İSTANBUL (AA) - İntegral Yatırım, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde kurduğu "İntegral Yatırım Trading Room" ile öğrencilerin finansal okuryazarlığına katkı sağlayacak.

Ulukartal Holding iştiraki İntegral Yatırım, sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini ekledi. Şirket, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ile yaptığı iş birliği kapsamında İntegral Yatırım Trading Room projesini hayata geçirdi.

İntegral Yatırım Trading Room'da öğrenciler, okurken sermaye piyasalarını bir profesyonel gibi deneyimleyebilecek. İşletme fakültesinde finansal ekonomi dersini alan öğrenciler, İntegral Yatırım Trading Room adı verilen laboratuvardaki bilgisayarlardan Finnet 2000+, Turkey Data Monitor ve Matrix uygulamalarına ücretsiz erişim imkanı sağlayabilecek ve akıllı ekranlardan finans kanallarını anlık olarak takip edebilecek.

İntegral Yatırım Trading Room'un açılış töreninde konuşan İntegral Yatırım Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşdoğan, "Sermaye piyasalarındaki bilgimizi ve uzmanlığımızı, bu piyasalara ilgi duyan gençler ile paylaşmak, onlara bu bağlamda yol gösterici olmaktan dolayı büyük mutluluk duymaktayız. İşletme fakültesi içerisinde açmış olduğumuz İntegral Yatırım Trading Room ile bu alanda eğitim alacak öğrenciler, sermaye piyasalarında çalışan bir profesyonelin ulaşabildiği birçok uygulamayı bu laboratuvarda öğrenecek ve finansal piyasalara ilişkin pratik yapıp deneyim sahibi olabilecekler." dedi.

Yeni mezunların profesyonel hayata geçişte zorluklar yaşadıklarını gözlemlediklerini ifade eden Taşdoğan, bu projeyle çözümün bir parçası olduklarını, ayrıca finans piyasalarında da nitelikli çalışanlara oldukça ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İntegral Yatırım'daki uzmanların da zaman zaman burada öğrenciler ile bir araya geleceğini ve seminerler verebileceğini aktaran Taşdoğan, burada eğitim gören öğrencilerin bazılarına da staj olanağı sunabileceklerini bildirdi.

Taşdoğan, şunları kaydetti:

"İntegral Yatırım'ın bir finans şirketi olarak başarılı olmasının temelinde teknolojiye ve insan kaynağına yapmış olduğu yatırım bulunuyor. Uzun yıllar boyunca sosyal sorumluluk ve finansal okuryazarlığın arttırılması kapsamında birçok çalışmada bulunduk. Bugün de sosyal sorumluluk amacıyla yola çıktığımız çok değerli bir projeyi Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ile birlikte hayata geçiriyoruz. Bundan dolayı mutluluk duymaktayız. Buradaki amacımız öğrencilerin derslerde görmüş oldukları altyapıyı uygulamalı olarak da bir laboratuvar ortamında yaşayabilmeleri. Tabii ki bu deneyimlerin iş hayatına atıldıkları noktada kendilerine ek bir değer ve nitelik kazandırması da bu projenin temel hedefleri arasında. Derse katılan öğrencilerden bazılarına özel sektör-üniversite iş birliği kapsamında şirketimizde staj imkanı sağlamayı hedeflemekteyiz. Burada öğrenciler teorik olarak veya küresel ekonomiyi takip ettiklerinde görmüş oldukları verilerin; aslında nasıl analiz edildiğini, hangi yöntemler, araçlar veya yazılım imkanlarından faydalanarak gerçekleştirildiğini deneyimleme şansına sahip olacak. Örnek verirsek, Matrix ve Finnet 2000+ gibi program altyapısı kullanılabilecek. Yine yurt dışı verileri ve haber akışlarını hızlı ve çabuk bir şekilde takip edip buradaki ekranlardan faydalanacaklar. Bunlar da onların, iş hayatına giriş yaptıklarında konulara ve beklentilere daha hakim olmalarını sağlayacak."

- "İş hayatına hazır olacaklar"

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova da öğrencilerin okurken deneyim kazanmalarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Biz eğitimcilerin en büyük sorumluluklarından biri de gençlerimizi, öğrencilerimizi gerçek hayata hazırlamaktır. Biz de bu sorumluluğun bilinci ve Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Hakan Yıldırım'ın desteği sayesinde İntegral Yatırım ile çok önemli bir projeye imza attık. İntegral Yatırım Trading Room ile işletme fakültesinde okuyup finansal ekonomi derslerini seçecek öğrencilere çok değerli bir deneyim imkanı sunacağız." dedi.

2022-2023 bahar döneminde finansal ekonomi derslerini bu laboratuvarda işleyip uygulamalı olarak yapacaklarını belirten Arzova, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İntegral Yatırım Trading Room'daki dersliklerde onlarca öğrenciye aynı anda eğitim verilebilecek. Üniversite-özel sektör iş birliği çerçevesinde öğrencilerin piyasaya hazır hale getirilmesini amaçlamaktayız. İşletme fakültesi olarak çok ihtiyaç duyduğumuz bir laboratuvara kavuştuk. Bu laboratuvar 20 öğrenciye aynı anda finansal piyasaları öğrenme imkanı veren programlarla donatılmış durumda. Aslında burası benim Amerika'da olduğum sürede çalıştığım laboratuvarın hemen hemen benzeri. Burada televizyon ekranları görüyorsunuz, öğrenci finansal kanallardaki haberleri de görebiliyor ve yerel kanallarımız da var. Hem makro verileri hem piyasa verilerini hem para piyasası verilerini aynı anda görebilecekler. Sadece bunu görmekle de kalmayacaklar. Biz dersimizi burada uygulamalı olarak yapacağız.

İntegral Yatırım ile yaptığımız bu anlaşma çerçevesinde finansal piyasalara yönelik olarak dersler verilecek. Onlar burada bu dersleri uygulamalı olarak bizlere anlatacaklar. Ders zamanları dışında bu laboratuvar öğrencilere açık olacak. İstedikleri zaman gelip burada programlardan ya da işte televizyonlardan, bilgisayar ekranlarından bunları takip edebilecekler. Akıllı tahtamız var. Bu akıllı tahtaya hocalarımız istedikleri gibi bağlanıp buradan verileri aktarabilecek. Bu akıllı tahta aynı zamanda bilgisayar ekranı. Oradan da girip istedikleri uygulamaları açabilecekler. Üniversite-sanayi iş birliği anlamında Marmara Üniversitesi'nin çok önemli bir projesi bu. Bundan sonraki hedefimiz öğrencilerimizi portföy yarışmalarına hazırlayarak okulumuza kupalar kazandırmak. Öğrencilerimizi hayata hazır hale getirmeyi amaçladığımız bir laboratuvar burası. Benim finansal ekonomi dersim var. Bu dersi seçen öğrenciler, 4. sınıf dersi, uygulamalı olarak dersleri burada inceleyecekler. Makroekonomik verileri nasıl analiz edebiliriz, onları görecekler. Sermaye piyasası verilerine anında ulaşabilecekler, para piyasası verileriyle ilgili olarak buradaki verilerin neler olduğunu görebilecekler ve bilgisayar ekranlarında anında haberler düşüyor. Finansal haberler... Bu finansal haberleri yorumlamayı ve gördükleri grafiklerin neler ifade ettiğini öğrenecekler. Finansal okuryazarlık, ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu konulardan bir tanesi."

Açılış törenine İntegral Yatırım Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu ve Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım da katıldı.