Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlar kurban pazarlarına akın ederken, Elazığ Ticaret Borsası Elazığ Belediyesi ile birlikte ciddi tedbirler aldı.

“HERKES KURBANINI RAHATLIKLA ALABİLİYOR”

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Biz oradaki tüm dışarıdan gelen, içeriden gelen hayvan sahiplerine kontratlarımızı hazırladık, sularını çektik, elektriğimizi çektik, veteriner hekimimizi oraya koyduk. Gece-gündüz bekçilerimiz orada. Yani dışarıdan gelen bir kimse burada biz zorluk çekmeyecek. Kurban alan hemşerilerimizde gidip orada rahatlıkla kurbanlığını alabilirler. Yani şu an geçen sene bu vakitlerde de etin kilosu; 29, 28.5 liraydı, şu anda 30 ile 29.5 arası canlı da geçen yıl 18 bin 500 ile 19 arasıydı. Bu senede 19 ile 19.5 arasında hemşerilerimiz hayvanlarını satıyorlar. Yeteri kadar Elazığ’da kurbanlık hayvan bulunuyor, herkes kurbanını rahatlıkla alabiliyor. Kurban aldığı zaman buna dikkat etmeleri lazım. 2 kilo fazlasını değil de şartlara uygun olan hayvanları seçmemiz lazım. Dana da ikili doldurmaları lazım, küçükbaş hayvanlarda yavru annesinden fark etmeyecek şekilde büyüklükte olacaksa kurbanlık olur. Tabi bu Müftü Bey’in görevidir ama ben bildiklerimi anlatıyorum. Ufak başta yavru annesinden fark edilmeyecek büyüklükte olursa yaşı dolmasa da kurbanlık diye kesebiliyorsun. Büyük başta da 2 yılını dolduracak. 2 tane büyük dişi olacak hayvanın. Gebe hayvanı kesinlikle almasınlar, dişi hayvan alanlar çok dikkat etsinler. Bazı kurban bayramında da bir bıçakta iki can gidiyor. Bu bizim ekonomimize de zararlıdır, ayrıca günahtır kesmesinler gebe hayvanları” ifadelerini kullandı.

“BU KONUDA DEVLETİMİZDEN DESTEK İSTİYORUZ

Dumandağ, “Küçükbaş hayvanların 700 lirayla, 1200 liraya kadar hayvan var kilosuna göre. Büyükbaş 6 binden 14 bin, 15 bine kadar hayvan var. Tabi kilosuna göre fiyat değerlendirilmesi yapıyor. Ama geçen yıla baktığımız zaman bu sene benim söylediğim fiyatlara en az %20’nin üstünde olması gerekiyordu. Çünkü hayvanın girdileri, ham maddesi, samanından dahil, çoban dahil her şey %25, %30 artmıştır. Yani burada gerçekten yetiştirici olan hemşerilerimiz samimi söylüyorum para kazanmazlar. Çobanlık ediyorlar ama bunu da yapmak zorundalar. Ben yapmayayım, diğeri yapmasın, bu işi kim yapacak. Bu konuda devletimizden destek istiyoruz. Üreticilere mutlaka, mutlaka gözden geçirip tüm sektördeki üreticilere destek vermeleri lazım. Üretim olmadan refah olmaz. Üretim, üretim, üretim” şeklinde konuştu.