Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, göreve geldikten sonra şehrin yöresel ürünlerinin tescillenmesi için önemli bir çalışma başlatmıştı.

Vali Kaldırım’ın çalışmaları sonucunda yıllardır merakla beklenen Orcik, Ağın leblebisi, Öküz gözü ve boğazkere üzümlerinin tescilinde son aşamaya gelindi.

Konuyla ilgili Elazığ Valisi Kaldırım, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı Twitter’dan bir ankette başlatmış anketinde Elazığlı vatandaşlara hangi yöresel ürünlerin tescillenmesi gerektiğini sormuştu.

Vali Kaldırım yöresel ürünlerinin tesciliyle ilgili www.elazigsonhaber.com İnternet Haber Sitesi ve Kanal Fırat televizyonuna özel açıklamalarda bulundu.

“ORCİK AMERİKA’YA KADAR GİDİYORMUŞ”

Yöresel ürünlerin tescillenmesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Vali Kaldırım, “Ben orciğin meşhur olduğunu biliyordum ama Amerika’ya satıldığını bilmiyordum. Onu da bu vesile ile öğrendim. Bir üreticimiz söyledi. Amerika’ya kadar gönderiliyor bu gerçekten önemli. Orcik bu şekilde tescillendi. Tanıtımına da bu şekilde devam etmek lazım” dedi.

“TESCİLLENDİ DİYE BİLİRİZ”

Elazığ’da çok önemli yöresel ürünlerin olduğunun altını çizen Vali Kaldırım, “Bunların hepsini tescilleyeceğiz. Orcik, ağın leblebisi boğaz kere, üzümü bunlar inşallah tescilde son aşamadalar. Bunlar tescillendi diyebiliriz. Onun dışında ben kampanya başlattım. Bir sürü yeni ürün geldi” ifadelerini kullandı.

“ÇOK FARKLI ŞEYLER GELDİ”

Vali Kaldırım yeni gelen fikirleri de açıklayarak “Yani burada benim gördüğüm bir vişneli dondurma. Tabi bu daha farklı bir ürün. Bir şavak tulumu, bir gömmesi var başka yerde göremeyeceğiniz. Aslında şu tel kırmayı Bartın almış. Ama o da burada Bartın’da 150 yıllık tarihi var burada belki 350 yıllık tarihi var ona çakma diyorlar. Özellik ile Palu bölgesinde çakma diye adlandırılıyor. Ona geciktik ama tel kırma değil de çakma olarak alabiliriz. Benim bilmediğim bir sürü ürün çıktı. Dut unu dediler ben hiçbir yerde görmedim. O farklı bir şey olabilir. Bir Harput köftesi olabilir o da farklı bir ürün. Gerçekten çok farklı şeyler geldi. Onları listeleyeceğiz. Tabi burada önemli olan bir farklılık arz etmesi. Başka yerde üretilen ürünlerden içinde bulunan malzemesi açısından veya görsellik açısından farklılık arz etmesi gerekiyor. Yani o farklılığını ortaya koymanız gerekiyor” dedi.

“VİŞNE ÇÜRÜĞÜ MERMERİ TESCİLLENDİRMEMİZ LAZIM”

Yöresel lezzetlerin çeşitliliğine değinen Vali Kaldırım, “burada içli köfte de söyleniyor. Bir farklılığı varsa onu da tescillendirmemiz gerekiyor. Yuvalama olarak deniliyor. Belki şekli açısından da olabilir. Bir vişne rengi mermerimiz var. Onu Elazığ’dan başka bir yerde göremezsiniz onu tescillendirmemiz lazım. Burada ham madde olarak Sivrice’de çanak çömleğin yapımında kullanılan toprak hiçbir yerde yok dediler. O direk ürüne dönüşüyor. Dolayısıyla bunu çelek olarak da tescillendirilebilir. Bunların hepsini değerlendirebilmek lazım. Belki bizim bilmediğimiz başka şeylerde vardır. Geçmişte üretilmiştir ama günümüz de unutulmuştur. Kullanılmıyordur ama önemli bir ticari değeri vardır. Bunları da gün yüzüne çıkarmak lazım ve hepsini tescillendirmek lazım” ifadelerini kullandı.

“FARKINDALIĞI ARTIRIYOR"

Yöresel ürünlerin tescillenmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “tescillendirmek ticari anlamda ciddi kazanç getiriyor. Farkındalığı artıyor. Bir ağın leblebisi dedik kaç tane haber sitesin konu oldu. Ulusal medya da kaç tane haber sitesin de bir anda talep artıyor. Talebe göre çeşitlendirebiliyorsunuz. Ciddi istihdam oluşturuyor. Dolayısıyla inşallah sıra ile yapabileceklerimizin başvurusunu yapıp tescillendireceğiz. Sekiz köşeli şapka Elazığ’dan başka yerde yok. Türkülere konu olmuş onu da mutlaka tescillendirmemiz lazım. Önemli de bir ticari ürün iyi de satılıyor. Çok hızlı bir turizm ürünü haline gelebilir. Gelen herkesin almak isteyeceği bir ürün. Onu da mutlaka değerlendirebilmemiz lazım” dedi.