ERZURUM (AA) - Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Tunceli'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.v

Erzurum Valiliğince Cumhuriyet Bayramı'nın 98. yıl dönümü dolayısıyla Hastaneler Caddesi'nde düzenlenen tören, saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasıyla başladı.

Vali Okay Memiş, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluşunun 98. yıl dönümünü kutlamalarının haklı gururunu ve coşkusunu yüreklerde hissettiklerini söyledi.

Erzurum'un milli mücadelede önemli yere sahip olduğuna işaret eden Memiş, Erzurum Kongresi kararlarıyla manda ve himayenin reddedildiğini, milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bir bütün ve parçalanamaz olduğunun bütün dünyaya ilan edildiğini vurguladı.

Erzurum Kongresi'nin önemine dikkati çeken Memiş, şunları kaydetti:

"Kongrede 'Kuva-yı Milliye'yi tek kuvvet olarak tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak esastır' ifadesiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı temel ilke ortaya konulmuştur. Erzurum Kongresi'nde Temsil Heyeti'nin oluşturulması, İstiklal Savaşı'mızın zafere ulaşmasında ve Cumhuriyetimizin kurulmasında ilk adım olmuştur. Milletimiz Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yedi düvele karşı tarihte benzeri görülmemiş bir mücadele vermiş, hasta denilen adam dirilmiş ve sömürgecilerin suratına demir yumruğunu indirmiştir."

Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun tören aracına binerek halkı selamladı, katılanların bayramını kutladı.

Program, 9. Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosu gösterisi ve geçit töreniyle son buldu.

Törene, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Semih Okyar, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlker Şimşek, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, kurum müdürleri, şehit yakınları, gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

- Kars

Kars'ta Hükümet Konağı önünde düzenlenen etkinlikte Vali Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç, tören aracına binerek halkı selamladı, katılanların bayramını kutladı.

Kar yağışı ve soğuk havaya rağmen bazı vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak törenleri izledi.

Siirt'in Eruh ilçesinde 1994 yılında oğlu şehit olan ve elinde Türk bayrağıyla programa katılan anne Asiye Balk'a, kar yağışından ıslanmaması için bir asker tören boyunca şemsiye tuttu.

Vali Öksüz, burada yaptığı konuşmada, 29 Ekim'in milletin yokluklar ve imkansızlıklar içerisinde kendi küllerinden, çağdaş ileri bir Cumhuriyet var etmeyi başardığı gün olduğunu belirterek, "Bugün, Türk milletinin yeniden bir şahlanış ve zaferle kurmuş olduğu yeni ve genç yönetimin kuruluş günüdür. Bugün, yüce Türk milletinin bağımsızlığını ilan ederek, millet olma, bir ve beraber olma bilincinin bayramıdır." dedi.

Kafkas halk oyunları ve mahalli halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu etkinlikte, öğrenciler şiir okudu.

Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, kurum müdürleri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Sarıkamış ilçesinde de kar yağışı nedeniyle törenler kapalı spor salonunda yapıldı.

İlçede ayrıca Karaurgan Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, Süngütaş köyünde ikamet eden İstiklal Gazisi merhum Mehmet İlbay'ın eşini ziyaret etti.

- Ardahan

Ardahan'da, Vali Hüseyin Öner, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Belediye Başkanı Faruk Demir ve Cumhuriyet Başsavcısı Uygur Kaan Arısoy'un valilik makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından kutlamaların yapılacağı Kongre Caddesi'ndeki tören alanına geçildi.

Vali Öner, Tuğgeneral Acar ve Belediye Başkanı Demir burada halkın bayramını kutladı.

Cumhuriyet Bayramı'nı milletçe kutlamanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Vali Öner, şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi, büyük Atatürk'ün önderliğinde, tüm imkansızlıklara rağmen, büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülen Kurtuluş Savaşı'mız, tarihte eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlanmıştır. Ve bu zafer, Cumhuriyetle taçlandırılarak tarihimizin en büyük dönüm noktalarından birisi gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet rejimi, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini gerçekleştirme inancının temel dayanağı olmuştur."

