2019 yılı Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Omicron varyantı sonrası ise bilim insanlarının uyarıları da ciddileşmeye başladı. Bu noktada koronavirüsle mücadele etmek için şüphesiz alacağımız en önemli tedbir aşı olmak. Vatandaşların kimisi kendilerine aşı hakkı tanındıktan sonra isteğe bağlı Sinovac veya Biontech aşısı olmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın son açıklamasına göre şimdiye dek hatırlatma dozu yapılma süresi 3 aya Düşürüldü. İsteyen kişiler randevularını alarak hatırlatma dozu aşılarını yaptırabilirler.

HATIRLATMA DOZU NEDİR?

Üzerinden zaman geçen aşılamanın vücuttaki etkisini yitirmeye başlaması üzerine hatırlatma dozu adı verilen aşılama yapılır. Buna, pekiştirme dozu da denilebilir. Bu sayede, ilgili hastalığa karşı bağışıklık ve direnç yeniden kazanılır. Vücut tekrar yüksek bağışıklık oranına kavuşur.

3. DOZ AŞI KİMLERE YAPILACAK?

Bakan Koca'nın son açıklamasından sonra gözler kimlerin 3. doz aşı olabileceği sorusunun cevaplarına çevrildi. Buna göre 2 doz Biontech aşısı olan kişiler son aşılarını olmalarının üzerinden 3 ay geçtiği takdirde hatırlatma dozu olarak 3. dozu olabileceklerdir.

3. DOZ AŞI NE ZAMAN YAPILMALI?

Biontech 3. doz aşı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasıyla beraber artık 3 ayda bir yapılabiliyor. Kovid-19’la bağlantılı yeni varyantların ortaya çıkması nedeniyle tez zamanda aşılamanın önemi vurgulanıyor. Özellikle, ülkemize yakın tarihte giriş yapan Omicron varyantının bulaş riski diğer türlere kıyasla daha yüksek. Bu nedenle, daha güçlü bir bağışıklık sistemi için aşılamanın önemi vurgulanıyor.

3 DOZ SİNOVAC OLANLARA 4.DOZ AŞI HAKKI

Aşılama sürecinin en başlarında Sinovac aşısı olan öncelikli grup yaşlılar ve kronik hastalara sürecin devamında 3. doz aşı hakkı tanınmıştı. 2 doz Sinovac olduktan sonra 3. doz tercihini yine Sinovac'tan yana kullananlara 4. doz hakkı sağlık çalışanı olması ve yurtdışına çıkması şartıyla yapılıyor. Ancak 2 doz Sinovac aşısının ardından 3'üncü doz aşısını Biontech olan kişilere 4'üncü doz aşı hakkı yine Biontech olarak tanımlanıyor.