13 Eylül Dünya sepsis ile mücadele günü Dolayısı ile konferans düzenlendi. Konferansta Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Azize Beştaş, Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, İç hastalıkları Anabilim Dalı/Genel dâhiliye Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Erkan Çakmak, sepsis ile mücadele hakkında konuşmalarını yaptılar.

BEŞTAŞ: TÜM DÜNYADA SEPSİS İLE İLGİLİ ETKİNLİK VE KAMPANYALAR YÜRÜTÜLMEKTE

Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Azize Beştaş, “Bütün Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sepsis ile mücadele kampanyaları devam ediyor, Türk Yoğun Bakım Derneği ve diğer derneklerle birlikte bu gibi farkındalıklar sürdürülüyor, Fırat Üniversitesi Tıp fakültesi, Anesteziyoloji Reanimasyon Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ve İç hastalıkları Dahili yoğun bakım ekibi ile birlikte sepsis farkındalık etkinliği yaptıktık, bu toplantı oldukça verimli geçti çünkü sepsis in dünya üzerindeki öldürücü olan kanser gibi hastalıklarla karşılaştırıldığında ölüm oranı daha yüksek, daha masraflı. Sepsis geçiren hastaların yaşam kalitesi bozula biliyor ve organ fonksiyonları bozulması ile sonuçlana biliyor. Bu nedenle hastalığın önlenmesi ve durdurulması gerekiyor. Tüm dünyada sepsis ile ilgili etkinlik ve kampanyalar yürütülmekte” dedi.

AKBULUT: EĞER ENFEKSİYON İLERLİYOR İSE MUHAKKAK BİR HASTANE ORTAMI ŞART

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, “sepsis bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkar, enfeksiyona maruz kalındığında zaman geçirmeden hekime başvurulması gerekmekte. Enfeksiyon çok az seviyelerde iken ortadan kaldırılması gerekir, eğer enfeksiyon ilerliyor ise muhakkak bir hastane ortamı şart, Hekimin verdiği ilaçların düzenli ve sonuna kadar kullanılması önemli. İlaçların yan etkisi görüldüğünde muhakkak hekime başvurulmalı” ifadelerini kullandı.

İç hastalıkları Anabilim Dalı/Genel dâhiliye Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Erkan Çakmak, “Dünya Sepsis Günü Dolayısı ile bir farkındalık oluşturmak için bu toplantıyı yaptık, vatandaşlarımızın sepsis konusunda bilinçli olmaları lazım. Hastanelerden eğitim ve broşürlerin hastalarımıza temin edilebilir hem de kendi aile hekimleri aracılığı ile sepsis konusunda bilgi alabilirler. Enfeksiyona müdahalede ne kadar geç kalınırsa yoğun bakımda geçen süre ve ölüm oranı bir o kadar yüksek olur bu yüzden hastalarımıza enfeksiyon durumunda aile hekimlerine, hastanelere başvurulması ve tedavilerinin geciktirilmemesini tavsiye ederim. Sepsis yüksek oranda ölüme sahip olan bir hastalık ve neden ile erken tedavinin sepsis hastalarında önemli” dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliği Fırat üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin kaya Gürgöze, Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan Kayguzuz, Hastane yönetimi ve çok sayıda asistan, hemşire ve sağlık çalışanı da katıldı.