Çalışma Ekonomisi Okudu, Samsun'daki Köyünde Mantar Üretimine Başladı

Samsunlu genç girişimci üniversiteyi bitirdikten sonra geri döndüğü köyünde istiridye mantarı yetiştiriciliğine başladı ve şimdi siparişlere yetişemiyor.

Çalışma Ekonomisi Okudu, Samsun'daki Köyünde Mantar Üretimine Başladı

Burak Duran, eğitimini aldığı alanla ailesinin mesleğini birleştirerek başladığı alanda başarılı oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden 2 yıl önce mezun olan Duran, sağlık problemleri nedeniyle döndüğü Alaçam ilçesi, Doyran Cırtlak Mahallesi'nde evinin yanında 50 metre karelik bir tesis kurdu.

Tesiste istiridye mantarı yetiştiriciliğine başlayan Duran, hem kendi işinin patronu oldu hem de ailesine katkı sağlıyor. Pazar sorunu yaşamayan Duran, mantarları toptan kilosu 11-12 liradan, perakende ise 15 liradan satıyor.

"Kültür Mantarı Yetiştiriciliğine Başladım"

Burak Duran, "2 yıl önce üniversiteden mezun oldum. Sağlık problemleri yaşadım. Yaşadığım sağlık problemlerinden sonra çiftçilik yapan ailemin yanına geldim. Tedavi sürecim içinde ailemin yanında kaldım. Bu süreçte de kendime bir iş imkanı oluşturup, kendi bir uğraşım osun istedim ve aileme katkı sağlamak için kültür mantarı yetiştiriciliğine başladım. Kültür mantarı yetiştiriciliğinin 2 aylık bir süreci oluyor. Kompostu yerleştiriyoruz. Yerleştirdikten sonra 40 günlük bir süreci oluyor. Bu süreçte kompostların derecelerini kontrol ediyoruz. Belli bir ayarda tutuyoruz, sulama yapıyoruz, ilaçlama yapıyoruz. Nem ölçerimizle nemini ayarlıyoruz. Bu şekilde kontrol ediyoruz. 40 günlük bir sürecin ardından toplamaya başlıyoruz. İlk toplamamız 3-4  gün sürecek. Bugün itibarıyla toplamaya başlayacağız. Sonra belli aralıklar vererek 2 hafta boyunca devam edecek.

"Pazar Sorunu Yaşamıyoruz"

Pazar konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Topladığımız anda satışımızı yapabiliyoruz. Ayrıyeten de kendimiz de pazarcılığını yapıyoruz. Elimizde çok mantar olursa o zaman alıcılarla buluşturuyoruz.” dedi.

Hedefi 10 Ton Mantar

Duran, kurduğu tesiste yıllık 10 ton mantar üretmeyi hedefliyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137