TRT Haber’le birlikte 50 Anadolu kanalından canlı yayınlanan “Anadolu Soruyor” programının canlı yayın konuğu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu.

Yapımcılığını Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın üstlendiği programda; Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık ve ÇAY TV Genel Yayın yönetmeni Hasan Yavuz Bakır’ın sorularını cevaplandırdı.

YILMAZ: MÜCADELEDEKİ KARARLILIĞIMIZI DAHA DA GÜÇLENDİRECEK

7 askerimizin şehit olduğu Batman’daki hain terör saldırısı ile sözlerine başlayan Cevdet Yılmaz, “Cenabı Allahtan rahmet diliyorum şehitlerimize, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun. Hiçbir zaman terör kazanamayacak. İnşallah bu terörle mücadeledeki kararlılığımızı daha da güçlendirecek. Zaten son yıllarda çok büyük mesafeler alındındı terörle mücadelede. Bunlar son çırpınışları inşallah. Son derece zayıflamış durumda aslında terör örgütleri. Bu tür sansasyonel eylemlerle bir anlamda bir psikolojik üstünlük sağlamaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar. İnşallah çok daha zayıf noktalara gidecekler. Hiçbir aralık vermeden, kararlı bir şekilde bu mücadeleyi devam ettireceğiz, devlet, millet el ele inşallah. Türkiye bir çok terör örgütüyle eş zamanlı mücadele etti ve gerçekten çok iyi bir noktaya geldik ama işte bunu bozmaya çalışıyorlar, başaramayacaklar. İnşallah terör örgütlerinin giderek daha da marjinalleştiğini göreceğiz” dedi.

YILMAZ: TÜRKİYE MASASINDAN YETKİLİLER VARDI

Yılmaz, “Şimdi Avrupa Birliği’yle dediğiniz gibi yeni bir atmosfer oluşuyor, bunu görüyoruz. Bugün ben buraya gelmeden önce partide sekiz, dokuz kişiden oluşan bir AB heyetiyle sohbet ettim doğrusu. Türkiye masasından yetkililer vardı. Türkiye’ye gelmişler, görüşmeler yapıyorlardı. Partiye geldiler, orda da ayrıntılı bir şekilde Türkiye’deki meseleleri konuştuk. Parti olarak perspektifimizi paylaştık. Yani bir yeni şey görüyoruz. Bu ayın 10’unda da inşallah yine AK Partide Avrupa Birliği Büyük Elçilerini ağırlayacağız. AB ile gerçekten yeni bir gündem, olumlu bir gündeme doğru gidiyoruz. İşte Vize, gümrük birliğinin güncellenmesi, mülteci meselelerinde daha geniş işbirliği, bir çok alanda yeni bir pozitif gündem gözüküyor. Diğer taraftan Almanya ziyaretimizde şöyle bir olumlu gelişme oldu. Orda da yine yatırımcılarla buluştu sayın cumhurbaşkanımız ve Türkiye’ye 100 kişiden oluşan bir iş adamı grubuyla Alman Ekonomi Bakanı bu ay içinde bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu yatırımcı grubuyla Türkiye’deki yatırımcılar bir araya gelmiş olacaklar. Bu da son derece olumlu” şeklinde konuştu.

YILMAZ: İLK DEFA DOĞU ANADOLU’DA BÖYLE BİR ENTEGRE SÜT TESİSİ YAPILIYOR

Yılmaz, “Diğer taraftan Cumhurbaşkanlığında ki yatırım ofisi bu konularda çok daha etkili bir şekilde inisiyatif alıyor, geliştiriyor. Doğu Güneydoğu’da da yatırımlarımız devam ediyor. Bingöl’deki Sütaş yatırımımız hız kesmeden devam ediyor. Daha geçtiğimiz gün sahayı inceledim ben. 10 bin aileden süt alacak. Bin kişiye doğrudan 10 bin kişiye dolaylı yoldan katkı sağlayacak, bölgesel bir proje aslında bu. Sadece Bingöl değil, Elazığ’ı, Diyarbakır’ı, Muş’u, Erzurum’u hepsini ilgilendiren, Karadeniz, Doğu Karadeniz’e kadar belki bir alanı etkileyecek proje. İlk defa Doğu Anadolu’da böyle bir entegre süt tesisi yapılıyor. Bu yatırımlarımız da devam ediyor. Bu yaşadığımız sıkıntılardan çıkışımızda burada zaten Zeki Bey. Daha çok üreteceğiz, daha çok ihraç edeceğiz. Daha yüksek katma değer elde edeceğiz, cari açığımızı düşüreceğiz. Döviz ihtiyacımızı azaltacağız, işin özü bu.

YILMAZ: BİR İSTİKRARA DOĞRU GİTTİĞİNİ GÖRÜYORUZ

Dolardaki dalgalanmalara da değinen Cevdet Yılmaz, “Sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Türbülanslı dönem yaşıyoruz. Bir dönem özellikle oynaklığı çok arttı kurun. Dolatilite diyoruz buna teknik olarak. Oynaklığı, hareketliliği çok arttı ama son dönemlerde giderek bunun o dalga boyunun azaldığını görüyoruz.  Bir istikrara doğru gittiğini görüyoruz. Tabi serbest kur rejimindeyiz. Bir noktada inşallah daha istikrarlı bir hal oturacaktır yerli yerine. Bu önemli yani kurun düzeyinden daha önemli olan ekonomi için öngörülebilirlik, biraz daha istikrar kazanması böylece fiyat oluşumunda da daha rahat hareket etmek mümkün oluyor ve piyasalar daha iyi işlemeye başlıyor ama fiyatların belirsizleştiği bir ortamda piyasalarda da sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Şimdi giderek kurun istikrar kazandığını görüyoruz. Bu olumlu bir şey ama henüz tam anlamıyla geçmiş değil. Mücadelemiz devam ediyor. O en zor dönemleri geride bıraktık çok şükür.  İlk zamanları hatırlarsanız ne teoriler üretildi, ne aşırı şeyler söylendi ama şimdi daha makul bir yerlere doğru inşallah gideceğiz” diye konuştu.