Keban İlçesine Bağlı Ulupınar (Birvan) Köyünde 230 yıldır Köylerinde bulunan Başpınar kaynak suyunun kurumaması için kurbanlar kesildi.

Bu yıl Başpınar Kaynak suyu meydanında her yıl sırayla iki ailenin gözetiminde kurbanlar ve bulgurlar tedarik ediliyor.

Bu yılkı Aileler Zemci Şimşek ve Müslüm Şimşek gözetiminde düzenlenen törende Büyük 1 öküz 8 Koç kurban edilirken, Kesilen Kurban etleri bulgurla birlikte 4 Büyük kazanlarda pişirilen kurban’a ait etli pilavlar Bu özel gün için Köye gelenler ile köyde bulunan 210 Aileden 1100 kişiye ikram edildi.

ÖZTÜRK: HER YIL TEMMUZ AYINDA HASAT KURBANI KESİLİYOR

Ulupınar Köyü Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Aytün Öztürk “Her yıl olduğu gibi bir ay öncesinden başlanarak köylülerden gönül rızalığıyla toplanan 82 Bin lira parayla alınan öküz ve koçlar bulgur, yağ “kurban” niyetiyle kesilip büyük kazanlarda pişirildikten sonra bütün köy halkına dağıtılmıştır. 1792 yılından bu yana 230 yıldır, Her yıl Temmuz ayında hasat kurbanı kesiliyor. 1792 yılında köyümüzde hayvan hastalığı nedeniyle hayvan olmayınca o yıl hasat kurbanı kesilmemiş, o yıl köyde bulunan Başpınar kaynak suyu kurumuş. Başpınar kaynak suyu kuruyunca güz ayında atalarımız bir öküz kurban etmiş ve Başpınar kaynak suyu tekrar akmaya başlamış, Bu nedenle Ekim ayı içerisinde her yıl geleneksel haline gelen Güz, Öküz Kurbanı kestiklerini” ifade etti.