Elazığ’da 24 Ocak tarihinde meydana gelen depremin ardından başlatılan hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte hak sahipliği başvuruları başladı.

15 Haziran tarihinde başlayan başvurular, 19 Temmuz tarihine kadar korona virüs tedbirleri kapsamında TC kimlik numarasının son iki rakamına göre alınmaya başlandı.

Kentte belirlenen okullar, geçici barınma merkezleri ile eski devlet hastanesinden oluşan 14 nokta ile Sivrice, Maden ve Baskil ilçeleri hükümet konaklarında oluşturulan toplam 17 müracaat ofisinde devam eden başvurular kimlik numarası son iki rakamına göre verilen randevuları kaçıranlar için 13 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

Başvuruların sona ermesi ile birlikte bundan sonra işleyecek olan süreçle ilgili İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Pıhtılı, mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu.

25 Bin 495 afetzede müracaatı alındı, bunların içerisinde konut ahır ve iş yerleri için, 17 bin 346 ağır hasar konut, 1 610 iş yeri, 1683 ahır müracaatı var.

İki ay boyunca 25 bin 495 afetzedenin başvurusu alındığını kaydeden Pıhtılı, başvuru süreci ile birlikte incelemelere başladıklarını söyledi.

Pıhtılı, vatandaşların mağdur olmaması için üç ayrı işlemin aynı anda gerçekleştirildiğini kaydetti.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Pıhtılı, komisyonun incelemesinin ardından kararların askıya çıkarılacağını belirterek, başvuruları ret olan vatandaşlar için 15 günlük itiraz sürecinin olacağını ifade etti.

PIHTILI: KOMİSYON YENİDEN İNCELEYECEK VE NİHAİ KARARI VERECEK

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Pıhtılı, “ Komisyon kararları askıya çıkartılacak. Bunların içerisinde hak sahibi kabul edilenler ve ret edilenler diye bir liste olacak. Ret edilenlere 15 günlük itiraz hakkı verilecek. Ret edilenlerin gerekçesi de karşısında yazacak. 15 gün içerisinde o afetzede dilekçe ile birlikte, ret olarak sunabilecek bir belgesi evrakı varsa onu sunması halinde komisyon yeniden inceleyecek ve nihai kararı verecek” diye kaydetti.

İtiraz süreci ile birlikte dosyalar kapanacak, karara itiraz etme hakkı olmayan vatandaşlar için mahkeme yolu açık olacak.