Kimya sektöründen 10 ayda 20 milyar dolar ihracat

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracatı 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 20,5 milyar dolar oldu.

Kimya sektöründen 10 ayda 20 milyar dolar ihracat

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, Ekim 2021'de geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 34 artışla 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Sektörün 10 aylık performansı değerlendirildiğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 20,5 milyar dolarlık ihracat yapılmış oldu.

İhracatta ilk 10'da yer alan ülkeler

Lübnan, ekim ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Ekimde Lübnan’ı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise Yunanistan, Almanya, Irak, Belçika, Hollanda, İtalya, Güney Afrika Cumhuriyeti, İngiltere ve ABD oldu. İlk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 788,11 ile Güney Afrika Cumhuriyeti’nde oldu.

Lübnan’a yapılan kimya ihracatı 123 milyon 329 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 109,29 arttı. Ekim ayında Lübnan’a en çok ihraç edilen ilk 5 ürün grubu sırasıyla “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “yıkama müstahzarları”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun” ve “anorganik kimyasallar” oldu.

2021 Ocak-Ekim döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, Almanya, ABD, Irak, İtalya, Yunanistan, Belçika, İspanya, İngiltere ve Lübnan olarak ilk 10'da yer aldı.

En çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı yapıldı

Ekim ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 761 milyon 680 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı.

İkinci sırada 571 milyon 66 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 171 milyon 165 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı.

‘Anorganik kimyasalları takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘gübreler’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘organik kimyasallar’ ve ‘muhtelif kimyasal maddeler’ oldu. Ekim ayında alt sektörlerde en çok ihracat artışı yüzde 301,30 ile gübreler sektöründe gerçekleşti.

"Yıllık bazda en çok ihracat yapan ikinci sektör olmaya devam ediyoruz"

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Ekim ayında kimya ihracatımız yüzde 34,14 artışla 2 milyar 316 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk on aylık ihracatımız ise yüzde 38,39 artışla 20,5 milyar dolar oldu. Ekim ayında en çok plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri ve anorganik kimyasallar ürünlerini ihraç ettik" dedi.

Ekim ayında en çok ihracat yaptıkları ülkenin Lübnan olduğunu söyleyen Pelister, "Lübnan'ı Yunanistan ve Almanya takip etti. Yıllık bazda en çok ihracat yapan ikinci sektör olmaya devam ediyoruz. İhracatımızdaki bu başarı bizleri gururlandırıyor. Ekim ayı kimya sanayi ortalama kapasite kullanım oranına baktığımızda da eylül ayına göre artarak 73 seviyelerinden 75 seviyelerine yükseldiğini görüyoruz. Bu veriler bize umut verirken diğer yandan emtia fiyatlarındaki artışlar, kurdaki volatilite, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, üretici ve ihracatçılarımızı zorluyor. Özellikle enerjiyi yoğun kullanan sektörümüzde ek maliyet olacak bu yüklerin kaldırılmasını ve kolaylık sağlanmasını bekliyoruz. Bu sorunları aşabilirsek ihracatımız daha da artacaktır" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137