Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde akşam saatlerinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin ardından uzananlardan açıklama gecikmedi.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, depremle ilgili Kanal Fırat Canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.

GÖRÜR: BİRÇOK YERDE ENERJİ BİRİKTİRİYOR

“Kuzey Anadolu Fayı gibi enerjisini boşaltmadı, Birçok yerde enerji biriktiriyor” diyen Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Biz sürekli olarak sadece Kuzey Anadolu Fayını değil, aynı zamanda Türkiye’de en fazla endişe ettiğimiz Doğu Anadolu Fayını da çoğu kez dile getirdik. Kuzey Anadolu fayı özellikle 20.yy’da ve bu yüzyılın başlarına kadar aşağı yukarı 7 tane 7’den büyük deprem üreterek enerjisini büyük bir kısmını boşaltmıştır. Sadece Marmara Denizi, İstanbul bölgesi en önemli risk altındaydı ama Doğu Anadolu fayı yani Elâzığ Sivrice’den Hazar Gölü‘nden geçen, Bingöl Karlıova, Elazığ Sivrice’den geçen Adıyaman ve Maraş’a doğru gelen Türkiye’nin en büyük fayı var. Doğu Anadolu fayı. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı gibi enerjisini boşaltmadı. Birçok yerde enerji biriktiriyor. Özellikle Kahramanmaraş bölgesinde uzun zamandır hiç deprem olmuyor. Bu bölge daha önce 7’nin üzerinde deprem üretti”dedi.

GÖRÜR: HASARLI YAPILARA İNSANLARIN GİRMEMESİNDE YARAR VAR

Depremlerde hasar gören yerlerden uzak durulması gerektiğini belirten Profç Dr. Görür, “Yine Elazığ Çevresinde de Elazığ-Malatya arasında da özellikle 18. 19. Asırda önemli depremler meydana gelmiş. Şimdi bizim yarılarımızda Sivrice’den Karlıova’ya doğru olan kısım ile yine Sivrice esas alınarak Adıyaman arasında yapılan çalışmalarda bir deformasyon ve enerji birikimi gözlenmişti. Doğu Anadolu üzerindeki yerleşim alanlarında da önemli depremler olabilir diye uyarmıştık. Bugün olan deprem küçük bir deprem 5.2-5.3 büyüklüğünde bir deprem. Derinliği sığ olduğu için sarsıntısı fazla. Bunun artçıları olacak. 5.3’ten sonra 3.2 oldu. Bu bir müddet devam eder. Kaç gün devam eder bilmiyorum ama bir hafta da devam eder ama uzun sarsıntıları da olacaktır. Yerleşim alanları çok güvenli olmayabilir. Dolayısıyla bu depremde hasar görmüş yerlerden uzak durmak lazım. Gerçekten köylerde hasar varsa eğer, şu ana kadar bize bir bilgi ulaşmadı. Hasarlı yapılara insanların girmemesinde yarar var”diye kaydetti.

GÖRÜR: ÇALIŞMALARA BAŞLANMASI LAZIM

Prof. Dr. Naci Görür, “Elazığlıların esasen çok ciddi ve tehlikeli fay kuşağına yakın olduklarını bilmelerinde fayda var. Bu kuşak üzerinde olabilecek büyük bir depremin Elazığ’ı çok ciddi bir şekilde etkileyeceğini unutmamaları gerekir. Asıl yapılması gereken deprem olmadan önce bunları yapmak. Asıl deprem kendilerini hatırlatır. Endişe ediyoruz, korkuyoruz. Bilinmesi gereken şu, Elazığ vakit geçirmeden gerçekten kenti depreme güvenli hale getirecek çalışmalara başlanması lazım”ifadelerini kullandı.

GÖRÜR: ARTÇI DEPREMLER AZALACAKTIR

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Sivrice’nin hem Palu’ya olan tarafından hem de Güneybatı’ya doğru olan, Malatya’ya doğru olan tarafında dikkatli olmak lazım. Daha küçük depremler olacaktır. Bölge bir süre sarsılmaya devam edecektir ve sonucunda artçı depremler azalacaktır” açıklamalarına yer verdi.