Sınıf Öğretmenleri Derneği Prof. Dr. Mehmet Turan, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla sınıf öğretmenlerinin talepleri ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

“BİRÇOK SORUNLA UĞRAŞIRKEN BİR YANDAN DA SAHİPSİZ BIRAKILMAKTADIR”

Sınıf Öğretmenleri Derneği Prof. Dr. Mehmet Turan tarafından yapılan açıklama şu şekilde; “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde branş bazında en büyük öğretmen grubu olarak sınıf öğretmenleri çalışmaktadır. Gerektiğinde Türkiye’nin en ücra yerlerinde, zor şartlarda, fedakârca görev yaparak eğitimin devam etmesini sağlayan, temel eğitimin mimarı olan sınıf öğretmenleri birçok sorunla uğraşırken bir yandan da sahipsiz bırakılmaktadır. Ders kitaplarındaki yetersizlik, eksik basım gibi sorunlar sınıf öğretmenlerinin motivasyonunu düşürmektedir.

“DİLE GETİRİLMESİNE RAĞMEN BİR NETİCEYE KAVUŞTURULAMAMIŞTIR”

Sınıf öğretmenleri özlük hakları noktasında da yıllardır çözüm bekleyen sorunlarla karşı karşıyadır. Gerek il içi, gerekse il dışı yer değiştirmenin çok zor olması, maaş karşılığı ek ders saati sayısının branş öğretmenlerinde 15 saat iken sınıf öğretmenlerinde 18 saat olması meseleleri yıllardır dile getirilmesine rağmen bir neticeye kavuşturulamamıştır. Bu sorunlar ortada iken sınıf öğretmenleri yeni bir sorunla daha baş başa kalmıştır.

“İYEP İÇİN ZORLANMAKTA VE GÖNÜLLÜLÜK ESASI DİKKATE ALINMAMAKTADIR”

Geçen yıl bazı illerde pilot uygulaması yapılan İYEP ( İlkokullarda Yetiştirme Programı ) bu öğretim yılında ülke genelinde yaygınlaştırılmış fakat başlamasıyla beraber hayal kırıklığına da yol açmıştır.Ortaokul ve liselerde birkaç yıldır yapılmakta olan destekleme ve yetiştirme kurslarında ( DYK ) görev alan öğretmenleri %100 artırımlı ders ücreti ödenirken, sınıf öğretmenlerini İYEP için bu artırımlı oran verilmemektedir. İYEP ’in işleyiş ve iş yükü olarak DYK’ dan farkı olmamasına rağmen işleyişte DYK’ a gibi gösterilmemesi mağduriyet oluşturmaktadır. Sınıf öğretmeninin 4 saatlik İYEP dersi branş öğretmeninin 2 saatlik DYK ücretine denk gelmektedir. Haksızlık sadece ücret boyutunda kalmamakla birlikte branş öğretmenlerine DYK için ek hizmet puanı verilirken sınıf öğretmenlerine İYEP için ek hizmet puanı verilmemektedir. Ayrıca DYK için branş öğretmenlerinin gönüllüğü baz alınırken, sınıf öğretmenleri İYEP için zorlanmakta ve gönüllülük esası dikkate alınmamaktadır.

“BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURMASI ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Yapılan işin, harcanan emeğin aynı olmasına rağmen farklı muamele yapılarak sınıf öğretmenlerine milli eğitim bünyesinde yer almıyormuşçasına davranılması çalışma ortamına da yansımaktadır. Eğitim sendika ve örgütlerinin yaşanan bu mağduriyetleri daha sık ve sesli bir şekilde dile getirmesi, MEB nezdinde girişimlerini yoğunlaştırmaları ve bakanlığın bu sorunları artık daha fazla görmezden gelmeyip bir çözüme kavuşturması önem arz etmektedir. Göreve başladığı günden beri hem eğitimi hem öğretmenleri önceleyen bir yaklaşım sergileyen Milli Eğitim Bakanımızın sınıf öğretmenlerinin dertlerine kulak vererek, bu sorunlara eşit muamele gösterecek ve gerekli çözüm adımlarını atacağını düşünüyor ve umuyoruz. 24 Kasım Öğretmenler Gününde tüm şehit öğretmenlerimizi rahmetle yad ediyor ve görev yapan tüm meslektaşlarımızı tebrik ediyoruz” şeklinde açıklamada bulunuldu.