192 Yıl Önce Basılan İlk Tatlı Kitabında Elazığ’dan Esintiler Çıktı

1828 yılında basılan ve Osman Kerim Efendi tarafından kaleme alınan Türkiye’nin ilk tatlı tarifi kitabında Elazığ’dan da esintilerin yer aldığı ortaya çıktı. Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan Milad’ın Mutfağı programında kitapla ilgili bilgiler veren İl Vaizi Ediz Erşen, “Çok ilginç kitapta Elazığ’daki tatlılara benzeyen işler var” dedi.

192 Yıl Önce Basılan İlk Tatlı Kitabında Elazığ’dan Esintiler Çıktı

1828 yılında Osmanlıca basılan Türkiye’nin ilk tatlı tarifi kitabı olduğu ifade edilen “Tatlı Pişirme Kitabı”nda Elazığ’daki tatlılara benzer tatlı tariflerinin yer aldığı anlaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle derlenen ve yayınlanan kitapta tatlı tarifleri ayrıntılarıyla ele alınıyor.

Kitabı Türkçeye çeviren Yazar Günay Kurt, Bu küçük kitapçıkta XIX. Yüzyılda yazılmış, müsvedde halinde kalmış bir yazmayı gün ışığına çıkarmaya çalışacağım. Bu eserin bugün varoluşunu rahmetli kitapsever Ali Emiri Efendi(ö.1924)‘ye borçluyuz. Hemen hemen yazılışından bir yüzyıl sonra eline geçirdiği bu tomar şeklindeki müsveddelerin kültür tarihi açısından değerini anlayan Ali Emiri bu eseri temize çektirerek derli toplu bir eser haline getirmiştir” dedi.

KURT: İLK BASILI YEMEK KİTABIMIZ OLAN MELCEÜ’TTABBAHİN’DEN DE ON ALTI YIL ÖNCESİNE AİTTİR

Yunanistan bölgesindeki tatlıların ele alındığını belirten Yazar Günay Kurt, “Eldeki eserin yazma olması kadar önemli bir diğer tarafı da sadece bir yörenin tatlılarından bahsetmiş olması yani yerel bir nitelik taşımasıdır. İste bu küçük yazma sayesinde Rumeli’nin Tesalya yöresinde bulunan Yenişehir-fener şehrinde (Bugünkü Larissa Yunanistan’da) yapılan tatlıları öğrenmiş bulunuyoruz. Bu tatlıların çoğu diğer yörelerdeki tatlılarla ortaklık gösterdiği halde tamamen Yenişehir-fener’e ait olanları da vardır. Eldeki müsveddelerden yeni bir yazma nüsha çıkaran Kudüs eski tahrirat müdürlerinden Osman Kerim Efendi’nin yazmış olduğu önsözden bu müsveddelerin tarihinin 15 Safer 1244/27 Ağustos 1828 olduğunu öğrenmekteyiz. Osman Kedim ise bu nüshayı 3 Şubat 1917 yılında yeniden temize çekme işini bitirmiştir. Yani elimizdeki bu tatlı tarifleri tam 157 yıl öncesine diğer bir deyişle de ilk basılı yemek kitabımız olan Melceü’ttabbahin (İstanbul, 1260/1844)den de on altı yıl öncesine aittir” ifadelerini kullandı.

32 sayfadan oluşan kitapta 25 tatlı tarifi verilmiş. Bu tatlılar arasında Elazığ yöresine ait olan taş ekmeği gibi bazı tatlılar da yer alıyor.

ERŞEN: ÇOK İLGİNÇ ELAZIĞ’DA Kİ TATLILARA BENZEYEN İŞLER DE VAR

Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan Milad’ın Mutfağı programına katılan Elazığ İl Vaizi Ediz Erşen canlı yayında kitapla ilgili bilgiler verdi. Erşen, “Arapça yazılan bir kitap. Çok özel bir çalışmanın projesi bu kitap. Basılı ilk tatlı ve yemek kitabı. 1828 yılında basılmıştır. Burada ilan edelim. Bu çok önemli. Türkiye’nin ilk basılı yemek kitabıdır bu. Bu tatlı tarifleri çok orijinaldir. Bu kitapta önce Osmanlı’ca tıpkı yazımı vardır. Bu kitap Osmanlı’nın yeni şehir Fener şehrinde yazılmış. Teselya ovası, şu anda Yunanistan; Türk toprağı o zaman. Ege bölgesi gibi. Bunlar bir de bizim 12 adaların Türk toprağı olduğunun ispatıdır. Çok ilginç Elazığ’da ki tatlılara benzeyen işler de var. Bulamaç var, orcik var, hasude helvası var, taş ekmeği var, patil var. Aynı olmazsa bile çok benzer. Bahattin Öğel’in katkısı büyük. Bahattin Bey Başkanlık yapmış. Gurmeler var. Tamamen Türk tatlıları, padişah tatlıları var içerisinde. 25 tane tatlı tarifi var. Hiç biri gün yüzüne çıkmamış. Türkiye’de bu bir ilk olacak. 100-150-200 yıl öncesinin yemeklerini ihya edeceğiz inşallah” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2020, 20:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
EE Sevenler
EE Sevenler - 3 yıl Önce

Ediz iyi okusun bakalım Pensilvanya Papazı hakkında da bir şeyler yazılı mı kitapta.

SIRADAKİ HABER

banner137