Milyonlarca üniversite öğrencisi ailelerinden uzakta başarılı bir sahini olmak için üniversite okumaya hazırlanıyor. Yeni, bilinmedik bir şehirde düzen kurmaya çalışacak öğrenciler büyük bir merakla KYK başvuruları ne zaman? sorusunun yanıtını arıyordu. 2017 KYK yurt başvuruları 14 Ağustosta  başladı ve 20 Ağustos gece yarısına kadar e-devlet üzerinden gerçekleştirilecek. İşte KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? sorusunun ayrıntılı yanıtları...

Yüzbinlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor

Halen Türkiye ve KKTC’de 748 yurtta 600 binden fazla üniversiteli gence ev sahipliği yapan ve daha fazla üniversiteli gencin barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamak üzere yola çıkan Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu, yıl sonuna kadar 650 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. 

Yeni öğrencilerini karşılamak için hazırlıklar tamamlandı.

Yüz binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yeni öğrencilerini karşılamak için hazırlıklarını tamamladı. 2017-2018 öğretim yılında ilk defa herhangi bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri, herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ara sınıf öğrencileri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde eğitim görmekte olan öğrencilerin yurt başvuruları 14 Ağustos’ta başladı. Üniversiteli gençlerin barınmak için öncelikli tercihi olan KYK yurtlarına başvurular 20 Ağustos saat 23.59’a kadar e-devlet üzerinden herhangi bir ücret ödemeden gerçekleştirilecek. 

Başvurularda 7/24 hizmet veriliyor

Başvuruya ilişkin ayrıntılı bilgi http://yurtkur.gsb.gov.tr/ adresinde bulunan “Başvuru Kılavuzu”ndan alınabiliyor. KYK, başvuru süresince 7/24 öğrencilerin hizmet veriyor. Başvuru sırasında yaşanabilecek soru ve sorunlara, haftanın yedi günü 24 saat KYK’nın Kurumsal İletişim Merkezi 444 1961 ya da resmi Twitter destek hesabı KYK_DESTEK üzerinden anında çözüm üretiliyor.

Yurt başvuruları e- devlet üzerinden alınacak

Başvurular e-devlet üzerinden alınacağı için e-devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekiyor. 

Öğrenim bilgileri mutlaka e-devlet üzerinden kontrol edilmeli

Yurt başvuruları e-devlet’te yer alan öğrenim bilgilerine göre alınacağı için öğrencilerin e-devlet’teki bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması önem taşıyor. Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle e-devlet’e girerek okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde hata olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeleri gerekiyor. Bilgilerinde yanlışlık olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak

Özel ve Öncelikli Öğrenciler durumlarını belgelendirmeli

Özel ve öncelikli durumu olduğunu beyan eden öğrenciler, yurt barınma hakkı kazandıktan sonra ilgili belgeyi yurt müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. İlgili belgenin ibraz edilmemesi durumunda öğrencinin yurt hakkı geçersiz sayılacak.

Başvuru süresince bilgilerinde değişiklik olanlar bilgilerini güncelleyebilecek

Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından bilgilerinde değişiklik olan öğrenciler, başvuru süresinin sonuna kadar bilgilerini yine e-devlet üzerinden güncelleyebilecek.

Beyanlar titizlikle araştırılıyor

Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından 11 farklı kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırılacak.

Sonuçlar 31.08.2017 tarihinde açıklanacak.

Başvuru sonuçları http://yurtkur.gsb.gov.tr/ kurumsal internet adresinden duyurulacak.

Ara sınıf öğrencileri de yurt başvurusu yapabiliyor

KYK bünyesindeki yurtlarda kalmak için ara sınıf öğrencileri de başvurabilecek. 30 Haziran 2017 tarihinden önce herhangi bir yükseköğrenim programına kayıt yaptıran öğrenciler de (ön lisans, lisans) ara sınıf olarak 14-20 Ağustos tarihleri arasında yurt başvuru işlemlerini yapabilecek.

