Bugün tüm dünyanın gözü ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararında olacak. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) TSİ 21.00'de kararını açıklayacak.

Fed ABD'de artan enflasyonu kontrol altına alabilmek için mart ayındaki toplantıda 25 baz puanlık faiz artırımına gitmişti. Bu, 3 yılın ardından gelen ilk faiz artırımı oldu. Mayıs toplantısında ise Fed vites büyüterek 50 baz puanlık artırıma gitti ve politika faizini yüzde 0.75-1 aralığına çekti.

ENFLASYON FAİZ BEKLENTİSİNİ DE ARTIRDI

Geçen haftaya kadar piyasalar Fed'den 50 baz puanlık artırım geleceğini fiyatlıyordu. Cuma günü ise ABD'de mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 8.6 ile 41 yılın zirvesine yükseldiği açıklandı. Bu oran yüzde 8.3'lük piyasa beklentisini aştı.

Fed Başkanı Jerome Powell daha önce enflasyonu düşürmek için 'gerekirse daha agresif' adımlar atabileceklerini belirmişti. Enflasyonun beklentileri aşmasıyla Fed'in ilk beklenenden 'daha agresif' bir şekilde 75 baz puan artırıma gidebileceği beklenmeye başladı.

75 BAZ PUAN ÖNE ÇIKTI

İlk olarak cuma günü Barclays analistleri tahminlerini güncelleyerek Fed'den haziranda 50 baz puan değil 75 baz puanlık artırım beklediğini bildirdi.

Bu hafta JPMorgan, Goldman Sachs gibi devler de Fed'den 75 baz puanlık artırım beklediğini bildirdi. Goldman sadece bugünkü değil bir sonraki toplantıda da 75 baz puanlık artırım beklediğini açıkladı. JPMorgan ABD Başekonomisti Michael Feroli ise 100 baz puanın da masada olabileceğini belirtti.

28 YIL SONRA BİR İLK YAŞANABİLİR

CME Group'un piyasalar tarafından takip edilen Fed izleme aracında 75 baz puanlık faiz artırımına bugün itibarıyla yüzde 97 ihtimal verildi. Eğer bu ihtimal akşam 21.00'e gerçeğe dönüşürse Fed Kasım 1994'ten bu yana ilk kez 75 baz puanlık faiz artırımına gitmiş olacak.

KÜRESEL PİYASALAR ENDİŞELİ

Küresel piyasalar da Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için atacağı adımların ülkeyi resesyona sokacağı endişesiyle negatif bir seyir izliyor.

Dün, New York borsasında endekslerin yüzde 4 civarında değer kaybetmesinin ardından S&P 500 endeksi ocak ayındaki zirvesinden yüzde 20 gerileyerek teknik açıdan ayı piyasasını teyit etti.

Tahvil piyasalarında da etkili olan satış eğilimi dünya genelinde tahvil getirilerini uzun zamandır görülmeyen bölgelere taşırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,36 ile son 11 yılın zirvesine çıktı. ABD'nin 3, 5, 10 ve 30 yıllık tahvillerinde tersine dönen getiri eğrisi de bu eğilimini sürdürüyor.

DOLAR ENDEKS 20 YILIN ZİRVESİNDE

Piyasalarda bu gelişmelerle artan dolar talebiyle dolar endeksi 105,2 ile yaklaşık 20 yılın zirvesine yükseldi.

Küresel piyasalardaki satış baskısı kripto paralarda da etkili olurken, Bitcoin, dün yüzde 15 değer kaybetmesinin ardından yeni günde 20.846 ile Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesini gördü.