10 Kat Daha Fazla Döviz Bırakıyor

Türkiye, yapılan yatırımlar sonucu, pek çok ülkeden insanın, sağlık hizmeti almak için tercih ettiği ülkelerden biri oldu. Bu hizmeti almak için gelen turist, normal bir turiste göre, ülkeye 10 kat daha fazla döviz bırakıyor.

10 Kat Daha Fazla Döviz Bırakıyor

Medipol Üniversitesi Hastanesi yöneticilerinden Uygar Üstün, Türkiye'nin sağlık turizmi konusunda son yıllarda ciddi bir yol aldığını ve Türkiye'nin gelecekte, 4-5 yıl içinde sağlık turizminde lider ülkeler arasına girebileceğini belirtirken, gelen turistlerin normal bir turiste göre, ülkeye 8-10 kat daha fazla döviz bıraktığını söyledi.

Medipol Üniversitesi Hastanesi Kurumsal Pazarlama ve Uluslararası Hasta Hizmetleri Koordinatörü Uygar Üstün, "Organ nakli, kalp ve kanser tedavileri için çokça turist geliyor. Bunun yanı sıra saç ekimi, estetik operasyonlar da tercih ediliyor ama biz sadece bu operasyonlarla anılmak istemiyoruz" dedi.

YERLİ İLAÇ VE CİHAZ KULLANIMI ARTIRILDI

Bir turistin konaklama, tatil, alışveriş gibi harcamalara ek olarak maliyetleri yüksek olan bir sektörden de hizmet alıp ekstra döviz bırakmasının önemli bir getiri olduğunu söyleyen Üstün, özellikle son günlerde yaşanan döviz kurundaki dalgalanmaların sektöre etkilerine de değindi. İlk yatırım maliyetleri, büyük teşhis ve tedavi cihazlarının çoğunun ithal olması, ilaç malzeme maliyetleri gibi konularda bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Üstün, "Ancak devletimizin aldığı kararlar doğrultusunda yerli ilaç malzeme üretim kullanımları, büyük cihazların üretimlerinin, Türkiye'de yapılmasının önünün açılması gibi projelerle burada aldığımız yarayı minimuma indirdik. Kaldı ki 1 Haziran döneminde alınan bir kararla da döviz kazandırıcı hizmette sağlık alanına KDV istisnası geldi. Bu da çok güzel bir gelişme oldu. Dolayısıyla burada KDV oranı kadar bir marj da sağlanmış oldu. Bunları bir avantaj olarak kullandık ve bu şekilde çalışmalarımıza devam ettik" diye konuştu.

"KONUM VE MALİYET AÇISINDAN AVANTAJLI DURUMDAYIZ"

Türkiye'nin sağlık turizminde tercih edilme nedenlerini sıralayan Üstün, "İlk olarak konum itibariyle avantajlı bir durumdayız. İkinci olarak sağlık alanında hizmet veren doktorlarımız, hemşirelerimiz dünya ile kıyaslandığında oldukça üst sıralarda yer alıyorlar. Üçüncü olarak ise Avrupa'da veya Amerika'da buradaki hizmeti almak için 7-8 kat daha fazla para ödemek gerekiyor. Bizdeki maliyet ve kalitede bir hizmet alabilmek turistler açısından büyük avantaj. Bizim açımızdan da döviz kazandırıcı hizmeti sunabilmek adına güzel bir fırsat" ifadelerinde bulundu.

"ÇOK SAYIDA SAVAŞ YARALISI TEDAVİ İÇİN BURAYA GELİYOR"

Ortadoğu'daki politik karışıklıklar ve savaşların bu bölgeye yakın olması nedeniyle Türkiye'yi sağlık hizmeti vermeye ittiğini söyleyen Üstün, "Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerden başta çok sayıda savaş yaralısı geldi. Ardından ülkelerdeki sağlık sistemleri bozulunca başka tedaviler için de gelen hastalar oldu. Biz burada hem insani gereklilik hem de devlet politikası olarak insanlara yardımcı olduk. Bunun dışında komşu ülkelerimizin çoğu bizim için bir potansiyel. Balkan ülkelerinde bazı ileri düzeydeki teşhis, tetkik ve tedaviler yapılamıyor. Onlara bu konuda hizmetler sunuyoruz. Avrupa'daki ülkelerde, Amerika'da sağlık hizmetleri gelişmiş ama bu hizmetlere ulaşım, bekleme süreleri, maliyetler, sigortaların istisnaları insanları zorluyor. Bu durumda Türkiye sağlık turizmi avantajları ile öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor ve tercih ediliyor. Kültürel ve fiziksel yakınlığın etkisiyle Türki Cumhuriyetlerden gelen turistlere de sağlık alanında hizmet veriyoruz" diye konuştu.

"SADECE SAÇ EKİMİ VE ESTETİK İLE ANILMAK İSTEMİYORUZ"

Türkiye'nin sadece saç ekimi veya estetik gibi alanlarla anılmasını istemediklerini belirten Üstün, "Kemik iliği nakilleri, organ nakilleri gibi büyük ve riskli ameliyatlar ülkemizde başarıyla yapılıyor. Onkoloji, organ nakilleri, kalp tedavileri, kanser tedavileri en başta sağlık turizmi için tercih edilme nedenlerimiz" dedi.

"TÜRKİYE, 4-5 SENE İÇİNDE SAĞLIK TURİZMİNDE LİDER KONUMA GELECEK"

Türkiye'de politik ve siyasi istikrar oldukça dışarıdaki görünümün, güvenilirliğin de arttığını ve sağlık için daha fazla tercih edilebilir bir ülke haline gelindiğini söyleyen Üstün, "Bu hızlı yükseliş devam ederse önümüzdeki 4-5 sene içinde Türkiye sağlık turizminde lider ülkeler arasına girecektir. Bu da döviz kazandırıcı hizmetler anlamında baktığınızda ülkemizde bacasız bir fabrika daha yaratıyoruz demektir" diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137