Elazığ Valiliği himayesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “3. Geleneksel Üzüm Festivali” Hoş Köyü’nde gerçekleşti.

Düzenlenen Festivale Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Tarım ve Orman Bakanı yardımcısı Hadi Tunç, AK Parti Elazığ milletvekilleri Tolga Ağar, Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, , AK parti Elazığ Eski Milletvekili Tahir Öztürk, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan ve çok sayıda davetli katıldı.

Festival Elazığ Belediyesi Mehter ekibinin gösterisi ile başladı.

SARIKAMIŞ: HEPİNİZ SEFALAR GETİRDİNİZ

Programın açılış konuşmasını yapan Hoş Köyü Muhtarı Mitat Sarıkamış, “Sayın valim ve sayın bakanım. Hoş köyümüze hoş geldiniz. Hepinizi saygı ve sevgimle selamlıyorum. Hepiniz sefalar getirdiniz ”dedi.

ÖZ: ORCİĞİN KIŞ YEMİŞİ OLARAK YAYILMASINI İSTİYORUZ

Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Öz, “Bağa bak üzüm olsun yemeye yüzün olsun, bağda izin olsun yemeye yüzün olsun. Bağlarımıza iz bırakmaya gelen çok değerli protokol üyelerimiz, devlet büyüklerimiz hoş geldiniz. Daha önce birincisini Hoş köyümüzde ikincisini Koruk köyümüzde yaptık yine 3.sünü hoş köyümüzde yapıyoruz. Üzüm üreticiliği zor. Bakanımızda üzüm üreticisiymiş. Damdan düşeninin halini damdan düşen anlar misali bizim halimizi biliyor. Baharın başında başlayıp, kar düşene kadar bağlarda çalışan üreticilerimizin sıkıntılarını, dertlerini sayın bakanım yerinde tetkik etmeye, güneşin meyvesi dediğimiz orciğimizin yapılış aşamasını yerinde görüp Türkiye’mize bu doğal, organik ürünü tanıtması ve yerinde görmesi maksadıyla davet ettik. Orciğin yapılışını görmesi için davet ettik. Sayın bakanımızla bugün orcik batıracağız. Orcik güneşin meyvesidir. Coğrafi işaretlidir. Bu kadar glikozdan çeşitli maddeden yapılan yiyeceklerin olduğu ortamdan doğal olan, cevizden yapılan ürünün Orciğin Türkiye’de bütün vatandaşlarımızın yiyeceği kış yemişi olarak yayılmasını istiyoruz. Adına cevizli sucuk diyorlar hatta tescile gidildiğinde bunun adına başka bir şey söyleyin dediler biz adının orcik olmasını istedik. Önce ülkemizde sonra başka ülkelere orcik olarak gidecek ve umduğunu bulacaktır. Birliklerimizin desteklenmesi gerekiyor. Birliklerin destekleneceği söylenildi. Üzüm üreticileri olarak bu düzenlemelerin bir an önce olmasını ve coğrafi işaretli olan öküzgözü üzümümüzün hak ettiği değerin verilmesi huşunda gerek kayıt sistemi gerekse üzerine yapıştırılan etiketin hakkının verilmesi için destek bekliyoruz”diye kaydetti.

KARAHAN: ELAZIĞ İLİMİZ TARIM VE HAYVANCILIKLA GEÇİMİNİ SAĞLAMAKTADIR

Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, “Sayın bakanım özellikle sizleri bugün burada üreticilerimiz arasında görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Üzümün sultanı memleketinden üzümün padişahı memleketine hoş geldiniz, şerefler getirdiniz. Diyarbakır, Malatya, Tunceli, Bingöl üçgeninde geçit bölgesinde yer alan Elazığ ilimiz tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Tarımsal üretimleri içerisinde en önemli değere sahip şu anda festivalini gerçekleştirdiğimiz üzümdür. Dolayısıyla üzüm üreticileri ile bugün bir arada bulunmamız üreticilere büyük moral ve mutluluk kaynağı olmuştur. Bütün üreticilerimiz adına burada olduğunuz için size şükranlarımı iletiyoruz ”diye kaydetti.

