Milyonlarca kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili haberlerini takip etmeye devam ederken EYT'de çözüm formülüyle ilgili geçen haftalarda dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT’de tek formül belirlendiğini geçen hafta duyurmuştu. Bu haberin duyulmasının ardından milyonlarca kişi hangi şartlarla emekli olabileceklerini araştırmaya başladı.

EYT’Lİ BAĞKURLULARIN EMEKLİ OLABİLECEKLERİ ŞARTLAR NELERDİR?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: Bağ-Kur emekli sandıkları kadınlar için 7200 prim gün sayısı, erkekler için ise 9 bin prim gün sayısı ile zaten emekli olabiliyordu. EYT’li olmaları sadece yaşı beklemelerini zorunlu kıldı. Şu anda EYT ile ilgili yasa çıktığında en geçerli ya da en yüksek prim gün sayıları bunlar olduğu için 7200 ile 9000 gün sayısını tamamlayanlar emekli olabilecekler. Zaten gerekli şartı sağlamış oluyorlar.

EYT KAPSAMINDA DEĞİL

EYT’li olmak demek 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta başlangıcı olması demektir. Yani şu anda 9 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olan kişi bugün konuştuğumuz EYT kapsamında değil. Ama EYT çıkacaksa yeni mağduriyetlere yol açmaması için yani insanların 1 gün ya da 100 günlük prim günü gecikmesiyle emekli olamaması yeni mağduriyetlere yol açacaktır. Bu yüzden EYT düzenlemesinin geniş kapsamlı ele alınması gerekiyor.

Bağ-Kur emekli sandığında daha yüksek prim günü sayısı geçerliydi. SGK’lılarda EYT çıkmadan önce 5 bin prim gün sayısında emekli olabiliyorlardı. Ama EYT çıkınca bu kademeli olarak 7 bin prim gün sayısına artırıldı.

Bağ-Kur ve emekli sandığında prim günü sayısı emekli olabilmek için daha yüksekti."