Yanıltıcı maske ve dezenfektan tanıtımlarına ceza yağdı

Reklam Kurulu, yılın 8 aylık döneminde bin 306 dosyadan bin 168'i ilgili mevzuata aykırı bulundu. 250 dosyaya 20,9 milyon liralık idari para cezası uyguladı. Bu dönemde, tüketiciyi yanıltıcı maske ve dezenfektan tanıtımları yakın takibe alındı.

Yanıltıcı maske ve dezenfektan tanıtımlarına ceza yağdı

Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kuruluna, tüketicileri aldatıcı veya ilgili mevzuata aykırı ticari reklamlarla ilgili olarak, tüketiciler, kurum ve kuruluşlar, rakip firmalar başvuruda bulunabiliyor, Kurul re'sen inceleme de başlatılabiliyor. Reklamlar, Kurul tarafından değerlendirilerek ilgili mevzuat uyarınca yaptırım kararı alınıyor.

Reklam Kurulu, bu yılın ocak-ağustos döneminde 1306 dosyayı görüştü.

20 milyon 891 bin lira para cezası

Bu dosyalardan 1168'i ilgili mevzuata aykırı bulundu. Aykırı bulunan 1168 dosyanın 928'ine durdurma cezası, 240'ına ise idari para ve durdurma cezaları uygulandı. Uygulanan idari para cezası miktarı 20 milyon 891 bin 656 lira oldu.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde tıbbi malzemeler ile gıda ürünleri ve temizlik malzemelerine yönelik yoğun talep nedeniyle Reklam Kuruluna yapılan başvuruların büyük bölümü gıda, sağlık, kozmetik ve temizlik ürünleri sektörlerinde yoğunlaştı.

Yanıltıcı maske ve dezenfektan tanıtımı yapanlara ceza

Dezenfektan, maske, kolonya ve takviye edici gıda ürünleri de şikayete en fazla konu olan ürün gruplarını oluşturdu. Ağustos ayı itibarıyla sağlık, gıda, kozmetik ve temizlik ürünleri sektörlerinde 721 dosya görüşülürken, bu dosyalardan 34'ü mevzuata aykırı bulunmadı. Aykırı bulunan 687 dosyadan 515'ine durdurma cezası, 172'sine 15 milyon 506 bin 333 lira idari para ve durdurma cezaları uygulandı.

Salgın sürecinde talebin arttığı bu sektörlere ilişkin yürütülen incelemeler devam ederken, Kurul tüm başvurular titizlikle inceleniyor.

Bu arada, bu yıl indirimli satışlarda yaşanan aldatıcı uygulamaların önüne geçilmesi için de yoğun faaliyet programı yürütülüyor.

Gramaj hilesine karşı 18 bin 860 ürün denetlendi

Diğer taraftan, ürünlerin gramaj, adet ve benzeri ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen ambalajında renk, tasarım ve boyut olarak herhangi bir farklılaştırma yapmadan ürün birim fiyatlarının artırılması ve böylelikle ürün fiyatlarında zımni olarak artış yapılması uygulamalarına yönelik olarak Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yürütülen denetimler kapsamında ülke çapında toplam 2 bin 44 işyerinde 18 bin 860 ürünün denetimi yapıldı. Denetimler sonucunda yapılan tespitlere ilişkin Reklam Kurulu tarafından incelenmek ve karara bağlanmak üzere üretici firmalardan bilgi, belge ve açıklamalar talep edilmeye başlandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137