Şiirlerin okunması ve halk oyunları ekiplerinin gösterisiyle devam eden tören, resmi geçit ile sona erdi.

- Tunceli

Tunceli'de ise Atatürk Stadyumu'nda kutlama programı düzenlendi.

Vali Mehmet Ali Özkan'ın tören alanındaki vatandaşların bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Öğrencilerin şiir dinletisi ile ront, halk oyunları, dans ve bando gösterilerini sergilediği programda, yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Program, resmi geçit töreniyle son buldu.

Törene, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Nurettin Alkan, 4. Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Yılmaz Ustaoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Enver Eroğlu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, İl Jandarma Komutanı Albay Durali Ceylan, CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, protokol üyeleri, kurum amirleri, vali yardımcıları, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- Iğdır

Iğdır Valiliğinde düzenlenen kabul töreninde Vali ve Belediye Başkanvekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, tebrikleri kabul etti.

Tebrik töreninin ardından Zübeyde Hanım Bulvarı'nda düzenlenen kutlama programında, Kafkas dansı gösterileri yapıldı, daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Tören geçidinin ardından katılımcılar Atatürk Caddesi üzerinde dev bayrak açıp yürüyerek Şehitler Caddesi'ndeki Mehmet Çavuş Anıtı'na ulaştı.

Katılımcılar, buradaki boş alana Cumhuriyet'in 98. yıl dönümü olması nedeniyle 98 fidan dikti.

- Ağrı

Ağrı'da Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasıyla başladı.

Vali Osman Varol, burada yaptığı konuşmada, 29 Ekim'in bağımsız ve onurlu yaşama azmini tazelemenin ve ele ele vererek geleceğe güvenle bakabilmenin bayramı olduğunu söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, gaziler ve tüm şehitlere rahmet dileyen Varol, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin kuruluş süreci, gerek dünya tarihinin gerekse ulusal tarihimizin kaydettiği büyük ve şanlı mücadelelere sahne olmuştur. Bu mücadelelerde milletimiz en ağır koşullarda bile yaşamanın yalnızca hür ve bağımsız Türk devletiyle mümkün olacağına olan inancını ortaya koymuş ve yıllarca süren savaşlarla yıpranmış bir toplum olarak yanmış, yıkılmış ve istila edilmiş bir coğrafya üzerinde yeniden dirilişimizi mümkün kılmıştır."

Program, şiirlerin okunması, müzik dinletisi ve çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Törene, 12. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Serhat Kasalak, Belediye Başkanı Savcı Sayan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmail Sıkı, İl Emniyet Müdürü Nihat Özen, gaziler, şehit aileleri ve askeri erkan katıldı.

- Erzincan

Erzincan'da Vali Mehmet Makas, Belediye Başkanı Bekir Aksun, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman Valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Ardından Merkez Spor Salonu'nda düzenlenen törende, öğrenciler şiirler okudu, kahramanlık türküleri söyledi.

Programda, 3. Ordu Komutanlığına bağlı bando takımı ile Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı birlikte "Ölürüm Türkiyem" şarkısını seslendirdi.

Vali Makas, törende yaptığı konuşmada, tam bağımsızlık ve milli egemenliğe dayanan Cumhuriyet rejiminin, demokrasinin, özgürlüklerin ve eşitliğin teminatı olduğunu anlatarak, "Cumhuriyet, milletimiz için bir tanımdan ve yönetim biçiminden öte yüzyıllardır milletçe inşa ettiğimiz kaynağını hak, adalet ve eşitlikten alan bir yaşam tarzının bugün vücut bulmuş halidir. Bu sebeple sadece 29 Ekim’de idrak edeceğimiz bir olgu değildir. Bu yaşama biçiminin bugünün dünyasında toplumumuza hangi artı değerleri getirdiğini anlamak için çevremizdeki ülkelerin yaşadıklarına bakmak yeterlidir." diye konuştu.