ÖZDEMİR: TARIMSAL POTANSİYEL AÇIDAN CENNET GİBİ BİR YERDE YAŞIYORUZ

Ziraat Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir, “Son zamanlarda döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak fiyatların yükselmesiyle hepimiz tarımın ve gıdanın önemini daha iyi anlamaya başladık. Tüketicinin de makul fiyatlarla gıda tüketmesinin ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde gördük. İşin bir diğer tarafı olan üreticinin sıkıntılarını kimse idrak etmiyordu. Tarım ve gıdada sürdürülebilir üretim, hem üreticinin makul bir üretime kavuşması hem de tarladan markete olan makasın daraltılarak, tüketicinin de makul fiyatlarla gıda ihtiyacını karşılamasının ne kadar önemli olduğunu son 4-5 ay bize gösterdi. Aslında son derece bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Tarımsal potansiyel açıdan cennet gibi bir yerde yaşıyoruz. Dünyanın en eski tarım merkezi olan Anadolu ve Trakya’ya sahibiz. Ülkemizde tarımsal çeşitlilik kıtalarla karşılaştırılabilecek kadar zengin, İlk 55 üründe 10. sırada yer alıyoruz. Bütün bunlar nimettir. Hem bunların hem ürünleri gecesini bu gündüzüne katarak eksiksiz bir şekilde eksiksiz soframıza getiren eli öpülesi çiftçimizin kıymetini bilelim. Ülkenin en önemli sektörü tarımdır. Çiftçi üretemezse ne gıda, sanayi, hazır giyim sektörü olur.  Tarım sektörü gıda sanayisinden ulaştırmaya, tekstil, konfeksiyon sektöründen gıda sektörüne, kadar yer sektöre kaynak aktarmaktadır. Bu kadar önemli sektör daha büyük destek istemektedir” ifadelerini kullandı.

ARSLAN: ÜZÜM VE MEYVE ÜRETİCİLİĞİ İLE ÖNE ÇIKAN BİR TOPRAKTAYIZ

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, “Çok güzel ürünler üreten çok nadide bir topraktayız. Gerek seracılığıyla gerek üzüm ve meyve üreticiliği ile öne çıkan bir topraktayız. Sizlerin destekleri ile inanıyoruz ki ilimiz ekonomisine ve ülkemiz ekonomisine birçok katkı sağlayacak tarımsal faaliyeti birlikte yürüteceğiz. Markalaşmanın önemi için bizler ETSO ve Ticaret borsamız olarak kooperatifleşmeyi önemsiyoruz ve bunların hamlelerini birlikte atacağız” açıklamalarında bulundu.

YANILMAZ: BU ÜRÜNDEN DAHA FAZLA KAZANMASINA VESİLE OLACAKTIR

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Hoş köyümüzdeyiz, üzümün merkezindeyiz. Elâzığ’ımız tarım ve kültür alanında ileri düzeyde olduğu gibi sanatta, edebiyatta ve üretimde de ileri düzeyde olan bir ilimiz. Bu ürünlerin sadece ürün olarak ortaya çıkması bir anlam ifade ederken ileri ürün olarak getirilmesi çok daha büyük önem arz eder. Üzümün ileri ürün olarak gelmesi hem çiftçimizin hem de fiilen bu işte iştigal edenlerin bu üründen daha fazla kazanmasına vesile olacaktır. Sayın bakanımız 2 gündür Elâzığ’da çiftçilerimizle üreticilerimizle berabersiniz. Yapılan toplantılarda alınan kararlarla Elazığ’ımız zaten tarım ve ürerimde işleri düzeyde olmakla birlikte bu ürünlerin satılabilir ürün olması ile satılması açısından da çok önemli adımlar atılmış olacaktır”dedi.

DEMİRBAĞ: BU FESTİVALE KATILMASI İLE BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, “Dün öğlen sonu itibariyle ilimizi şereflendiren baklanımızla birlikte yoğun bir programımız oldu, önemli toplantılarımız oldu verimli geçti. Şimdide hoş köyümüzde her yıl yapılan bu festivale katılması ile bizi çok mutlu etti. Ulusal anlamda tanıtımı bakımında çok büyük ehemmiyet arz ediyor. Kendilerine teşekkür ediyorum”diye kaydetti.

AĞAR: ELAZIĞ’A FAYDALI OLACAĞINIZI BİLİYORUM

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, “Sayın bakanım 2 gündür hakikatten yoğun bir çalışma içerisindesiniz. Verdiğiniz mesajlarla gerek sulama projeleri olsun gerek bundan sonra havza projeleriniz olsun gerek bakan yardımcımızla ve bürokratlarımızla Elâzığ’a faydalı olacağınızı biliyorum ”dedi.

