Kan Grubu Çeşitleri

Kan grubu çeşitleri A, B, AB ve 0'dır. Kırmızı kan hücresinin yüzeyinde antijen adı verilen küçük bir protein parçası, hangi türün olduğunu belirler. A antijenine sahipseniz, A kan grubuna; B antijenine sahipseniz B kan grubuna sahipsiniz demektir. Hem A hem de B antijenine sahipseniz, AB kan grubuna sahip olursunuz. Eğer antijeniniz yoksa kan grubu 0 (sıfır) olur.

Rh faktörü

Kırmızı kan hücrelerinde "Rh antijeni" varsa, pozitif bir kan grubuna sahipsiniz demektir. Eğer yoksa negatif bir kan grubunuz var. Örneğin, A antijenine ve Rh faktörüne sahipseniz, kan grubunuz A pozitifdir. B antijenine sahipseniz ancak Rh faktörü yoksa kan grubunuz B negatiftir. Basit bir kan testi size hangi tipte olduğunuzu söyleyebilir.

En Yaygın Kan Grubu

Dünya genelinde 0 Rh pozitif kan grubu en yaygın olanıdır. Türkiye'de ise son araştırmalara göre halkın yüzde 39'u A Rh pozitif, yüzde 29'u 0 Rh pozitif, yüzde 14'ü B Rh pozitif, yüzde 6'sı A Rh negatif, yüzde 5'i AB Rh pozitif, yüzde 4'ü 0 Rh negatif, yüzde 2'si B Rh negatif, yüzde 1'i de AB Rh negatif kan taşıyor. Eğer AB kan grubuna sahipseniz, diğer kan gruplarına sahip olan insanlara kıyasla daha yüksek kalp hastalığı riski altındasınız. AB grubu aynı zamanda en nadir görülen kan grubudur.

Kan uyuşmazlığı 

Annenin kan grubunun RH (-) olduğu ve babanın kan grubunun RH (+) olduğu durumlarda, bebeğin kan grubu RH (+) ise anne ile bebeğin arasındaki kan bağı nedeniyle bebekten anneye geçen kırmızı kan hücreleri belli bir oranı geçtiğinde annenin kanında bu duruma karşı bağışıklık maddeleri olan antikor oluşur. Hem annede hem de bebekte meydana gelebilecek rahatsızlıklar tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir.