Azerbaycan’da Türkiye’deki depremzedelere destek olmak amacıyla başlatılan “Kardeş Yardımı” platformu kapsamında 8 tır başkent Bakü’den Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Türkiye’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve birçok ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Azerbaycan’da başlatılan yardım kampanyaları devam ediyor.

Depremzedelere destek amacıyla devlet, özel kurumlar, Türk ve Azerbaycanlı iş adamları tarafından oluşturulan “Kardeş Yardımı” platformu kapsamında 8 tır dolusu yardım Türkiye’ye gitmek üzere başkent Bakü’den yola çıktı. İçerisinde kıyafet, yatak, kuru gıda ve hijyen malzemeleri bulunan yardım tırları Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı tarafından Türkiye’ye uğurlandı.

Türkiye’deki depremlerde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralananların olduğunu belirten Bağcı, “Hala göçük altında olanlar var. Devletimiz bütün imkanlarını seferber etmiştir. Bütün kabiliyetleriyle yerindedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız bölgededir ve depremle ilgili koordinasyonu yapmaktadırlar. Biz de Azerbaycan’da kardeşlerimizle birlikte milletimizin, vatandaşlarımızın acılarını hafifletmek için yarasını sarmak için seferber olduk. Şu anda ‘Kardeş Yardımı’ isimli bir platform altında bir araya gelen cemiyetlerimiz, işadamları, örgütlerimiz var. Azerbaycan’dan hayırseverlerin, işadamlarının, esnafların kimin ne imkanı varsa katkılarını bu merkezde toplayarak, tasnif ederek, ayrıştırarak hızlı bir şekilde Türkiye’ye sevk ediyorlar” dedi.

“Deprem anından itibaren seferber oldular”

İşlemlerin Bakü Büyükelçiliği koordinasyonunda yapıldığını söyleyen Bağcı, “Gümrükleri, ticaret müşavirliğindeki arkadaşlarımızın aracılığıyla hızlı bir şekilde yerine ulaştırma çabası içerisindeyiz. Öncelikle gıda, kıyafetle beraber ısıtıcı, battaniye, çadır gibi ihtiyaçları da beraberinde temin etmeye çalışıyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Gerçekten deprem anından itibaren seferber oldular. Uykusuz bir vaziyette çalışmalarını sürdürüyorlar. Gerçekten kardeşliğimizi yürekten hissettik, yürekten yaşandığını görüyoruz kardeş Azerbaycan’da” dedi.

“Bugün itibariyle binden fazla arama-kurtarma personeli Türkiye’ye intikal etmiştir”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’ne gelerek taziyelerini ilettiğini belirten Bağcı, “Azerbaycan milleti adına, halkı adına yanımızda olmuştur ve ilk dakikadan itibaren de Azerbaycan Türkiye’deki kardeşlerimize ulaşmak için seferber olmuştur, yardım göndermek için seferber olmuştur. Bugün itibariyle binden fazla arama-kurtarma personeli Türkiye’ye intikal etmiştir. Sahada çalışmaktadır. Köpekler teçhizatları ile birlikte ekipmanlar ile birlikte sahadadır ve gece de yine bir ekip sağlık ekipmanları, ilaç, çok sayıda askeri çadır, büyük çadırlar, en az 30 kişilik çadırlar bugün kargo uçağıyla Adana’ya ulaştırılacaktır. İlk planda 100 çadır bugün gönderilecek. Diğer çadır, konteyner, battaniye çalışmalarımızı hem Azerbaycan kurumlarıyla, Haydar Aliyev bandıyla, diğer kurumlarla, koordinasyonla birlikte sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Acımızı acısı bilmiştir Azerbaycanlı kardeşlerimiz”

Türkiye’deki Azerbaycan şirketleri de aynı şekilde seferber olduğunu söyleyen Büyükelçi Bağcı, “Başta SOCAR olmak üzere buradaki şirketlerin Türkiye ofisleri, Türkiye’den ihtiyaçların giderilmesi, yağ, çay, şeker, konteyner gibi ihtiyaçların, jeneratör gibi ihtiyaçların da Azerbaycanlı şirketler Türkiye’den temin ederek deprem bölgesine ulaştırmaktadır. Tekrar teşekkür ediyoruz. Acımızı acısı bilmiştir Azerbaycanlı kardeşlerimiz. Biz tek millet olduğumuzu söylüyoruz ve bugün tek milleti yaşıyoruz. Hep birlikte yaşıyoruz. Amacımızın hafiflemesi indeki çalışmaları, çabaları, yürekten hisleri nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah bu badireyi milletimiz, devletimiz elbirliği içerisinde atlatacaktır, üstesinden gelecektir” dedi.

YRP Akçakiraz Başkan Adayı Ormanoğlu, Belde SKM’sini Açtı YRP Akçakiraz Başkan Adayı Ormanoğlu, Belde SKM’sini Açtı

Yardım platformu kapsamında şu ana kadar toplam 10 tır insani yardım Türkiye’ye gönderildi.