GÜNDEM

Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç Anıldı

“Uluslararası Alija İzzetbegoviç Paneli ve Mücadelesi” konulu program düzenlendi.

Programa panelist olarak Saray Bosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Latiç ve 22. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Hüseyin Kansu katıldı.

YANILMAZ: İNANCINDAN ASLA TAVİZ VERMEYEN BİR ÖNDER OLARAK YAŞADI

Programda konuşan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Bilge Lider Aliye İzzetbegoviç kendisiyle ilk görüşmemiz, şahsım adına Ankara’da Refah Partisi’nin genel kuruluna katılmak üzere geldiği dönemde olmuştu. Daha sonra defaten bir çok yerde görüşme imkanını elde ettim. Aliya İzzetbegoviç büyük bir lider, büyük bir önder, aynı zamanda güç eline geçtiğinde de adalet sahibi, merhamet sahibi, inancından asla taviz vermeyen bir önder olarak yaşadı. Gittiğimizde yine bizim camilerimizde okuduğumuz mevlit gibi bir camide mevlit okunuyordu. Biz orada olduğumuzdan dolayı da bir bölümünü Türkçe okudular, çok güzel Türkçe ilahiler söylediler” dedi.

YANILMAZ: BOSNA HERSEK’TE ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENMİŞ BİR KİŞİYDİ

Yanılmaz, “Bizim programımız çok yoğun olduğundan dolayı programına bir yerinde camiden ayrılmamız gerektiğini söyledim; Musta İzzet ki o dönemde Bosna Hersek’te çok önemli görevler üstlenmiş bir kişiydi. Ayağa kalktı, ‘ey Bosnalılar’ dedi; ‘bizi yüz yıldır yetim ve öksüz bırakan Osmanlı’nın torunları bugün yine aramızda. O Osmanlı’nın torunları bu camiden ayrılmak istiyorlar. Biz onları oturarak gönderme edepsizliğini yapmayız. Ayağa kalkın onları tekbirlerle uğurlayalım’. Bir anda camide bulunan bütün cemaat ayağa kalktı, bir koridor açtılar, tekbirler getirmeye başladılar. O koridorda yürürken o andaki haleti ruhiye mi söylüyorum; gövde öyle büyüdü, öyle büyüdü ki sanki 25 milyon kilometre karede adalati, huzuru, zenginliği, güvenliği yayan Osmanlı yeniden geri gelmişti” şeklinde konuştu.

DOĞAN: . AHLAKIN GÖRENİ VE GÖSTERENİYDİ

Programın moderatörlüğünü yapan Mustafa Doğan, “Bu minvalde Aliya’yı yeniden onu anlamaya bağlıdır. Aliye adaletin iz düşümüydü. Ahlakın göreni ve göstereniydi. 2 değerli zaatın, 2 büyük kahramanın 2 onurlu ve değerli talebesiyle yan yana oturmaktan duyduğum hazzı sizinle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

LATİÇ: BOSNA HERSEK BULVARINI GÖRDÜĞÜMDE ÇOK HEYECANLANDIM

İzzetbegoviç’in arkadaşı Saray Bosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Latiç, “Hüseyin beyle birlikte bu güzel şehre anlamlı toplantı için gelmiş olmaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Burada iki gündür gördüğüm Elazığ halkının Bosna Hersek’e ve İzzetbegoviç’e olan saygı ve sevgisine tanık oldum. Ve özellikle bugün Bosna Hersek Bulvarını gördüğümde çok heyecanlandım. İnşallah bu şehirle ilgili bir makale yazacağım. Bu makalenin merkezine de benim ülkemdeki halkın bilmeleri için Bosna Hersek Bulvarının da varlığını makalem içerisinde ifade edeceğim” dedi.