitif ayrımcılığa tabi tutularak, tarım sektöründe daha fazla yer almalarını sağlamak için Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Desteği Projesi’nde yer alan Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi programı tanıtım toplantısı yapıldı.

Daha önce 28 ilde uygulanan ve Elazığ’da ilk kez uygulanacak olan program ile kadınların desteklenen projelerden daha fazla faydalanması sağlanacak.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, programla 100’e yakın kadın çiftçiye eğitim verileceğini belirterek, proje ile ilgili bilgi verdi.

“ELAZIĞ’A CİDDİ OLARAK BİR KATKISI OLACAKTIR”

Karahan konuşmasın da ’’Kadın çiftçiler tarımsal yayın projesi kapsamında tarım da kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi programını Elazığ’da ilk defa uygulanacağız. Daha önce 28 ilde uygulanan ve çok güzel sonuçlar elde edilen bu projeden inşallah bu yıl Elazığ ilimizi de dahil ederek Elazığ’da bu faaliyeti gösteren üretici, çiftçi kadınlarımızın da bu projenin nimetlerinden istifade etmek üzere programa dahil olmasını hep beraber sağladık. Bu proje kapsamında 100 civarında kadın çiftçimize eğitim vereceğiz. Neticesinde bu kadın çiftçilerimizin tamamına bizim desteğimiz ile proje hazırlatacağız. Bu projeler Türkiye’de 81 il içerisinde yarışmaya girecekler. İnşallah bu yarışmalardan bizim desteklerimizle kadın çiftçilerimizin hazırlamış olduğu projeler ödüle layık görülecek ve Elazığ ilimize de bu manada ciddi olarak bir katkısı olacaktır’’ diye belirtti.

“İLK OLARAK 75 KİŞİ BAŞLAYACAĞIZ”

Çalışma ve İş Kur Müdürü Abdullah Balcı, 2018 yılının ilk eğitim programına Tarım Gıda Hayvancılık Müdürlüğü ile başladıklarını belirterek, aktif iş gücü hizmetleri programları hakkında bilgi verdi.

Balcı yaptığı konuşmada, “Mesleki eğitim kurslarımızla, girişimcilik kurslarımızla 4 bin kişiye yakın bir eğitim düzenledik. Bunları sonuçlandırdık. Bu 2018 yılının da ilk programı olması hasebiyle sayın müdürüme çok teşekkür ediyorum. İlk kadın girişimcileri 75 kişi olarak başlayacağız. Talep oldukça sayın müdürümden rica ettim, bunların hiç birini geri çevirmeden hepsinin taleplerini alıp kendi işini kurmak isteyen özellikle genç kadınlarımızdan ve diğer gruplarımızdan erkeklerden de müracaat olması halinde bunların taleplerini alıp eğitimlerimize inşallah devam edeceğiz” dedi.

“SİZ KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİN ÇOK BÜYÜK BİR KATKISI OLACAKTIR”

Böylesi bir eğitimin Elazığ’da başlamasının şans olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, kadınların her sektörde olduğu gibi tarımda da yer almalarının sağlayacağı katkının büyük olacağını kaydetti.

Yanılmaz açıklamasında, “Tarımda kadın önemli. Elazığ tarım ve hayvancılık açısından Türkiye’nin en önemli illerinden biridir. Daha düne kadar Elazığ canlı hayvan ticaretinin en iyi yapıldığı ve tarım sektöründe ürünlerin en fazla alındığı bir il iken bugün aynı pozisyonu yakalamak için büyük bir mücadele vermektedir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ve inanıyorum ki siz kadın girişimcilerimizin bunda çok büyük bir katkısı olacaktır. Tabi bir işi yaparken o işin eğitimini almış olmak en verimli nasıl yapabiliri mi öğrenmiş olmak aynı zamanda zamanı en iyi şekilde değerlendirmiş olmak anlamına gelir. Bir metrekare toprağı biz en iyi şekilde değerlendiriyor ve oradan en yüksek verimi alıyorsak bilelim ki aynı zamanda milli ekonomiye çok büyük bir katkı sağlamış oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

“12 GÜN BOYUNCA KADIN ÇİFTÇİLERE EĞİTİM VERİLECEK”

Uygulamada Girişimcilik Eğitimi Hocası Hakan Özcan da, “Girişimcilere her bir grup 38 saat olmak üzere yaklaşık 12 gün boyunca eğitim vermeye gayret göstereceğiz. Bu eğitimleri değerli İş Kur müdürümüz az önce zikretti. Yaklaşık 10 yıl. 10 binden fazla kişiye vererek devam ettiriyoruz” diye konuştu.