EYT ne zaman çıkıyor, kıdem tazminatı nasıl ödenecek?

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik çalışmalar devam ediyor. Yılsonunun yaklaşmasıyla birlikte EYT düzenlemesine yönelik çözümlerin de netleşmesi bekleniyor. EYT ile ilgili Bakan Bilgin açıklamalarda bulunurken; kıdem tazminatı durumu ile ilgili de Vergi Uzmanı Bayram'dan açıklamalar geldi.

EYT ne zaman çıkıyor, kıdem tazminatı nasıl ödenecek?

EYT çıktı mı, ne zaman çıkacak?

EYT'de son durum nedir?

EYT ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Peki, bu yıl EYT çıkacak mı? İşte son gelişmeler.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bakan Bilgin, milyonların beklediği EYT düzenlemesiyle ilgili de konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "1,5 milyon EYT'liyi ilgilendiren düzenlemeyi Aralık ayı içerisinde Meclis’e takdim edeceğiz" dedi. Bakan Bilgin açıklamalarına şöyle devam etti: Yeni yılla birlikte EYT devreye girmiş olacak. Yaş şartını kaldırsak emekli olacak 1,5 milyon insan var. EYT'de yaşı bekleyenlerin yüzde 87'si bir işte çalışıyor. Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak.

EYT'LİLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram sıkça yöneltilen sorulara cevap verdi. İşte Bayram'ın açıklamaları:

Prim gün sayısı düşük olan kişi ile prim gün sayısı fazla olan kişi arasında mutlaka maaş farkı olacaktır. Örnek vermek gerekirse 5000 prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş 3500 lira maaş alacakken 9000 bin prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş bu rakamın çok üzerinde maaş alacak.

En düşük esnaf emeklisi 4 bin 196 lira alırken SSK 2000 öncesi 4 bin 678 lira maaş alıyor. SSK 2000 sonrası ise 3500 lira maaşı var. EYT'liler de bu rakam üzerinden maaşlarını alacaklar. Taban fiyat bu olacak.

EYT'de asgari ücret üzerinden priminiz yatırıldığında taban fiyatlanması yapılacak. Primi asgari ücret üzerinden yatanlar yine o miktar üzerinden maaş alacaklardır. Primi asgari ücretten yüksek yatanlar için de fiyatlar değişecektir.

EYT'DE KIDEM TAZMİNATI

"Kıdem tazminatı normal şartlarda her yıl başında işverence fona ayrılması gereken bir tutardır. Uygulamada hiçbir işveren bu fonu ayırmıyor. Ancak emeklilik günü geldiğinde eğer şartlar sağlanıyorsa kişinin emekli olma hakkı var ve işverenin de bu kıdem tazminatını ödeme zorunluluğu bulunuyor.

EYT kapsamında toplu bir emeklilik söz konusu olduğu için işverenler toplu şekilde kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacaklar. Şu anda enflasyonist ortamın yavaşladığını görsek de finansal erişimde bazı zorluklar bulunuyor.

Bu kapsamda işverenlerin devletimizden bazı istekleri var. Kıdem tazminatının ödenebilmesi için bankalarda kredi desteği ya da bizim görüşümüze göre EYT ile ilgili çıkacak kanuna bir madde eklenerek kıdem tazminatı sadece bu sefere mahsus ödemesinin yasal taksitlere bölünme imkanı sağlanabilir. Buna ilişkin bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137