Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar,  uyguladıkları inovatif tedavilerle inme hastalarının iyileşme sürecindeki hızlanmayı kaydettiklerini açıkladı. Akpınar, inme hastalığının dünyada en yaygın ve ciddi nörolojik problemlerden biri olduğunu belirterek, beyin damarlarının tıkanması ya da yırtılması sonucu oluşan inmenin kalp hastalığı ve kanserden sonra üçüncü ölüm nedeni olarak gösterildiğini söyledi.

İNOVATİF YÖNTEMLERLE İYİLEŞME SÜRECİ

Fizyomer'de uyguladıkları sanal gerçeklik tedavisi gibi inovatif yöntemlerle iyileşme sürecini hızlandırdıklarını ifade eden Akpınar, hemipleji olarak da adlandırılan inme hastalığının çok sayıda insanı etkilediğine dikkat çekti. Akpınar, Fizyomer'de uyguladıkları inovatif tedaviler sayesinde inme hastalarının iyileşme sürecinde daha hızlı sonuçlar alabildiğini belirtti.

İNME SONRASI HASTALIKLAR BİTMİYOR

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Uzmanı Dr. Akpınar, inmeden sonra sağ kalanların yüzde 50-70'inin fonksiyonel bağımsızlıklarını yeniden kazandığını, ancak yüzde 15-30'unun kalıcı sakatlık yaşadığını belirtti. İnmenin en sık etkilediği beyin yarısının, karşı tarafındaki kol ve bacakta güç kaybı ile kendini gösterdiğine dikkat çeken Dr. Akpınar, felç olan tarafta his bozukluğu, denge kaybı, görme, konuşma ve yutma fonksiyonlarında bozukluklar görülebileceğini ifade etti.

İNME SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ

İnmeli hastaların rehabilitasyonunda, kontrol ve dengeyi sağlamaya yönelik aktiviteler, alt ve üst ekstremiteyi ilgilendiren problemlerin azaltılmasına yönelik uygulamaların, hastaların günlük yaşam bağımsızlığını ve yaşam kalitesini arttırmak için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dr. Akpınar şunları söyledi:

81 İlaç Daha Geri Ödeme Listesinde 81 İlaç Daha Geri Ödeme Listesinde

“İnme sonrası hastalarda iyileşme derecesi açısından farklılıklar olmasına rağmen iyileşmenin büyük kısmı ilk 1-3 ay içerisinde olmaktadır. Bu iyileşme süreci daha yavaş olarak 6 aya kadar devam eder, düşük oranda birkaç yıl boyunca da iyileşme gözlenir.

Fizyomer’de uyguladıkları sanal gerçeklik rehabilitasyonu ile son teknoloji ürünü cihazlarla iyileşme sürecini hızlandırdıklarını ifade eden Dr. Akpınar, uygulama hakkında şu bilgileri verdi: “Sanal gerçeklik, kullanıcılara gerçek hayattaki nesne ve olaylara benzer şekilde görülen ve hissedilen bir çevre ile iç içe geçme imkanı sunmak için, bilgisayar donanımı ve yazılımı aracılığıyla oluşturulan karşılıklı etkileşim özelliğine sahip (interaktif) simülasyonların kullanılması olarak tanımlanmaktadır.”

TEDAVİNİN UYGULANMA AŞAMALARI

Dr. Akpınar, Sanal Gerçeklik rehabilitasyonunda hastanın kafasına yerleştirilen cihazlar, projeksiyon sistemi veya düz ekran aracılığıyla sanal çevreler ve nesneler kullanılarak görsel geri bildirim sağlandığını belirtti. Sanal Gerçeklik'in nörolojik rehabilitasyonda üst ve alt ekstremite fonksiyonlarını, yürümeyi, bilişsel fonksiyonları, algılamayı ve fonksiyonel görevleri yapma becerisini geliştirmek için kullanıldığını ifade eden Dr. Akpınar, inme hastalarında yapılan çalışmalarda sanal gerçeklik uygulamalarının kol aktiviteleri, ağırlık aktarma, uzanma ve yer değiştirme becerisiyle dengeyi daha fazla artırdığı sonucuna varıldığını söyledi.

“MÜMKÜN OLAN EN ERKEN DÖNEMDE BAŞLANMALI”

Sanal Gerçeklik Tedavisinin avantajları hakkında açıklama yapan Dr. Akpınar, “Sanal Gerçeklik rehabilitasyonu genelde interaktif ve motive edicidir. Hastanın tedavideki ilerlemeleri objektif olarak ölçülebilir. Hedefe odaklı oyunlar sayesinde daha kompleks fonksiyonel davranışlar geliştirilir. Bu sayede kişinin performansı daha çok artırılabilir. Hastanın görsel, işitsel ve dokunma duyusunu artırır, normal yaşantısına daha kolay adapte olmasını sağlar. İnme rehabilitasyonuna mümkün olan en erken dönemde başlanmalıdır. Ne kadar erken başlanırsa beyindeki iyileşme o kadar hızlı ve doğru yönde olacak ve rehabilitasyon da o kadar başarılı olacaktır. Sanal Gerçeklik Tedavisi özellikle kol ve el fonksiyon kaybı ile denge bozukluğu ön planda olan inme hastalarında ısrarla tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında gelmelidir” şeklinde konuştu.