Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Merkez Bankası mart ayı faiz kararını açıkladı. Banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puanlık artışla yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltti. Ekonomistler faizde 100 baz puan artış bekliyordu. Dolar/TL, TCMB faiz kararının ardından 7,4760 seviyelerinden hızla gerileyerek 7,3280 ile 2 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.  Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puanlık artışla yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltti. TCMB'den yapılan açıklamada "Yukarı yönlü riskler dikkate alınarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verilmiştir" denildi

TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 9,4, 2022 yıl sonu için yüzde 7,0 seviyesinde bulunuyor. TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık %15,61 olarak açıkladı. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 15 Nisan'da gerçekleştirilecek.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Genişleyici parasal ve mali politikalar ile aşılama sürecinde  yaşanan olumlu gelişmelerin etkisiyle küresel büyüme görünümünde  iyileşme ve uluslararası emtia fiyatlarında artış görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon beklentileri, gelişmiş ülke para  politikalarına ilişkin belirsizliklere ve küresel finansal piyasalarda  dalgalanmaya yol açmaktadır. İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı  kısıtlamaların hafifletilmesiyle hizmetler ve bağlantılı sektörlerde  iktisadi faaliyetin artması beklenmektedir. Bununla birlikte, salgının  seyrine ilişkin muhtemel gelişmelere bağlı olarak iktisadi faaliyet  üzerindeki riskler önemini korumaktadır. Salgın döneminde sağlanan  yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güçlü seyreden iç  talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışlar cari işlemler  dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Diğer taraftan,  finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte yavaşlayan kredi büyümesi  son dönemde bir miktar yükseliş eğilimi sergilemiştir.

KADEMELİ İYİLEŞME GÖZLEMLENİYOR

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet  etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve  enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları  ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Öte  yandan, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile  gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli  enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Gerçekleştirilen  parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı  etkilerinin daha belirgin hale geleceği beklentisi korunmakla  birlikte, son dönemde kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal  maliyetlerdeki artış, talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli  iyileşmeyi geciktirmektedir.

Kurul, söz konusu gelişmelerin enflasyon beklentileri, fiyatlama  davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu  yukarı yönlü riskleri dikkate alarak, önden yüklemeli ve güçlü bir  ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

GEREKTİĞİNDE İLAVE PARASAL SIKILAŞMA YAPILACAK

2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı  düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana  kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet  sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret  eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama  davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve  maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde  hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi  durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.

ENLASYON İÇİN KARARLI ADIMLAR SÜRECEK

Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para  politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge,  güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla  sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde  sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin  yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin  başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman  maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve  finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle,  enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel  alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni  verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu  değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

KARAR SONRASI DOLAR VE ALTIN SERT DÜŞTÜ, BORSA YÜKSELDİ

Karar sonrası Borsa İstanbul'da banka hisseleri öncülüğünde yükselişin ivme kazandığı görülürken, döviz kurları ise sert düştü. Saat 14.15 itibarıyla BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,6 artarak 1.570 puanın üzerine çıkarken, banka hisselerinin getirisi yüzde 3'e yaklaştı.

TCMB'nin kararı öncesinde 7,48 seviyesinde seyreden dolar/TL, 7,3265 ile iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL, şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 2,2 azalışla 7,3420 seviyesinde işlem görüyor. Avro/TL yüzde 2,3 düşüşle 8,7810'dan, sterlin/TL ise yüzde 2 gerileyerek 10,2710'dan satılıyor.

Analistler, TCMB'nin artan enflasyonist baskılara karşı önden yüklemeli sıkılaştırma adımı atarak Türk lirası varlıkları desteklediğini bildirdi.

Dolar kurundaki düşüşle birlikte güne 420 TL'den başlayan gram altının fiyatı ise 409 TL'ye kadar düştü.

EKONOMİSTLER 100 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLİYORDU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor. Reuters anketine katılan 21 ekonomistin tamamı faizde yükseliş bekliyor. Faiz artış tahminleri 1 ile 3 puan arasında değişirken, ortalama beklenti faizin yüzde 18 seviyesine yükseleceği yönünde.

Mart ayına ilişkin beklenti anketinde katılan ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 100 baz puan artacağı beklentilerini dile getirmişti.

BİR ÖNCEKİ TOPLANTIDA SABİT TUTMUŞTU

Merkez Bankası son iki toplantısında faizi değiştirmeyerek yüzde 17'de bırakmış bir önceki iki toplantısında ise toplam 6,75 puan faiz artışına gitmişti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137