Finansal Özgürlüğü Elde Etmenin ve Korumanın Yolları

Günümüzde önemi anlaşılmaya başlayan ve değişken koşullar içinde refah bir seviyede yaşayabilmenin önünü açan “finansal özgürlük” kavramı birçok kişinin gündeminde. Finansal kaygılar, dünya gündemi, kişisel bütçelerdeki değişimler doğru finans yönetimi ile ilgili kavramları öne çıkarıyor. Para Koçu ve Yazar Pelin Narin Tekinsoy finansal özgürlük kavramını, bu özgürlüğün nasıl sağlanabileceğini ve korumanın yollarını açıkladı.

Finansal Özgürlüğü Elde Etmenin ve Korumanın Yolları

Son yüzyılda dünyanın pek çok yerinde finansal iyileşme, finansal yapılanma, finansal okuryazarlık, finansal özgürlük gibi kavramlar günlük jargon içinde yer almaya başladı.

Eskiden daha çok ekonomistlerden duyduğumuz bu kavramlar şimdilerde içinde bulunduğumuz parasal koşullar sebebiyle kişileri başında finans geçen her cümleyi dikkatle dinler hale getirerek ilgi çekiyor.

Para Koçu ve Yazar Pelin Narin Tekinsoy finansal özgürlüğe dair bilinmesi gerekenleri açıkladı.

FİNANSAL ÖZGÜRLÜK NEDİR?

Finansal özgürlüğün genel olarak her ne kadar bireyin parasal anlamda özgürce hareket ermesini kapsayan bir anlamı olsa da, evlenme ya da ev geçindirme gibi kendi yaşamsal istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda birikim, yatırım ve nakit paraya sahip olmak anlamı da vardır. Pek çok kişi maddi konuda başka birine bağlı ve geçim derdi olmadan hatta erkenden emekli olarak hayatını sürdürmek ister. Bugünlerde finansal özgürlük kavramının gerçekleşmesi, bireyin gelir ve gider konusundaki tüm kararları ve sorumlulukları almasıyla daha bir mümkün. İçinde bulunduğumuz şartlar bizi kısıtlı, sınırlı hatta hareket edemez şekilde donduran ve bazılarını da dibe çeken para kullanma hareketlerine itmektedir. Sonuç olarak her geçen gün daha fazla finansal özgürlükler ipotek altına alınmaktadır. Artan ve katlanan borçlar, dikkatsiz ve panikle yapılan harcamalar, yaşamsal önceliklendirmelerin karışması gibi sebepler, bireylerin kişisel finans özgürlüklerine yaklaşmalarından çok bundan uzaklaşmalarına yol açmaktadır. Kişiler kendi bütçelerini kendileri kontrol ettiği sürece finansal özgürlüklerini koruyabilirler.

FİNANSAL ÖZGÜRLÜK NASIL SAĞLANIR?

Bugünlerde tasarruf etmek çoğu kişi için oldukça zor gözükebilir. Fırsat bulunması halinde kumbaralar ve haftalık zarf egzersizleri yapılarak tasarruf davranışları değerlendirilebilir. Tasarruf etmek mümkün olursa, parasal veya kıymet birikimi yapmak için bir parasal uzmana başvurabilirsiniz. Birikiminizi yatırıma dönüştürülmesi başlangıçta çok küçük de olsa, finansal özgürlüğe atılacak ilk adımı sağlayacaktır. Özgürlüğümüzü parasal olarak kısıtladığımız zamanlar duygularımıza yenilerek para harcamaya yöneldiğimiz zamanlardır. Bunların hepsi zihnimizde hem bilinçli hem de otomatiğe bağlanan bilinçsiz duygusal davranış şeklinde önceden kodlanmış ve şekil değiştirmiş parasal hareketin cevaplarıdır. Bunları çözmeye gönüllü olduğunuzda kendiniz için bu alanda yapmış olduğunuz en güzel adımı atmış olursunuz. Kişiler kendilerini harcama yapmaya iten duygularının farkında olmalı ve özgürce bunları yönetebilmelidir.

FİNANSAL ÖZGÜRLÜĞÜ KORUMANIN YOLLARI NELERDİR?

Finansal özgürlüğü korumak için kişiler kendi gelir gider dengelerini sağlamalı. Bunun dışında kendi duygusal haritalarını çıkartmalı. Burada ne zaman para harcandığı, hangi sebeplerle kendilerini para harcamaya ikna ettikleri keşfedilmeli. Her keşif bir sırrı açığa çıkardığı gibi parasal davranışınızı keşfetmek de kendinizdeki sırrı açığa çıkaracaktır. Her zaman günlük, haftalık, aylık ve yıllık çizelgeleri hazırlayarak, paranın nasıl ve ne kadar kullanıldığını gösteren, düzenli bütçe takip kontrolü sağlanmalıdır. Kişisel tasarruf stratejileri hazırlanmalı. Eşyaların bakımı, yenilenmesi, tamiri ve bu kalemler için yapılan harcamalar gözden geçirilmeli.  İhtiyaç fazlası olan eşyalar elden çıkarılmalı; bu, kişilere hem mekansal hem de finansal olarak hareket alanı sağlayacaktır.  Kredi kartlarının kullanımı finansal özgürlükte en önemli hareketlerdendir. Özgürlüğün korunması için harcamalar tablosunun, yalnızca bankaların hazırladıklarına bakılarak değil, kişilerin kendi tablolarına da bakarak hatta kıyaslayarak yönetilmesi gerekir. Çoğu kişi para piyasalarına yabancı olduğunu düşünebilir fakat iyi araştırmalar yapıldığında bu alan hakkında da bilgi edinebilirler. Sigortalanmaya önem verilmeli; bu emeklilik yılları ve acil ihtiyaçlarda cankurtaran olabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137