Sovyet askerleri bundan tam 29 yıl önce Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye girip adeta ölüm kustu.

1990 yılının 10 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gecesi, dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'un verdiği emirle Bakü'ye giren Sovyet tankları, tarihte eşine az rastlanır bir katliama imza attı. Bakü sokaklarında bağımsızlık taleplerini dile getirmek için yürüyüş yapan halkın üzerine acımasızca ateş edildi. Bu acımasız saldırı sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişi yaşamını yitirdi, 700'den fazla kişi ise yaralandı.

Elazığ’da yaşayan kardeş ülke Azerbaycanlı öğrenciler, Manas Kültür evi ile birlikte 20 Yanvar şehidi için anma programı düzenlendi.

Elazığ’da bulunan Azerbaycan Parkında düzenlenen programda

Türk-Azerbaycan anıtına karanfil bırakılarak, şehitler için dua edildi.

ÖNAL: BAKÜ’DE ELAZIĞLI ŞEHİTLERİN İSMİNİ GÖRDÜK

Elazığlı Şair Hadi Önal, “Biz Bakü’yü ziyaret ettiğimiz zaman orada onların isimlerini gördük. Bir tanesi Ağınlı Şevki Efendi diğeri de Harputlu Ertimur’du. Tabi o Şehitlikte onların isimlerini ve tabelalarını gördük. Döndüğümüz zaman Manas olarak Elazığ’ın gönül ve kültür evi olarak mutlaka ve mutlaka bunu değerlendirmemiz gerektiğine inandık. Tabi belediye başkanıyla temasa geçtik. Bize bu parkı uygun gördüler” ifadelerini kullandı.

Azerbaycanlı öğrenciler, Nail Babayev ve Nicat Seyidmemmedov, şehitlerini hüzün ile andıklarını söyledi.

BULUT: ELAZIĞ’DA ÇOK GÜZEL BİR FAALİYET İCRA ETTİK

Manas Kültür Evi yayıncılık Koordinatörü Şener Bulut, “Geçtiğimiz Eylül ayının 27’sinde Elazığ’da ‘Karabağ’da tarih yazan kahramanlarımıza mektup’ diye güzel bir faaliyet düzenlemiştik. Çok şükür Karabağ Azerbaycan’ın toprağı oldu. Bağımsızlığına kavuştu. Bugün de 20 Yanvar günü. Kara Ocak olarak tarihe geçen o unutulmaz katliamın bütün Türk dünyasını acılara sokan o katliamın yıl dönümü. Böyle katliamlar inşallah bir daha yaşanmasın. Azerbaycan milleti hep hür ve bağımsız olarak ilelebet yaşasın” dedi.