Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan ve Hüseyin Keskin’in hazırlayıp sunduğu “Esnafın Sesi” programının bu haftaki konuğu Elazığ Kahveciler Odası Başkanı Nihat Bozkurt oldu.

Başkan Bozkurt, “Kırk yıl hatırı olan kahve pandemi ile birlikte ne hatır bıraktı ne kahveci” dedi.

BOZKURT: ESNAFLARIMIZ PERİŞAN

Çok değil bir sene önceki zamanı özlemle yad eden Kahveciler Odası Başkanı Nihat Bozkurt, “Oyunda oynanılıyordu, müşterimizde vardı. Geliyorlardı. Şimdi açık ve net söyleyeyim; benim mesleğimde 47 yıldır kahvecilik. 47 yıldır vergi mükellefiyim kahvecilik yapıyorum. Bu memleketin taşına toprağına da bereket. Şu insanların keselerine de bereket. Ama şunu söyleyeyim; kahve ben geçen gün geliyorum bir tane fırıncı beni çağırdı. ‘Başkanım nereye’ dedi. ‘Gel sana bir çay söyleyeyim’ dedi. ‘Biz kahvecinin kıymetini bilmiyorduk’ dedi. ‘Benim bölgemde 5-6 tane kahve var. 56 tane kahve dağıldığı zaman bu cadde adam doluyordu. Gelen giden vardı. Bu cadde cıvıl cıvıldı. Kahveler kapandı ben 400 ekmek üretimim düştü’ dedi. Her kahveden çıkan adam 2 ekmek alıp evine gidiyordu. Şimdi kahvecilik bir kültürüdür. Hele hele Elazığ’da bir kültürdür. Bizim mesleğimiz 500 yıllık bir meslek. Ama diyorlardı halen daha söylenir. ‘bir kahvenin kırk yıl hatrı var’ fakat pandemi geldi ne fincan kaldı ne kahvecilik kaldı. Hiçbir şey kalmadı. Hatır gönülde kalmadı. Esnaflarımız perişan. Allah yar ve yardımcıları olsun” ifadelerini kullandı.

BOZKURT: TÜM ESNAF ORTADA KALDI

Başkan Nihat Bozkurt, “Kahveler kapandı. İşçilerimiz ortada kaldı. İş nerede bulacaklar? Nerede var ki iş bulsunlar. Bir işi yok ki gidip yapsın. Zaten kahvecinin işçisi, lokantanın işçisi ortalıkta, servisçinin ortalıkta, kantincinin ortada kaldı. Hepsi ortada kaldı. Biri de gitsin iş verilsin çalışsın. Nerede bu kış günü iş bulacak. Esnafımız da perişan, yanında çalışanlar da perişan” şeklinde konuştu.