SEZA Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafından Global Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenen “Yerelden Globale Girişimcilik Ruhu” konulu panele katılarak, girişimcilik ve iş yaşamında başarı üzerine bir konuşma yaptı.

MTÜ Battalgazi Yerleşkesi Battalgazi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele SEZA Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

PROF. DR. YILMAZ: GİRİŞİMCİ RUH, SÜREKLİ KENDİNİ YENİLER

Panelin açılışını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Yılmaz, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin tanıtım videosunda bir ifade var, dikkatinizi çekmiştir, ‘Model Alan Değil, Model Olan Üniversite’. Bu ifade girişimci olmanın idealinin hedefidir. Malatya Turgut Özal Üniversitesi girişimci üniversite olma hedefiyle hareket ediyor, kuruluş ve kurumsal çalışmalarını bu çizgi üzerinde yürütüyor. Girişimcilik, sıradışı yöntemlerin hayallerimize uyarlanması olarak nitelendirirken, girişimci ruhu herkesin baktığı ama sadece girişimcilerin görebildiği, sezdiği, algıladığı iş fırsatlarını iş fikirlerine dönüştürebilme yeteneği olarak ifade edebiliriz. Girişimci ruh, sürekli kendini yeniler ve yeni fikirler üretir, fırsatları algılamada ve hayata geçirmede olağanüstü hızlı hareket eder” dedi.

PROF. DR. KOÇYİĞİT: BATI TOPLUMLARININ GELİŞİMİNİ SAĞLAYAN RUH GİRİŞİMCİLİK RUHU OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR

İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koçyiğit ise panelin açılışında yaptığı değerlendirmesinde, “Girişimcilik esasında geçmişin bugüne, bugünün yarınla bağının yaratıcı fikirlerle sıradışı yöntemlerle birleştiren aktörlerin hayal dünyasını yansıtır. Bu neden önemli, şu açıdan önemli esasında Batı toplumlarının gelişmişlik düzeylerine baktığımızda; bu gelişmişlik düzeyinin temelinde girişimcilik ruhu yatıyor. Zaten panelimizin ismi de bu nedenle Yerelden Globale Girişimcilik Ruhu olarak belirlendi. Batı toplumları maddeyi sorgulamaya başladıklarında ki, 1200’lü yıllardan sonra Batı toplumlarının gelişimini sağlayan ruh girişimcilik ruhu olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

PROF. DR. AÇIK: FARK YARATMAK İÇİNDE KENDİMİZE BİR YOL AÇMAMIZ GEREKİYOR

Panelde; Seza Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasemin Açık, gençlere tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Açık, hedefe kilitlenmenin önemine vurgu yaparak, “Bizim aslında güçlü amaçlarımızı oluşturmamız gerekiyor. Güçlü amaçlarımızı oluşturup amacı başarmak için de hedefe kilitlenmemiz şarttır. Başarısızlıklarımız amaçlarımıza ulaşmak için gittiğimiz yolda tökezleriz diye bakmamak lazım bundan ders çıkarmak gerekiyor. Ünlü Boksör Muhammet Ali’nin söylediği gibi “maçı kazanmak için her raundu kazanmak gerekmiyor, asıl kaybetmek tekrar yumruk yiyip yere düştüğünüzde tekrar ayağa kalkacak cesareti bulmamak ve ayağa kalkmamaktır.” Onun için başarısızlıklarımız olduğunda bunu bir tecrübe, deneyim olarak görüp bundan ders çıkartarak yolumuza devam etmeliyiz. Asla geriye bakmamak lazım hep ileriye bakmak ve hedefe kilitlenmek çok önemlidir. Hedefe kilitlendiğiniz zaman etrafta söylenenlere kulak vermezseniz koşulsuz, ön yargısız çalışırsanız başarı da beraberinde gelmektedir. Yapacağımız iş ne olursa olsun; ister ders çalışma ve sınava hazırlık, ister sivil toplum çalışması olsun, o işe ilişkin güçlü amaç belirleyip, o amaca ulaşmak için hedeflerimize kilitlenip, işin içerisine, toplum yararı, sevgi, samimiyet, emek, ön yargısız odaklanma ve zaman yönetimini de koyarsak, başarılı oluruz. Ayrıca, mutlaka fark yaratmamız gerekiyor fark yaratmak içinde kendimize bir yol açmamız gerekiyor başkalarının açtığı yoldan gidersek orada ayak izlerimiz çıkmaz başkalarının ayak izleri vardır” dedi.

PROF. DR. AÇIK: YENİLİKÇİ OLMANIZ GEREKİYOR

Başarıda çok çalışmanın önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Açık; “Ne kadar çok fedakârlık yaparsak, ne kadar çok çalışırsak o kadar çok başarı gelecektir. Yenilikçi olmanız gerekiyor. Şöyle düşünmek gerekiyor hemen ilk adımı atalım çünkü dün geçti yarın geç olabilir, dün bugündür ve hemen bugün işe koyulmamız gerekiyor. Ertelemeden hemen işe koyulmak çok önemli aslında girişimcilikte de başarıda da aynı şekildedir” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. AÇIK: TEKNOLOJİYİ ÇOK İYİ KULLANMALIYIZ

Özellikle ön görülü olmanın üzerinde duran Prof. Dr. Açık, “Fırtınayı önceden fark edip yelkeni ona göre açmak gerekir. Yoksa alabora olabiliriz. Evet, bilgi önemli ama öngörü bazen bilgiden daha önemli. Buna ek olarak çok çalışmalıyız ne kadar fedakârlık yaparsak ne kadar çok çalışırsak o kadar çok başarı gelecektir bu konuda çok emek vermek, çok çalışmak gerekir; hayatı dengede tutmak gerekir. Network dediğimiz sosyal iletişim ağları çok önemli artık dünyanın herhangi bir yerindeki kişiyle iletişim kurarak onunla ticaret yapabiliyorsunuz. Teknolojiyi çok iyi kullanmalıyız. Artık günümüzde yapay zekâ var, 3 boyutlu yazıcılardan insan derisi üretiliyor internet ortamında yapacağınız işleri oluşturacağınız kapalı devre içerisinde sonuçlandırabiliyorsunuz.   Ayrıca; günümüzde en büyük güç̧, ilişkiler gücüdür. İyi networkler bizi dünyanın öbür ucuna taşır. Öbür ucundaki imkanları ayağımıza getirir” dedi.

Panel kapsamında ayrıca, iş insanları Azmi Özhan ve Kamil Biter de çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundular.

Konuşmalarının ardından soruları yanıtlayan panelistlere çiçek ve plaket takdimi yapıldı.