KALDIRIM: ÜRETİM MODELİ İLE ÜLKEMİZE KATKI DEĞER SAĞLAYACAĞIZ

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Sayın bakanımıza hem ilimize teşriflerinden dolayı 2 gününü ayırıp çiftçimizle, esnafımızla, sektör temsilcileri ile bizle bir araya gelip sorunları dinleyip çözüm bulması bizim için onu verici. Kendisinin sektör içinden gelmesi ülkemiz için çok önemli. İlimiz ekonomik anlamda gelişen bir il kamusal alt yapısını neredeyse tamamlamış, OSB’lerini geliştiren vizyonunu ufkunu dünyaya açılma olarak belirlemiş dünyada cazibe merkezi olan bir şehir. Bütün sektörleri ile ve analiz ettiğimiz yeni nesil alanlarda da pozisyon olarak ülkemize değer katan bir şehir olacaktır. İlimize yaraşır bir üretim modeli ile ülkemize katkı değer sağlayacağız”ifadelerinde bulundu.

PAKDEMİRLİ: YASA TASARILARINI GÖZDEN GEÇİRİYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Sizlere cumhurbaşkanımızın özel selamını getirdim. 2 gündür hem Malatya hem de Elazığ’dayız. Çeşitli toplantılar yaptık. Bakanlığa geldiğimde söz verdim, danışman firmaya gitmeyeceğiz çiftçimizle bir araya geleceğiz bizim için en önemli danışman çiftçidir. Sizlerden daha iyi nasıl yaparız öğrenmek amacıyla daha daha birlikte olma amacıyla geldik. 81 ili gezme hedefimi koydum. 2. olarak Elazığ’a gelişim 81 ili tamamladıktan sonra olacak. Havza bazında yönetime önümüzdeki ay geçeceğiz. Yöneticilerimiz hem yetkili hem sorumlu olacak ve bizde bu arkadaşlardan hesap soracağız. Nasıl bir Türkiye’ye gidiyoruz? Birlikler ve kooperatifler vasıtası işlem daha mantıklı tarımı yapıyor olmamız lazım. Hep söylüyorum üreticide 1 lira tüketicide 4 lira. Bu aradaki verimsizlikleri gidermemiz lazım. Yasa tasarılarını gözden geçiriyoruz. Üreticide bir liraya saymamalı 1 liraya satmalı tüketici 4 liraya değil 3 liraya yemeli. Kooperatif ve birliklerimizde ilerleyen günlerde bir araya topayım anlaşın diyeceğiz çok sayıda olmanız bize verim getirmiyor. Çok sayıda olan kooperatiflerin verim getirmesi için bu konuda onlarla birlikte ortaklaşa toplantı düzenleyeceğiz. Ben tarımı savunma sanayiiyle eşit görüyorum. İleride önemli bir stratejisi olacak”dedi.

BAKAN DR. PAKDEMİRLİ, ELAZIĞ’A MÜJDELER VERDİ

Elazığ’a müjdeler veren Bakan Dr. Pakdemirli, “16 yılda Elazığ’a 1.6 milyar hibe vermişiz 64 bin dekar alanı sulamaya açmışız ve yıllık çiftçimiz 40 milyon lira ekstra gelir elde etmiş. Değerli belediye başkanım şehir içinde kalmış ormana ait bir araziyi biden talep etti fuar alanı için. Bende bunun talimatını verdim. Hayırlı olsun. Tarıma dayalı organize sanayi bölgemizde hayırlı uğurlu olsun, onunda er seçimi tamamdır; Elazığ’a hayırlı olsun. İhtisas sera bölgemiz içinde talimat verdik. Takibini yapıyoruz. Besi organize sanayide 100’den daha fazla tesis olacak. İçinde yem fabrikası, biogaz tesisi ve organik gübre de olacak”açıklamalarında bulundu.

PAKDEMİRLİ: ELAZIĞ VE İZMİR ARASINDA BAĞ OLUŞTURACAĞIZ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Elazığ’da yetişen yerel üzüm çeşitlerinde bir asma bana gönderiyorsunuz ve ben İzmir’de bağıma ekeceğim. Ve Elazığ ve İzmir arasında bağ oluşturacağız. En iyi ürünü üretiyoruz ama pazarlama sorunumuz var.  Bizim coğrafi işaretli ürünleri yurt dışında pazarlamamız lazım. Mısırla ilgili yapmadığım açıklamayı yapacağım. Toprak mahsulleri birliği olarak her şeyi yakından takip ediyoruz. Yarında itibaren 760 liraya aldığımız mısırı 950 TL’ye almaya başlıyoruz. Ürün bedelleriyle ilgili üreticilerimiz üzülmesin ürün bedelleri üreticilerimiz hesaplarına geçecek. 50- 55 civarında destek alacağımızı söyledik üreticimizin eline bin 500 lira civarında para geçecek. Toprak mahsulleri ofisi devreye girmiştir. Üreticilerimize hayırlı olsun. Ben bu duygu düşüncelerle festivalin hayırlı olmasını diliyorum”dedi.

Programın ardından yarışma sonucunda kazanan yarışmalara hediyelerini taktim edildi.