Polen ve alerji mevsimi olarak bilinen bu aylarda, alınacak küçük tedbirlerle baharın tadını çıkarmanız mümkün. Mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanmamak için tedbirli olmak gerekiyor.
Mevsim geçişlerinde sürekli değişen hava şartları, günlük hayatımızı etkileyeceği gibi yorgun hissetmemize de neden olur. Aynı zamanda polen mevsimi olarak bilinen bu aylar, dikkat edilmezse birçok hastalığın da habercisidir. Özellikle kronik hastalıkları ve alerjisi olan bireyleri etkileyen polenler, daha çok şubat - mayıs aylarında kendini gösterir. Polenler, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit ve astım hastalıklarını bu mevsimlerde tetikleyeceği gibi şikâyetleri de artırabilir.
Baharda Üst Solunum Yolları Hastalıklarına Dikkat!
İlkbaharda havaların ani ısınması ve soğuması solunum yolları hastalıkların artmasına neden olur. Bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit ve orta kulan enfeksiyonlarının yanında ateş, boğaz ağrısı, öksürük, geniz akıntısı gibi şikâyetler kendini hissettirir. Isı değişimini dikkate alarak mevsime uygun kıyafetlerin tercih edilmesi gerekirken, düzenli ve sağlıklı beslenmek, korunmak için önemli adımlar arasındadır. Günde 2 litre su tüketimi ve düzenli uyku, ek tedbirler arasında yer alabilir.
Medya Takip Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, alerji, yazılı basın ve internet medyasında toplam 7 bin 514 habere konu olurken, gribal enfeksiyon/soğuk algınlığı 4 bin 325 haberle yer aldı. Mevsimsel geçişlerin etkilediği kronik hastalıklar arasında olan astım 3 bin 539 haberle ele alınırken, polen ise bin 808 habere konu oldu. Listenin devamında sinüzit bin 184, alerjik rinit 531 ve göz alerjisi 433 haberle yer aldılar.