8,5 Milyar TL Duman Olup Uçtu

Kaçak sigara ve tütün bütçede kara delik açtı. Her yıl en az 8.5 milyar TL devletin kasasına girmeden duman olup uçuyor. Bandrollü sigaranın dörtte biri fiyata satılan kaçak tütün, sigarayı geçti.

8,5 Milyar TL Duman Olup Uçtu

Türkiye, tütün pazarı 105 milyar dalı yasal, 13 milyar dalı kaçak sigara olmak üzere 118 milyar daldan oluşuyor. Dünya tütün pazarında 8'inci sırada olan Türkiye, sigara üretiminde ilk 3'te. Tütün sektörünün toplam vergi gelirlerine katkısı 40 milyar lira. Ama kaçak sigara ve son dönemde artışa geçen kaçak açık tütün nedeniyle devletin kaybı büyük.

KAÇAK TÜTÜN SİGARAYI GEÇTİ

Terör örgütlerinin finans kaynaklarından biri olan kaçak sigara nedeniyle her yıl 3.5 milyar liralık vergi kaybı oluşuyor. Kaçak sigarada kaçak yüzde 20'lerin üzerindeyken önlemlerle yüzde 12-13'lere indi. Ama bu sefer yasa dışı açık tütün satışları patladı. Açık tütünde vergi kaybı 5 milyar TL. Bu, kaçak sigaradan daha büyük bir vergi kaybı demek.

PAKETİ 2 TL'YE SATILIYOR

Kaçakta talep de etkili. Tiryakiler, ucuz olduğu için aynı sigaranın kaçağını ya da açık tütünü tercih ettiklerini söylüyor. Tütün Sanayicileri Derneği Başkanı Gökhan Bilgiç'in verdiği bilgiye göre; 10 liralık bir paketin yaklaşık 8.3 lirası vergi. Buna karşılık 2-2.5 liraya kaçak tütünle doldurulmuş bandrolsüz 20 adetlik sigaralar satılıyor.

GÜVENİN GÖSTERGESİ

British American Tobacco (BAT) Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü de olan Gökhan Bilgiç, BAT'ın 2008'de 1.7 milyar dolara Tekel Sigara'yı aldığını hatırlattı. Bilgiç, "2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Türkiye'ye güven nedeniyle Kuzey Afrika'daki 6 ülkeyi daha bize bağladılar. Samsun'da ürettiğimiz sigaraları 22 ülkeye ihraç ediyoruz" diye konuştu. (kaynak: haberler.com)

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2017, 13:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137