Mutasyonlu virüs varyantlarının daha kolay, daha hızlı bulaşmasının ve hücrelere çok daha hızlı girmesinin çocuklar için de önemli düzeyde risk oluşturacağını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mahmut Çivilibal’a göre çocukluk yaş grubuna yönelik aşı en erken sene sonunda veya 2022 başında yapılacak. Çivilibal, çocuklar aşılanmadan sürü bağışıklığının sağlanmasının özellikle genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde kolay olmayacağını, kronik hastalığı olan çocuklar daha büyük risk altında olduğu için bu çocukların aşılanması gerektiğinin önemle altını çiziyor.

Mutasyonlu virüs çocuklar arasında daha mı hızlı yayılıyor?

İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da ortaya çıkan üç farklı koronavirüs mutasyonunun Türkiye'de de ortaya çıktığı Sağlık Bakanlığı tarafından resmi olarak doğrulandı. Bu üç mutasyonda da virüsün daha hızlı bulaştığı ve çok hızlı hücreye girdiği söylendi ancak henüz hiçbirinde daha ağır seyrettiğine dair bir veri yok. Mutasyonlu virüsler çok kolay yayılma imkanı bulduğu için o bölgede bir anda dominant hale geliyor. Çocukların da etkilenme ve birbirlerine bulaştırma olasılıklarının ve hızlarının çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Çocuklar da mutasyonlu virüs için riskli grupta mı?

Koronavirüsün ilk türlerinin yetişkinlere kıyasla çocuklara bulaşması daha zordu. Bunun nedenlerinden biri, virüsün vücudumuzdaki hücrelere giriş kapıları olarak görülen ACE2 reseptörlerinin çocuklarda daha az sayıda olmasıydı. Mutasyonlu virüs varyantlarının daha kolay ve daha hızlı bulaşmasının ve hücrelere çok daha hızlı girmesinin çocuklar için de önemli düzeyde risk oluşturacağını ön görmekteyiz.

Çocukları mutasyonlu virüsten korumak için ekstra önlemler almak gerekir mi?

Bulaş hızını artıran bu mutasyonlardan erişkinler kadar çocukları da korumak için ekstra önlemlerin alınması gerekir. Mesafeye ve temizliğe her zamankinden daha fazla dikkat etmek, çift maske takmaya özen göstermek ve bulunduğumuz kapalı ortamları daha sık havalandırmak almamız gereken önlemlerin başında geliyor.