Yurt başvuru işlemini daha sonra yapacak olan başvuru türleri

2017-2018 öğretim dönemi için 30 Haziran 2017 tarihinden sonra bir yükseköğrenim programına kayıt yaptıran/yaptıracak yatay/dikey geçiş öğrencileri, ek kontenjanla yerleşecek öğrenciler,  özel yetenek sınavı ile yerleşecek öğrenciler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile ülkemize kendi imkânları ile gelen yabancı uyruklu öğrencilerin yurt başvuruları ileriki bir tarihte alınacak. Başvuru ile ilgili tüm bilgilere http://yurtkur.gsb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilecek.

Burs/kredi başvuru tarihleri önümüzdeki haftalarda açıklanacak

Burs ve kredi başvuruları ise yurt başvuru ve kayıt işlemlerinin sonlanmasının ardından ilerleyen tarihlerde kamuoyuna duyurulacak.

Yurtlarda aile sıcaklığında hizmet veriliyor

Üniversiteli gençlerin ilk tercihi olan KYK, aile sıcaklığındaki yurtlarda barınma başta olmak üzere açık büfe yemek hizmetleri, tüm öğrencilere aylık 285 TL beslenme yardımı, 24 saat sıcak su, ücretsiz ve sınırsız İnternet hizmeti veriyor. Modern şartlara uygun olarak inşa edilen yurtlarda odaların içerisinde banyo-tuvalet, buzdolabı ve çalışma masası bulunuyor.

Kesintisiz hizmet veriliyor

KYK yaz döneminde okul ve staja devam eden öğrencilere nöbetçi yurtlarda hizmet veriliyor barınma hizmeti veriliyor.

 2017-2018 öğretim dönemi için ihtiyaçları belirlenen yurt tesisleri kaliteli hizmet vermek amacıyla günümüz ihtiyaçlarına göre modernize ediliyor. Yurt tesis hizmet binalarının tadilat ve onarımlarıyla ilgili çalışmalar yaz ayları süresince devam edecek.

KYK Tanıtım Stantlarıyla Öğrenci ve Aileleri Bilgilendiriyor

KYK tanıtım günleri başladı. KYK, her ilde üniversite ve otogarlara kurduğu tanıtım stantlarında üniversiteyi yeni kazanan ve kayda gelen öğrenci ve aileleri bilgilendiriyor.

Yurt personelleri; öğrenci ve velileri yurt başvurularının nasıl yapılacağı, yurtlarda öğrencilere sunulan imkânlar hakkında bilgi vererek öğrenci ve ailelerinin kafasındaki soru işaretlerinin ortadan kalkmasını sağlıyor.

Öğrencilere ve ailelere yöresel ikramların da sunulduğu stantlarda kurumun tanıtılmasına yönelik faaliyetler, akademik takvim başlayıncaya kadar devam edecek.

İlimizde 7 yurtta 8044 öğrenciye hizmet veriliyor

İlimizde 4 kız ve 3 erkek yurdu olmak üzere 7 yurdumuzda 8044 yatak kapasitesi ile 7/24 ve yıl boyunca tatil dönemi dahil olmak üzere kaliteli bir hizmet sunulmaktadır. Öğrencilerimizin barınma ve beslenme hizmetinin yanında zamanlarını en güzel şekilde geçirmeleri için sosyal, kültürel, sportif, el işleri, yabancı dil, resim, müzik başta olmak üzere birçok alanda kurslar düzenlenmektedir.

Yurtlarımız Stantlarıyla Öğrenci ve Aileleri Bilgilendiriyor

İl müdürlüğü ve yurt müdürlükleri  öğrenci ve velileri yurt başvurularının nasıl yapılacağı, yurtlarda öğrencilere sunulan imkânlar hakkında bilgi vererek öğrenci ve ailelerinin kafasındaki soru işaretlerinin ortadan kalkması için şehrin işlek yerleri olan Demokrasi Meydanı, Öğretmenevi Önü başta olmak üzere  otogar ve üniversitede  dönüşümlü olarak kurduğu tanıtım stantlarında üniversiteyi yeni kazanan ve kayda gelen öğrenci ve aileleri bilgilendiriyor.

Ayrıca Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Gençlik Merkezi ve İl Müftülüğü başta olmak üzere öğrencilerimize daha iyi bir hizmet vermek üzere işbirliği yapılmaktadır.