Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında gerçekleştirilen deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan ‘Yerinde Dönüşüm Projesi' toplantısına katıldı.

BAŞKAN DUMANDAĞ: İLİMİZDE TOPLAMDA BİN 500 İŞYERİNİN YAPIMINA İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR

Başkan Dumandağ toplantıda 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanılan depremlere değinerek, “Depremler İlimiz dahil 11 ilde büyük yıkımlara ve hasarlara sebep olmuş ve 50 bine yakın vatandaşımızı kaybetmemize neden olmuştur. 2020 yılında yaşadığımız depremde 280 işyeri, 2023 yılı depreminde de bin 200 işyeri olmak üzere İlimizde toplamda bin 500 işyerinin yapımına ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni yapılacak binalarda kot farkı olan yerlerde 1. veya 2. bodrum katların işyeri olarak değerlendirilmesi hem işyeri ihtiyacının bir an önce çözüme kavuşturulmasına hem de bodrum kat çıkan ev sahiplerinin memnuniyetsizliğinin giderilerek bu sorunun çözülmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

BAŞKAN DUMANDAĞ: KONUT VEYA İŞYERİNİ ALMAMIŞ OLANLARA DA YERİNDE DÖNÜŞÜM HAKKI VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Lise Öğrencileri, Fırat Üniversitesi’ni Gezdi Lise Öğrencileri, Fırat Üniversitesi’ni Gezdi

Başkan Dumandağ, “Her iki depremden zarar gören ahırların İlimizde yapımı tamamlanan Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesinde TOKİ tarafından yapılmasının sağlanması gerekmektedir. Yerinde dönüşümde bina katsayısı Bakanlığınız tarafından Zemin + 4 olarak belirlenmiştir. İlimizde hasar gören binaların büyük bir kısmı kat sayısı olarak 5 katın çok çok üzerindedir. Bu husus yerinde dönüşümün hızlı ve çabuk bir şekilde yapılmasını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yerinde dönüşümde Malatya örneğinde olduğu gibi kat sayısının arttırılması veya mevcut imara uyulması önem arz etmektedir. Yerinde dönüşüm sadece 2023 yılı depreminden etkilenen hak sahiplerine hak olarak verilmiştir. 2020 yılı depreminden de etkilenen hak sahiplerinden henüz konut veya işyerini almamış olanlara da yerinde dönüşüm hakkı verilmesi gerekmektedir” dedi.