1999 Yılında Konuşulanlar Bugün Hala Konuşuluyor

1999 yılında kayıt altına alınan bir görüntü. Yirminci yüzyılın son güneş tutulmasında Elazığ’dan Harput ile ilgili verilen röportajlar. O gün söylenen sözlerin bugünden söylendiğini görecek ve Harput’la atılan adımların kaplumbağa hızıyla atıldığında tanıklık edeceksiniz.

1999 Yılında Konuşulanlar Bugün Hala Konuşuluyor

Tarih 11 Ağustos 1999…

Yirminci yüzyılın en son güneş tutulması en iyi şekilde tarihi belde Harput’tan gözlenecekti.

Günlerce Harput için hazırlıklar yapıldı, yerel yöneticiler, gelecek olan misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için hazırlıklarını günlerce sürdürdü..

Hazırlıklar yapıldı, tarihinin en kalabalık günlerini yaşayan Elazığ’da sanatçılar, konserler verdi, şehir yerli ve yabancı birçok turisti, sanatçıyı ve basın mensuplarını ağırladı.

Ulusal kanallar saatlerce Harput’tan canlı yayın yaptılar.

O dönemin Valisi Lütfullah Bilgin de, ulusal yayın yapan televizyon kanallarına çıkarak, Harput ile ilgili bilgiler verdi.

BİLGİN: HARPUT TÜRKİYE’DE EN İYİ İZLENEBİLECEK BİR ALANDI

Lütfullah Bilgin, “Bu bin yılın son güneş tutulması ilimizin tanıtılması açısından da son derece önemli bir fırsattı. Biz bunu fırsat olarak değerlendirdiğimiz için doğrusu yaklaşık 1 buçuk yıl önceden beri bu güne hazırlanmaya çalıştık. Türkiye bu tarihi doğal olayın en iyi izleneceği ülkeydi. Harput ise Türkiye’de en iyi izlenebilecek bir alandı” ifadelerini kullandı.

O gün konuşulanlar bugün hala konuşuluyor…

BİLGİN: ELAZIĞLILAR HARPUT KÜLTÜRÜNÜN MİRASÇISI OLMAKLA HAKLI OLARAK ÖVÜNÜRLER

Bilgin, “Biz idarecilerin taktir edersiniz en önemli görevi; görev yaptığımız yeri daha kalkınmış hale getirmek. Bunun için ilin bütün imkanlarını kullanmak. Elazığ turizm imkanlarıyla çok önemli illerden bir tanesi. Bu kalabalık, bu ilgi, bu coşku ilimizin turizm imkanlarının da ne kadar önemli olduğunu bir kere daha bizlere gösterdi. Tarihi Harput şehri… Elazığlılar da Harput kültürünün mirasçısı olmakla haklı olarak övünürler. Harput bilinen tarihte her zaman en önemli şehirlerden bir tanesi olmuş bir kültür merkezi olmuş. Oradaki tarihi eserlerle inanç turizmi açısından sahip olduğu değerlerle, Sivrice, Hazar Gölü mavi bayraklıdır. Kışın kış sporlarıyla, kayak merkeziyle çok byük bir turizm potansiyeline sahip bir ilimiz. Biz bu coşkuyu turizme yönlendirebilirsek zannediyorum ki herm yurt dışından insanlar hem de yurt içinden insanlar Harput’u görmeye gelecekler, Hazar’ı görmeye gelecekler. İlimiz açısından da son derece önemli bir gelir kaynağı olacak” şeklinde konuştu.

Tarihi beldenin turizm potansiyelinin artırılması, Harput’un ismini öne çıkaracak etkinlikler düzenlenmesi.. O gün ne konuşulduysa bugün hala aynı konular masanın üzerinde daha tozları silkelenmemiş halde..

BİLGİN: TÜRKLERİN MİSAFİR PERVERLİĞİNİ EN YOĞUN ŞEKİLDE ELAZIĞ’DA GÖRMEK MÜMKÜN

Elazığ eski Valisi Lütfullah Bilgin, “Bütün Elazığlılar dışarıda yaşayan Elazığlılar Elazığ’a, Harput’a son derece düşkün insanlar. Eminim onlar da böyle yılda bir gün bir etkinlik düzenlensin de onu bahane edip bir Harput’a gidelim diye düşünüyorlardır. Biz artık bundan bir sonuç çıkartarak önümüzdeki yıllarda Harput festivali düzenlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Elazığ bir Türk şehri. Örf ve adetlerinin halen yoğun olarak yaşandığı bir kent. Türklerin misafir perverliğini en yoğun şekilde burada görmek mümkün. Bugün siz yaşadınız gördünüz Değerli sanatçılarımız yaşadılar. Elazığ herkesi bağrına basmaya o anlamda hazır” dedi.

VİDEO

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2021, 19:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
tuncay
tuncay - 3 yıl Önce

durmak yok yola devam dedi elazığ sonra gide gide durdu. zevkler ve renkler tartışılmaz yapacak bişey yok

SIRADAKİ HABER

banner137