NEZLE (NAZOFARENJİT)

Normal vücut ısısı 36 ile 37,5 arasıdır. Eğer bu sıcaklık 38 derece ve üstüne çıktığı zaman ateşlenme başlar. Çocuklarda ki soğuk algınlığı yetişkinlere göre daha tehlikelidir ve kesinlikle bir uzmana gösterilmesi gerekir. Çocuklarda gribin belirtileri boğaz ağrısı, üşüme, halsizlik, burun tıkanması, hapşırma, tüm vücutta ağrı şeklinde görülür.

ORTA KULAK İLTİHABI

Özelikle grip, soğuk algınlığı ve farenjit gibi hastalıklardan sonra, çoğunlukla çocuklarda görülür. Her çocuk en az bir kere bu rahatsızlığa yakalanır. Orta kulak iltihapları yüksek ateş, kulak ağrısı ve işitme kaybına bağlı olarak ortaya çıkar. Belirtileri ile kulak çekiştirme ve huzursuzluk olarak görülür. Çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen orta kulak iltihabı, doğru zamanda tedavi ile kolay çözüme ulaşılır. Aksi takdirde sonu işitme kaybı olur.

AKUT BRONŞİT

En çok 2 ve 1 yaş altı çocukları etkileyen viral bir enfeksiyon, üst solunum yolu bulguları sonrasında gelişen hışıltı ve solunum sıkıntısı olarak tanımlanır. 1 yaş altındaki çocukların bulunduğu ortamlar bu hastalık için önem taşır. Sigara içilen ve kalabalık ortamlar hastalığı tetikleyici yerler. İlk başlarda burun akıntısı ve hafif ateşle seyrederken hastalık ilerledikçe akciğerlere inerek solunum sıkıntısı, hızlı nefes alma, göğüste çekilmeler ve hışıltılı solunuma dönüşebiliyor.

ZATÜRRE

Yüksek ateş, öksürük, iştahsızlık, halsizlik, sık ve zor nefes alma, bazen de göğüs ile karın ağrısı belirtileri bulunan akciğerlerde bakteri ve virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon. Erken tanı ve tedaviyle tamamen iyileştirilebilen zatürre tedavide geç kalındığında ölüme kadar gider. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında 3 günden sonra devam eden ateş, solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, hızlı nefes alma, göğüs, sırt veya karın ağrısı ile beslenme güçlüğü sorunları bulunuyorsa mutlaka hekime başvurulması gerekir.

İSHAL

İshal genellikle yaz aylarında görülür ve bağırsakta oluşan enfeksiyonlar ile meydana gelir. Virüs adı verilen mikropların vücuda yayılmasının ardından ishalin şiddeti de artar. Karın ağrısı, hafif ateş, kusma ve iştahsızlık ishalin en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Bu kategoride yer alan ishaller 3 ile 7 gün arasında düzelir ve bu süre zarfında çocuklar kendini halsiz hisseder. İshalin neden olduğu sıvı kaybını ortadan kaldırmak için düzenli ve dengeli bir şekilde sıvı tüketilmelidir.