Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Yüksekova-Şemdinli fay zonu üzerinde 7.6 büyüklüğünde deprem meydana gelebileceğini açıkladı. Öğüt, yaşanabilecek muhtemel depremde ortaya çıkacak felaket senaryolarını saydı.

'DEPREMDE BÜTÜN YOLLAR KAPANABİLİR'

Öğüt, muhtemel bir depremde Şırnak Hakkari otoyolu ve Hakkari merkez, Yüksekova ve Van otoyolu aktif heyelan bölgesinde olduğu için heyelan ya da tonlarca ağırlığa sahip koca kaya kütlelerinin ana ikmal yolları olan bu yollara düşebileceğine dikkat çekti. Yolların ulaşıma kapanabileceğini belirten Öğüt, Van merkezden ya da Şırnak merkezden otoyollar vasıtasıyla gerekli yardım ve arama kurtarma ekipleri teçhizatları ile deprem bölgesine ulaşımı aksatabileceğini vurguladı.

'DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENECEK İLÇE YÜKSEKOVA OLACAK'

Depremde en fazla yıkım alacak yerin Yüksekova ilçesi olduğunu söyleyen Öğüt,

Yüksekova Selahattin Eyyubi Havaalanı'nın zeminin ayrılmamış kuvaterner, yani depreme karşı en dayanıksız zemin türü olduğunu ifade ederek 7.6 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda pisti hasar göreceğini ve uçakların iniş yapamayacağını söyledi.

Öğüt "Gerekirse ordu devreye girmeli, her türlü -en kötü- ihtimale karşı havaalanı yakınına hem tırlar hem askeri nakliye uçakları ile konteyner, arama kurtarma da kullanılan teçhizatlar, temel ihtiyaç malzemeleri ve çadırlar sevk edilmelidir. Bölge tam anlamıyla depreme karşı hazırlıklı halde olmalıdır." dedi.

Ahde Vefa Derneği, “Bir Milletin Uyanışı” Konulu Program Düzenledi Ahde Vefa Derneği, “Bir Milletin Uyanışı” Konulu Program Düzenledi

Öğüt, Hakkari depreminde Şırnak merkezde heyelan olabileceği uyarısında da bulunarak yetkililere önlem alınması çağrısında bulundu. Öğüt, olası Hakkari depreminde komşu illerde, Irak'ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan'ın Türkiye'ye sınır il ve ilçelerinde yıkım yapabileceğini de ifade etti.